Γάζα: Τουλάχιστον 11 ένοπλοι σκοτώθηκαν στη Χαν Γιούνις αναφέρει ο ισραηλινός στρατός

Ισραηλινά αεροσκάφη, τεθωρακισμένα και δυνάμεις του πεζικού σκότωσαν τουλάχιστον 11 μαχητές τις τελευταίες 24 ώρες σε συγκρούσεις στη Χαν Γιούνις της Γάζας, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο στρατός.

Γάζα: Τουλάχιστον 11 ένοπλοι σκοτώθηκαν στη Χαν Γιούνις αναφέρει ο ισραηλινός στρατός

Οι δυνάμεις είχαν ως στόχο ενόπλους που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά κοντά σε στρατεύματα και άλλους μαχητές που έβαλαν κατά στρατιωτών με τουφέκια και αυτοπροωθούμενες οβίδες (RPG), σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Πίσω από την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης για το Ισραήλ

Η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης έχει μεν προκαλέσει «ορυμαγδό» δημοσιευμάτων αλλά παραμένει σχετικά «θολό» το τι τελικώς περιλαμβάνει η αγόρευση του δικαστηρίου και σε ποια ζητήματα δεσμεύεται το Ισραήλ.

Το Δικαστήριο της Χάγης (όπως έχει επικρατήσει να το ονοματίζουμε στην Ελλάδα λόγω της έδρας του) προχώρησε σε μία απόφαση η οποία είναι βέβαιο πως δημιουργεί διαφορετικά δεδομένα και συνθήκες στον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς.

Το Διεθνές Δικαστήριο για αρχή αρνήθηκε να κάνει δεκτή την ένσταση του Ισραήλ για την εκδίκαση και την ακροαματική διαδικασία και στη συνέχεια παρουσίασε ένα κείμενο στο οποίο υπάρχουν συγκεκριμένες επίσημες θέσεις. Επί της αρχής και μόνο η άρνηση του Δικαστηρίου να κάνει αποδεκτή την ένσταση του Τελ Αβίβ αποτελεί σημαντικό πλήγμα, καθώς αυτό σημαίνει πως υπάρχει και νομικό έρεισμα στην υπόθεση «περί γενοκτονίας Παλαιστινίων» για την οποία η Κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής προσέφυγε στη συγκεκριμένη Ανώτατη αρχή.

Το «λευκό» ποινικό μητρώο του Ισραήλ δεν έχει επίσημα «λερωθεί» όσο δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση, αλλά αυτή είναι μία πολύ μακρά χρονικά διαδικασία. Οι δικαστές πλέον έχουν όμως επίσημα ενημερώσει τις τοπικές αρχές, πως η χώρα τους βρίσκεται υπό διερεύνηση για ένα έγκλημα το οποίο (τραγική ειρωνεία), οι ίδιοι είχαν υποστεί από τα τάγματα της ναζιστικής Γερμανίας, αυτό της γενοκτονίας.

Ένας από τους όρους που το Διεθνές Δικαστήριο καλεί το Ισραήλ να τηρήσει, είναι να μην προχωρήσει σε αλλοίωση στοιχείων στην σχετική έρευνα και να μην παρακωλήσει το έργο των ερευνητικών αρχών. Και μόνο αυτό είναι «στίγμα» για το Ισραήλ καθώς σήμερα βρίσκεται στην ίδια παράγραφο με τις όμοιες σχετικές και κυρίως ενεργές έρευνες όπως αυτή από το ίδιο όργανο ενάντια στη Ρωσία και τις βαρβαρότητες που διέπραξαν οι Ρώσοι στρατιώτες στα εδάφη της Ουκρανίας.

Το Διεθνές Δικαστήριο εξετάζοντας τα στοιχεία που είχε στα χέρια του, αποφάσισε πως υπάρχουν αρκετά και κυρίως αδιάσειστα δεδομένα προκειμένου να παραμείνει ενεργός και ανοιχτός ένας φάκελος στον οποίο θα προστίθενται για τα επόμενα χρόνια δεδομένα και αποδείξεις. Το Ισραήλ βρίσκεται σήμερα στο στόχαστρο διερεύνησης, με μία ανεξάρτητη και κυρίως αδιαμφησβήτητου κύρους και αξιοπιστίας αρχή να επισημαίνει πως υπάρχουν αρκετά σκοτεινά και ακραία σημεία στα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες 110 ημέρες εντός της Γάζας, αλλά και όσα διαδραματίζονται διαχρονικά στην κατεχόμενη δυτική όχθη.

Το Ισραήλ όμως δεν ήταν ο μόνος με τον οποίο ασχολήθηκε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και η 15μελής δικαστική του ομάδα. Η Πρόεδρος της έδρας, έκανε ειδική μνεία στη Χαμάς, στα εγκλήματα που αυτή διέπραξε στις 7 Οκτωβρίου κατά αμάχων στα εδάφη του Ισραήλ και κυρίως στους περισσότερους από 135 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται εντός της Γάζας. Το Δικαστήριο ξεκάθαρα τόνισε, πως καμία τέτοια πρακτική δεν είναι αποδεκτή και νόμιμη και κάλεσε τη Χαμάς να αφήσει τους αμάχους ελεύθερους.

Πίσω από τις προσεκτικά επιλεγμένες λέξεις της ανακοίνωσης, είναι ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει τρόπος από νομικής άποψης σήμερα, ούτε από το Ανώτατο Δικαστικό Όργανο να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Οι δικαστές έχοντας απόλυτη επίγνωση του μη εφαρμοστέου ουσιαστικά της απόφασής τους, δεν κρύφτηκαν πίσω από «νομικά τερτίπια» και έφεραν στο φως με τρόπο επίσημο μία διάσταση για την οποία μέχρι σήμερα υπήρχαν μόνο οι φωνές κατά του Ισραήλ και αυτές υπέρ του.

Για το Ανώτατο Δικαστήριο της Χάγης, δεν υπάρχει άλλωστε κατήγορος και κατηγορούμενος στη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά είναι βέβαιο πως υπάρχουν γεγονότα που εμπλέκουν και τις δύο πλευρές της διαμάχης. Μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης, ειδικοί εκτιμούν πως θα πάρει χρόνια, ίσως όλα όσα διαδραματίζονται στη Γάζα να αποτελούν παρελθόν, η νομική λήθη των γεγονότων πάντως είναι πολύ δυσκολότερη από την ανθρώπινη.

Πηγή: cnn.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110