Στα λευκά πολλές περιοχές της χώρας - Προβλήματα σε οδικό δίκτυο και ακτοπλοΐα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας.

Στα λευκά πολλές περιοχές της χώρας - Προβλήματα σε οδικό δίκτυο και ακτοπλοΐα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας στη χώρα μας, με χιόνια, μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και θυελλώδεις ανέμους. Στα λευκά έχουν ντυθεί πολλές περιοχές στα βόρεια και κεντρικά ηπειρωτικά, ακόμα και πεδινές, όπου είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο μεγαλύτερο μέρος του επαρχιακού αλλά και του εθνικού οδικού δικτύου, ενώ σε πολλά σημεία έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων. Από το μεσημέρι ωστόσο, προβλέπεται σταδιακή ύφεση των έντονων καιρικών φαινομένων από τα βόρεια.

Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε καθ’ όλη της διάρκεια της νύχτας σε Φλώρινα, Κοζάνη, Βέροια και Σέρρες. Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου έως τα ξημερώματα της Κυριακής χιόνιζε στα ορεινά του Δήμου Θεσσαλονίκης. Χορτιάτης, Ασβεστοχώρι, Εξοχή και Φίλυρο ντύθηκαν στα λευκά.

Στο Χορτιάτη βρίσκονται επι ποδός και οι εθελοντικές ομάδες του δήμου. Χρειάστηκαν περισσότεροι από 400 τόνοι αλάτι και οι συντονισμένες ενέργειες των υπηρεσιών του δήμου για να παραμείνουν οι δρόμοι ανοικτοί.

Στα λευκά ντύθηκαν ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης όπως ο Χορτιάτης που βρισκόμαστε με το θερμόμετρο στους -4 δημιουργώντας συνθήκες ψύχους σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη.

Λευκό το τοπίο σε όλη τη Δυτική Μακεδονία. το χιόνι στην πόλη της Κοζάνης έφτασε τα 10 εκατοστά ενώ στα ορεινά ξεπέρασε τα 30.

Στα λευκά ξύπνησε το πρωί και η πόλη της Κοζάνης με το χιόνι να φτάνει τα 10 εκατοστά και τη θερμοκρασία από χθες στους -2 βαθμούς κελσίου. Η κίνηση των οχημάτων στην Εγνατία οδό και στους καθέτους άξονες διεξάγεται κανονικά, ενώ αλυσίδες ή ειδικά ελαστικά χιονιού, χρειάζονται σε ορισμένα σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Κοζάνης, της Φλώρινας, των Γρεβενών και τις Καστοριάς.

Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας συνιστάται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την ολισθηρότητα των δρόμων καθώς η θερμοκρασία θα είναι υπό το μηδέν. Στη Θεσσαλονίκη η τροχαία προχώρησε σε απαγόρευση της κυκλοφορίας σε επαρχιακές οδούς.

Στην άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων, μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, κατά μήκος της Εγνατίας οδού, από τον Πολύμυλο Κοζάνης έως και την Παναγιά Γρεβενών, θα προχωρήσει η Γενική Αστυνομική διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας.

Πράσινο φως για την κυκλοφορία των φορτηγών αυτοκινήτων δίδεται και στους καθέτους άξονες, Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή και Κοζάνη - Φλώρινα -Τελωνείο Νίκης, ενώ επιτρέπεται η κυκλοφορία των φορτηγών και στον Εθνικό δρόμο Κοζάνης - Λάρισας. Οι χιονοπτώσεις άρχισαν να υποχωρούν τις πρώτες πρωινές ώρες ενώ αυτή την ώρα έχουν σταματήσει στις περισσότερες πεδινές περιοχές της δυτικής Μακεδονίας, αραιή χιονόπτωση επικρατεί μόνο στα ορεινά ειδικά πάνω από 1200 μέτρα υψόμετρο.

Η κίνηση των οχημάτων στην Εγνατία οδό και στους καθέτους άξονες διεξάγεται κανονικά, ενώ αλυσίδες ή ειδικά ελαστικά χιονιού, χρειάζονται σε ορισμένα σημεία του ορεινού επαρχιακού δικτύου της Κοζάνης, της Φλώρινας, των Γρεβενών και τις Καστοριάς. Από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας συνιστάται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ως προς την ολισθηρότητα των δρόμων γιατί οι θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν σε όλη την περιοχή θα είναι αρκετά κάτω του μηδενός.

Από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι είναι υποχρεωτικός εφοδιασμός των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα.

Στην Κεντρική Μακεδονία η αστυνομία έχει ανακοινώσει σε ποια σημεία απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών. Από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου ανακοινώνεται ότι, «με νεότερη απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, αίρονται όλα τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί στην κυκλοφορία των οχημάτων σε τμήμα της Εγνατίας Οδού στον Νομό Ιωαννίνων (σχετική η από 20-01-2024 ανακοίνωσή μας), λόγω εξασθένησης των καιρικών φαινομένων, ένεκα των οποίων είχαν επιβληθεί».

Σε ισχύ τέθηκε απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίοι φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτερύγων για τον Αργοσαρωνικό. Κλειστές είναι οι συνδέσεις Αγ. Μαρίνα – Στύρα, Βόλος – Σποράδες, Καβάλα – Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη – Σαμοθράκη.

Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πρωινό δρομολόγιο θα εκτελεστεί μόνο στη γραμμή Κεραμωτή – Λιμένας Θάσου. Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα 21/1 να ταξιδέψουν καλούνται πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία ή τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Πηγή: ertnews.gr