Καιρός: Στα λευκά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, χιόνια και στη Θεσσαλονίκη - Η πρόγνωση της Κυριακής

Αύριο, Κυριακή 21 Ιανουαρίου, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού με πτώση θερμοκρασίας.

Καιρός: Στα λευκά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, χιόνια και στη Θεσσαλονίκη - Η πρόγνωση της Κυριακής

Χιόνια σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έφερε η ψυχρή εισβολή, η οποία ξεκίνησε από το πρωί του Σαββάτου στη χώρα.

Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν τόσο στα ορεινά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όσο και στις ορεινές περιοχές του κεντρικού δήμου Θεσσαλονίκης, με τη θερμοκρασία να διολισθαίνει σε χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, χιόνια έπεσαν στη μητροπολιτική περιοχή άνω της περιφερειακής οδού και σε περιοχές όπως το Πανόραμα και το Ωραιόκαστρο, ενώ νιφάδες έκαναν την εμφάνισή τους και στο κέντρο της πόλης.

Παράλληλα, χιονόπτωση σημειώθηκε σε περιοχές όπως ο Λαγκαδάς, οι Σέρρες αλλά και παρακείμενες περιοχές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, είπε ότι χιονόπτωση είναι σε εξέλιξη στα ορεινά τμήματα των περιοχών της Πέλλας, του Κιλκίς και της Ημαθίας, σε υψόμετρο άνω των 400 τετρακοσίων μέτρων.

Χιονόπτωση επίσης είναι σε εξέλιξη και στον νομό Χαλκιδικής σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο της πόλης του Πολυγύρου. Όπως ανέφερε ο κ. Στεργιάδης, 30 ειδικά μηχανήματα εκτελούν εργασίες αποχιονισμού σε περιοχές όπως η Καρδία, η Περιστερά και το Λιβάδι.

Απαγορευτικό για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων σε τμήμα της Εγνατίας

Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων ισχύει από τις 12.30 το μεσημέρι στο τμήμα της Εγνατίας Οδού μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Την απόφαση έλαβαν οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσουν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής – Πόρτο Λάγους – Ξάνθης.

Πού χρειάζονται αλυσίδες στην Κεντρική Μακεδονία

Σε ισχύ τέθηκε, με αποφάσεις των κατά τόπους Διευθύνσεων Αστυνομίας, ο υποχρεωτικός εφοδιασμός με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα, όπως χιονοκουβέρτες, όλων των οχημάτων που κινούνται σε δρόμους των νομών Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής, λόγω της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων και μέχρι την εξομάλυνσή τους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, πρόκειται για τα εξής σημεία: Σε όλο το οδικό δίκτυο των νομών Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας και Σερρών, στους Δήμους Βέροιας, Νάουσας και Αλεξάνδρειας στην Ημαθία, όπως και στον αυτοκινητόδρομο της Εγνατίας Οδού που διέρχεται από τον ίδιο νομό, αλλά και στους Δήμους Πολυγύρου και Αριστοτέλη, στη Χαλκιδική.

Από το μέτρο εξαιρούνται τα οχήματα που διαθέτουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα), δηλαδή φέρουν την ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και χαρακτηριστικό Μ+S.

«Η σωστή οδική συμπεριφορά των οδηγών και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις τόσο για την ασφαλή μετακίνηση όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού

Νωρίτερα, το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, το οποίο είχε εκδοθεί την Παρασκευή από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, επικαιροποιήθηκε σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Αναλυτικά, όπως τονίζει η ΕΜΥ, ο καιρός παρουσιάζει επιδείνωση στη χώρα σήμερα Σαββάτο (20-01-24) από τα βόρεια με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 8 – 10 βαθμών Κελσίου) και χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική χώρα.

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια.

Ο καιρός αύριο, Κυριακή – Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, αύριο, Κυριακή 21 Ιανουαρίου, αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του καιρού με πτώση θερμοκρασίας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα νοτιοανατολικά, θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά της Μακεδονίας της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές αναμένονται στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, καθώς και τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Θεσσαλία, τη Θράκη και πιθανώς στις Σποράδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στη βόρεια Ελλάδα ακόμα και στα πεδινά, στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα στα ορεινά και ημιορεινά και στην Πελοποννήσο, την Εύβοια και την Κρήτη στα ορεινά. Σταδιακά θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στο Αιγαίο 9 μποφόρ και μόνο στο νοτιοανατολικό Αιγαίο θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους με την ίδια ένταση. Σταδιακή εξασθένηση των ανέμων αναμένεται στα δυτικά από το μεσημέρι.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα και θα κυμανθεί στα βόρεια από τους -06 (μείον έξι) έως 08 βαθμούς, στο Ιόνιο, το βόρειο Αιγαίο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 12 με 14 βαθμούς και στη υπόλοιπη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 17 με 19 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, τις πρωινές ώρες και τις βραδινές ώρες ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Αναλυτική πρόγνωση καιρού για αύριο, Κυριακή

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και πιθανώς νωρίς το πρωί μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Θρακικό στα 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από – 03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στη δυτική Πελοπόνησσο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τα βόρεια και από το μεσημέρι, σταδιακά θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
  • Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά έως 7 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια από 3 έως 11 και εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές κατά διαστήματα ισχυρές στην ανατολική Στερεά, μέχρι τις πρωινές ώρες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά της ανατολικής Στερεάς με εξασθένηση από το μεσημέρι.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά έως 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Στις Κυκλάδες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχες. Στην Κρήτη, αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 8 με 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά διαστήματα ισχυρές. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια και από το μεσημέρι.
  • Άνεμοι: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 7 με 8 και στα βόρεια τοπικά έως 9 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα αρχικώς νοτιοανατολικοί 5 με 7 που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορείων διευθύνσεων.
  • Θερμοκρασία: Στα βόρεια από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα νοτιότερα από 11 έως 17 και στα Δωδεκάνησα από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Τα φαινόμενα που θα είναι κατά τόπους έντονα στην ανατολική Θεσσαλία και πιθανώς στις Σποράδες μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά μέχρι το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από μείον δύο (-02) έως 07 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο, Κυριακή, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα ανατολικά έως 9 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά και τα βόρεια η θερμοκρασία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα γύρω ορεινά και ημιορεινά και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανώς μέσα στην πόλη. Σταδιακή βελτίωση από το μεσημέρι.
  • Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από μείον τρεις (-03) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

naftemporiki.gr