Η ΑΙ προβλέπει πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός στη θεραπεία κατά του καρκίνου

Μπορεί να ανοίξει το δρόμο για νέες θεραπείες και φάρμακα

Η ΑΙ προβλέπει πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός στη θεραπεία κατά του καρκίνου

Επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας αξιοποίησαν έναν αλγόριθμο μηχανικής εκμάθησης -μια τεχνητή νοημοσύνη ουσιαστικά- για να αντιμετωπίσουν μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές στη μάχη κατά του καρκίνου: την πρόβλεψη του πότε ο καρκίνος θα αντισταθεί στη χημειοθεραπεία.

Και ενώ οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι η γενετική σύνθεση ενός όγκου επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ειδική ανταπόκρισή του στα φάρμακα, το τεράστιο πλήθος μεταλλάξεων που εντοπίζονται στους όγκους έχει καταστήσει την πρόβλεψη της αντίστασης στα φάρμακα μια δύσκολη υπόθεση.

Η συγκεκριμένη αυτή ΑΙ ξεπερνά αυτό το εμπόδιο διερευνώντας πώς οι πολυάριθμες γενετικές μεταλλάξεις επηρεάζουν συλλογικά την αντίδραση ενός όγκου στα φάρμακα, που εμποδίζουν την αντιγραφή του DNA στα ταχέως διαιρούμενα καρκινικά κύτταρα.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δοκίμασαν το μοντέλο τους σε όγκους καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όπου περίπου το 35% των όγκων επιμένει μετά τη θεραπεία. Το μοντέλο μπόρεσε να εντοπίσει όγκους που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο για ανθεκτικότητα στη θεραπεία και ήταν επίσης σε θέση να εντοπίσει μεγάλο μέρος του υποκείμενου μοριακού μηχανισμού που οδηγεί στην ανθεκτικότητα στη θεραπεία.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως με αυτή την Τεχνητή Νοημοσύνη, όχι μόνο θα βοηθήσει τους γιατρούς στο να περιθάλψουν καλύτερα τους ασθενείς, αλλά και μπορεί και να γλιτώσει τους καρκινοπαθείς από την επίπονη διαδικασία της χημειοθεραπείας, που ίσως να μην δουλέψει και να τους παρατείνει το προσδόκιμο ζωής. H εν λόγω μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Cancer Discovery".