ΝΑΤΟ: Ετοιμάζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

To ΝΑΤΟ ετοιμάζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο με τουλάχιστον 90.000 στρατιώτες

ΝΑΤΟ: Ετοιμάζει τη μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Το NATO σχεδιάζει να κινητοποιήσει τουλάχιστον 90.000 στρατιώτες στα μεγαλύτερης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η Βορειοατλαντική Συμμαχία θα προβεί σε αυτή την κίνηση με τους στρατιωτικούς ελιγμούς να επικεντρώνονται στην αποτροπή της ρωσικής επιθετικότητας.

Το ΝΑΤΟ δεν ανέφερε ονομαστικά τη Ρωσία στην ανακοίνωσή του, ωστόσο το στρατηγικό του έγγραφο χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των μελών του ΝΑΤΟ. Η άσκηση που είναι γνωστή και ως Steadfast Defender 2024, θα διαρκέσει έως τον Μάιο. «Το Steadfast Defender 2024 θα επιδείξει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αναπτύσσει γρήγορα δυνάμεις από τη Βόρεια Αμερική και άλλα μέρη της συμμαχίας για την ενίσχυση της άμυνας της Ευρώπης», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΝΑΤΟ.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν περισσότερα από 50 πλοία, από αεροπλανοφόρα έως αντιτορπιλικά, καθώς και περισσότερα από 80 μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουλάχιστον 1.100 οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 133 αρμάτων μάχης και 533 οχημάτων μάχης πεζικού, ανέφερε το ΝΑΤΟ. Ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ, Κρίστοφερ Καβόλι, δήλωσε ότι τα γυμνάσια θα προβάρουν την εκτέλεση των περιφερειακών σχεδίων του ΝΑΤΟ, τα πρώτα αμυντικά σχέδια που έχει καταρτίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα αντιδράσουν σε μια ρωσική επίθεση.