Ζελεδάκια κάνναβης: Αποσύρονται από την αγορά

Αποσύρονται από την αγορά τα ζελεδάκια κάνναβης

Ζελεδάκια κάνναβης: Αποσύρονται από την αγορά

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», η ουσία εξαϋδροκανναβινόλης (HHC) και τα παράγωγα αυτής που περιέχονται στα ζελεδάκια κάνναβης, υπάγονται στα ναρκωτικά, μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής Ναρκωτικών. Σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης συγκεκριμένα, η ουσία αυτή συγκαταλέγεται στους Πίνακες Ναρκωτικών και τελεί υπό κρατικό έλεγχο. Υπενθυμίζεται πως στην πώλησή τους έχουν πρόσβαση όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας και ήταν διαθέσιμα ακόμα και σε περίπτερο.

Και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία έχουν πράξει αναλόγως, καθώς μετά από έρευνες αποδείχτηκε ότι η ουσία είναι επικίνδυνη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Τονίζεται ότι έχουν σημειωθεί περιστατικά δηλητηριάσεων, λιποθυμιών και ζάλης νέων και ανηλίκων που καταγράφηκαν και οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.

Σύμφωνα με την απόφαση απαγορεύεται από εδώ και στο εξής η ελεύθερη κυκλοφορία των προϊόντων αυτών στο εμπόριο, στα οποία είναι ανιχνεύσιμη η ανωτέρω ουσία, δηλαδή σε περίπτερα, καταστήματα λιανικής και άλλα. Παράλληλα είναι υποχρεωτική η απόσυρσή τους από την αγορά και θα υπάρξουν ποινικές κυρώσεις σε όσους δεν συμμορφώνονται με την απόφαση και δεν προβούν σε απόσυρση των προϊόντων αυτών.

Τέλος επισημαίνεται πως ειδικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση τήρησης του νέου πλαισίου και της ύπαρξης τυχόν παραβάσεων.