Τουρκία: Συνελήφθη και αποχωρεί Ισραηλινός ποδοσφαιριστής για διαμαρτυρία υπέρ των ομήρων στη Γάζα

Ο Σαγκίβ Γέχεζκελ, ο ισραηλινός ποδοσφαιριστής που αποβλήθηκε από την κορυφαία τουρκική ομάδα Αντάλιασπορ για μια διαμαρτυρία εντός του γηπέδου για την υποστήριξη των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, επιστρέφει στο Ισραήλ μετά τη σύντομη κράτησή του από την αστυνομία.

Τουρκία: Συνελήφθη και αποχωρεί Ισραηλινός ποδοσφαιριστής για διαμαρτυρία υπέρ των ομήρων στη Γάζα

Ο Σαγκίβ Γέχεζκελ, ο οποίος είχε κρατηθεί από την αστυνομία στην Αττάλεια, τέθηκε σε διαθεσιμότητα από την Αντάλιασπορ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, αφού έδειξε τον δεμένο καρπό του που έφερε το μήνυμα “100 ημέρες, 7/10” υποστηρίζοντας τους Ισραηλινούς ομήρους την Κυριακή.

Ο επίδεσμος ήταν μια αναφορά στους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνταν για 100 ημέρες στη Γάζα την Κυριακή μετά τη φονική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το γραφείο του εισαγγελέα ανακοίνωσε ότι οι διαδικασίες του έχουν ολοκληρωθεί, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η έρευνα για τον παίκτη έχει σταματήσει.

Σήμερα Δευτέρα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατζ δήλωσε ότι ο Τζεζκέλ επιστρέφει στην πατρίδα του.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Αντάλιασπορ, Αλκάν Εβρέν, ανέφερε σε δήλωσή του ότι βρίσκεται σε εξέλιξη νομική διαδικασία για τη λύση του συμβολαίου του 28χρονου Ισραηλινού ποδοσφαιριστή, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber.

«Δεν ενήργησα για να προκαλέσω κανέναν. Θέλω να τελειώσει ο πόλεμος. Γι’ αυτό έδειξα αυτό το σημάδι», είχε δηλώσει στο παρελθόν ο Τζεζέλ, σύμφωνα με μια έκθεση της τουρκικής αστυνομίας που διέρρευσε και αναφέρθηκε ευρέως στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Την Κυριακή, η Αντάλιασπορ ανακοίνωσε την απόφασή της να αποβάλει τον Τζετζέλ από την ομάδα, λέγοντας ότι ενήργησε ενάντια στις “εθνικές αξίες” και ότι “αποκλείστηκε από την ομάδα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου”.

Σε ανακοίνωση του συλλόγου προστίθεται: “Το Διοικητικό μας Συμβούλιο δεν θα επιτρέψει ποτέ συμπεριφορές ενάντια στις ευαισθησίες της χώρας μας, ακόμη και αν αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα πρωτάθλημα ή ένα κύπελλο”.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Yılmaz Tunç έγραψε επίσης στο X, πρώην Twitter, ότι ο Jehezkel πραγματοποίησε μια “άσχημη ενέργεια που υποστηρίζει τη σφαγή του Ισραήλ στη #Γάζα”, αφού σκόραρε στην ισοπαλία1-1 της Αντάλιασπορ με την Trabzonspor.

Ο Yehezkel, δεξιός εξτρέμ, έχει σκοράρει έξι γκολ και έχει καταγράψει δύο ασίστ σε 13 αγώνες με την Antalyaspor αυτή τη σεζόν.

Αρχικά, οι υπεύθυνοι της Antalyaspor δεν παρατήρησαν το μήνυμα στον καρπό του Yehezkel και δημοσίευσαν μια φωτογραφία του πανηγυρισμού του στους λογαριασμούς του συλλόγου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, η ανάρτηση αφαιρέθηκε αργότερα.

Ο πρόεδρος της Antalyaspor, Sinan Boztepe, ανέφερε σε δήλωσή του στο “Χ”: “Η στιγμιαία ανάρτηση μετά το γκολ του κοινοποιήθηκε στους επίσημους λογαριασμούς του συλλόγου μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το θέμα έγινε αμέσως αντιληπτό.

Θα ήθελα να γνωρίζει το κοινό ότι δεν θα επιτρέψω τέτοια συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως πρόεδρος, όποια μεγάλη επιτυχία και αν έρθει στο τέλος”.

Εν τω μεταξύ, ο Εντέν Καρζέφ, ένας άλλος Ισραηλινός που αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία του τουρκικού ποδοσφαίρου, αντιμετωπίζει πειθαρχική έρευνα από την ομάδα του, την Μπασακσεχίρ, για μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η Μπασακσεχίρ ανέφερε στο Χ τη Δευτέρα ότι ο Karzev “παραβίασε τις πειθαρχικές οδηγίες του συλλόγου με την ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έρχεται σε αντίθεση με τις ευαισθησίες της χώρας μας”.

Ο σύλλογος δεν διευκρίνισε την ακριβή συγκεκριμένη ανάρτηση. Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, ο 23χρονος αναδημοσίευσε μια εικόνα από έναν άλλο λογαριασμό με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών από την αρπαγή των ομήρων από τη Χαμάς με το hashtag “BringThemHomeNow”.Το CNN επικοινώνησε με την Μπασακσεχίρ για περαιτέρω σχόλια. Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ποδοσφαιριστής εμπλέκεται σε διαμάχη σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Γάζας.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Αλγερινός Youcef Atal, ο οποίος αγωνίζεται για τη γαλλική ομάδα OGC Nice, καταδικάστηκε σε ποινή με αναστολή και πρόστιμο 45.000 ευρώ (49.000 δολάρια) μετά από μια αναδημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη σύγκρουση.Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται τη γαλλική εφημερίδα Nice-Matin, ο Atal αναδημοσίευσε ένα βίντεο 35 δευτερολέπτων από έναν Παλαιστίνιο ιεροκήρυκα, ο οποίος καλούσε τον Θεό να στείλει “μια μαύρη μέρα πάνω από τους Εβραίους”.

Πηγή: ertnews.gr