Κακοκαιρία: Χιόνια στην Πάρνηθα, προβλήματα στην επικράτεια – Πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα

Έντονα καιρικά φαινόμενα φέρνει το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να κλιμακωθεί τις επόμενες ώρες, με τα πρώτα χιόνια να πέφτουν ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης (09/1) στην Πάρνηθα, ενώ αισθητή έχει γίνει σε όλη την Αττική, αλλά και σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας η πτώση της θερμοκρασίας. 

Κακοκαιρία: Χιόνια στην Πάρνηθα, προβλήματα στην επικράτεια – Πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα

Παράλληλα, θυελλώδεις άνεμοι πνέουν από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (9/1) στο Αιγαίο και στα ανατολικά ηπειρωτικά, με τις ριπές των βορειοανατολικών ανέμων να ξεπερνούν τα 80 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ μεγάλα ύψη βροχής σημειώνονται στα ανατολικά τμήματα. Στην Πάρνηθα οι ριπές ανέμων ξεπέρασαν τα 98 χιλιόμετρα την ώρα.

καθώς και σε Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία, Θράκη και νησιά του Βορείου Αιγαίου σε χαμηλά υψόμετρα.

Ο συνδυασμός του βαρομετρικού χαμηλού και των ψυχρών αερίων μαζών έχει φέρει επίσης χιονοπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα, τη Μακεδονία, τη Θράκη και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου σε χαμηλά υψόμετρα.

Στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά θα χιονίζει από τα 600-400 μέτρα και κυρίως στις περιοχές της Μεσσηνίας, της Καρδίτσας, των Τρικάλων, την κεντρική Στερεά, την κεντρική και Ανατολική Πελοπόννησο.

Μάλιστα, λόγω χιονόπτωσης και παγετού διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθος, από το ύψος του Τελεφερίκ, στην περιοχή των Αχαρνών.

Προβλήματα σημειώθηκαν επίσης στη σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ των σταθμών της Αθήνας και του ΣΚΑ – Αφίδνες, καθώς δέντρο έπεσε στις γραμμές κοντά στη Δεκέλεια, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια των τρένων, σύμφωνα με τη Hellenic Train. Οι επιβάτες των αμαξοστοιχιών Intercity 53 και Intercity 54 θα εξυπηρετηθούν με λεωφορεία στο τμήμα Αθήνα – Αφίδνες. Αναμένονται καθυστερήσεις σε όλα τα δρομολόγια από και προς την Αθήνα.

Την ίδια ώρα, απαγορεύτηκε ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Ηρακλείου Κρήτης με προορισμό τον Πειραιά, λόγω της κακοκαιρίας.

Προβλήματα προκλήθηκαν και στη Χαλκιδική, με τη χαλαζόπτωση και τους ισχυρούς ανέμους να προκαλούν κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στους κεντρικούς δρόμους. Μεγάλα δέντρα ξεριζώθηκαν και κολώνες ηλεκτρισμού έπεσαν. Έντονες είναι οι βροχοπτώσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής σε μεγάλο μέρος της χώρας, με το μεγαλύτερο ύψος βροχής να καταγράφεται στo Στρατώνι Χαλκιδικής με 78 mm.

Για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, κάποια σχολεία πρόκειται να παραμείνουν κλειστά αύριο, Τετάρτη (10/01), ενώ άλλα θα ανοίξουν αργότερα μέσα στη μέρα.

Αύριο, Τετάρτη, (10/01) τοπικές νεφώσεις θα σημειωθούν στα δυτικά, στα ανατολικά νεφώσεις με τοπικές βροχές, σποραδικές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις αναμένεται να σημειωθούν πρόσκαιρα στη Θράκη, στα ηπειρωτικά ορεινά, στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε ημιορεινές περιοχές του νομού Μαγνησίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια και κεντρικά τους 05 με 07 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 10 με 12 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.