ΚΕΦΙΜ: Εργαστήκαμε 177 ημέρες για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές

Σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δημοσιεύει το ΚΕΦΙΜ οι Έλληνες φορολογούμενοι εργάστηκαν 177 μέρες για να καλύψουν φόρους και εισφορές.

ΚΕΦΙΜ: Εργαστήκαμε 177 ημέρες για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές

Μικρή ανάσα φαίνεται ότι πήραν οι Έλληνες φορολογούμενοι εντός του 2023, καθώς σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία που δημοσιεύει το ΚΕΦΙΜ, εργάστηκαν 177 μέρες -επτά λιγότερες απ’ ό,τι το 2022- για να καλύψουν όλα τα βάρη που πληρώνουν για τις ανάγκες του κράτους (φόρους – εισφορές).

Η 28η Ιουνίου σηματοδότησε την «Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας» κι αυτή η μείωση των 7 ημερών συνιστά ρεκόρ από το 2000 έως σήμερα. Από την 29η Ιουνίου κι έως το τέλος του έτους, οι Έλληνες εργάζονταν για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΕΦΙΜ, Νίκος Ρώμπαπας, μιλώντας στην «Κ», σημειώνει ότι επί της ουσίας «δουλεύουμε τον μισό χρόνο για να πληρώσουμε φόρους και εισφορές». Υπογραμμίζει ότι η μείωση του 2023 είναι μία θετική και καλοδεχούμενη εξέλιξη και συμπληρώνει ότι «το σημαντικό είναι οι φορολογικές μειώσεις να βοηθούν στην ανάπτυξη, διότι αυτό οδηγεί στη μείωση της ανεργίας και την αύξηση των μισθών».

Προσθέτει δε ότι «η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων δίνει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να μειώσει τη φορολογία κάνοντας το φορολογικό σύστημα πιο ανταγωνιστικό».

Με βάση τα επικαιροποιημένα οικονομικά στοιχεία του έτους, η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας ήρθε 6 ημέρες αργότερα από τον αρχικό υπολογισμό (στις 177 ημέρες έναντι 171) κι αυτή η διόρθωση –όπως τονίζει το ΚΕΦΙΜ- αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη φορολογική υπεραπόδοση του 2023, η οποία όμως δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων.

Τα τρία βασικά ευρήματα:

Η 27η Ιουνίου ήταν η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για το 2023. Φέτος εργαστήκαμε για το κράτος για 177 από τις 365 μέρες του έτους, 7 ημέρες λιγότερο απ’ ό,τι το 2022, μείωση που επετεύχθη κυρίως λόγω της κατάργησης του φόρου αλληλεγγύης από 1/1/2023.

Αν συνυπολογιστεί το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης για το 2023, το οποίο αντιπροσωπεύει μελλοντικούς φόρους, οι ημέρες εργασίας για το κράτος το 2023 ήταν 187.

Τα έσοδα από φόρους και εισφορές είναι αυξημένα κατά 1,9% ως ποσοστό του Καθαρού Εθνικού Εισοδήματος, σε σχέση με την πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας (Απρίλιος 2023), με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση να εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 6 ημέρες εργασίας για το κράτος σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό της Ημέρας Φορολογικής Ελευθερίας.

Ο κ. Ρώμπαπας θεωρεί θετικό το γεγονός ότι «η υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων του κράτους δεν οφείλεται στην επιβολή νέων φόρων», για να συμπληρώσει: «Το σημαντικό είναι πλέον η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των Ελληνίδων και των Ελλήνων να συνεχιστεί, με πρώτο βήμα να αξιοποιήσει η κυβέρνηση αυτήν την καταγεγραμμένη υπεραπόδοση σε αυτήν την κατεύθυνση στον σχεδιασμό και την υλοποίηση της δημοσιονομικής πολιτικής για το 2024».

*Η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας είναι η στιγμή στη διάρκεια του έτους κατά την οποία, ο μέσος φορολογούμενος έχει –θεωρητικά- δουλέψει αρκετές μέρες μέσα στο ημερολογιακό έτος ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώσει το σύνολο των ετήσιων φόρων και εισφορών που οφείλει στο κράτος.

Πηγή: kathimerini.gr