Washington Post: Ο Πούτιν θέλει να ρίξει τον Μακρόν μέσω της Λε Πεν

Η Αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε έρευνα σύμφωνα με την οποία το Κρεμλίνο εξυφαίνει προσπάθεια ανατροπής του Γάλλου προέδρου σε συνεργασία με την ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν

Washington Post: Ο Πούτιν θέλει να ρίξει τον Μακρόν μέσω της Λε Πεν

Σενάριο για προσπάθεια ανατροπής του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν από τη Μαρίν Λε Πεν με την σύμπραξη του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλύπτει η Αμερικανική εφημερίδα Washington Post.

Η εφημερίδα επικαλείται «έγγραφα του Κρεμλίνου, που απέκτησε μια ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας» και τα οποία εμπλέκουν το περιβάλλον του Ρώσου προέδρου, οι μέθοδοι του οποίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνδυάζουν την επιρροή μέσων κοινωνικής δικτύωσης -που καθοδηγούνται από «φάρμες με τρολ»- και την υποστήριξη κομμάτων της άκρας δεξιάς. Ο ευρύτερος στόχος είναι να αποσταθεροποιηθεί η Ευρώπη, σύμφωνα με την Washington Post.

«Όλες οι κυβερνήσεις της δυτικής Ευρώπης θα αλλάξουν», υποστηρίζει ο Ζαν-Λικ Σαφοζέ, πρώην ευρωβουλευτής συνδεόμενος με το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN), τον οποίο και επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα.

Η Washington Post, σε έρευνά της που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, αναφέρει επίσης πως ο Σαφοζέ «εκμισθώνει έναν όροφο της κατοικίας του» στο Στρασβούργο στον δεύτερο στην ιεραρχία της πρεσβείας της Ρωσίας στη Γαλλία – ο οποίος ήταν στο Συμβούλιο της Ευρώπης μέχρι τον αποκλεισμό της Ρωσίας απ’ αυτό το Μάρτιο του 2022.

«Όλα αυτά είναι μια σκευωρία», αντέδρασε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συναγερμού Λοράν Ζακομπελί μιλώντας στο ραδιοσταθμό Sud Radio. Ο ίδιος υποστήριξε πως «δεν υπάρχει καμιά σχέση» ανάμεσα στη Ρωσία και το κόμμα του.

«Το RN είναι πράγματι ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη Γαλλία» και «παίζει πρωταρχικό ρόλο στην αναμετάδοση της προπαγάνδας του Πούτιν», ανέφερε, μετά την έρευνα της Washington Post, με μήνυμά του στην πλατφόρμα X, το προεδρικό κόμμα Αναγέννηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Τη θέση αυτή απέρριψε ο Ζακομπελί, ο οποίος υπενθύμισε την «ξεκάθαρη θέση» του RN για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία καταδικάσθηκε από την Μαρίν Λεπέν ήδη από το Φεβρουάριο του 2022.