ΗΠΑ: Διετής παράταση στην απαλλαγή της Ε.Ε. από τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου

Η νέα απαλλαγή ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

ΗΠΑ: Διετής παράταση στην απαλλαγή της Ε.Ε. από τους δασμούς χάλυβα και αλουμινίου

Την αναστολή των δασμών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου παρέτεινε για δύο χρόνια ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας και της παραγωγής χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σε διακήρυξή του, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν σημειώσει «ουσιαστική πρόοδο» και «συνεχίζουν τις συζητήσεις τους». Η νέα απαλλαγή ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Υπενθυμίζεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέστειλαν την επιβολή δασμού κατά 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο της Ε.Ε. για δύο χρόνια από τον Ιανουάριο του 2022, αντικαθιστώντας τους δασμούς που επέβαλε ο πρώην πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με ένα σύστημα δασμολογικών ποσοστώσεων.

Οι δασμοί της Ε.Ε. που επιβλήθηκαν σε αντίποινα, συμπεριέλαβαν σειρά αμερικανικών προϊόντων, από μοτοσικλέτες Harley Davidson έως ουίσκι μπέρμπον και μηχανοκίνητα σκάφη.

Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση επιδίωκαν μέτρα για την αντιμετώπιση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας μετάλλων και για την προώθηση πιο «πράσινου» χάλυβα. Οι συζητήσεις υποτίθεται ότι θα επιλύονταν έως το 2023, ωστόσο, είχαν «βαλτώσει».

Επισημαίνεται πως το σύστημα δασμολογικών ποσοστώσεων επιτρέπει την εισαγωγή στις ΗΠΑ έως 3,3 εκατομμυρίων μετρικών τόνων χάλυβα της Ε.Ε. και 384.000 τόνων αλουμινίου χωρίς δασμούς, αντανακλώντας τα προηγούμενα επίπεδα εμπορίου, ενώ οι δασμοί εφαρμόζονται για κάθε περαιτέρω ποσότητα.

Πηγή: Reuters