Ερυθρά Θάλασσα: Εκρήξεις σε πλοίο ανοιχτά της Υεμένης

Νέα επίθεση σε πλοίο σημειώθηκε ανοιχτά της Υεμένης, σύμφωνα με αναφορές βρετανικής ναυτιλιακής εταιρείας. Πιθανότατα πρόκειται για νέα επίθεση των Χούθι.

Ερυθρά Θάλασσα: Εκρήξεις σε πλοίο ανοιχτά της Υεμένης

Αναφορές για πτήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS) και εκρήξεις που ακολούθησαν σε πλοίο, 50 μίλια δυτικά του της Υεμένης, δέχτηκε η ναυτιλιακή εταιρεία United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), προειδοποιώντας ότι κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για νέα επίθεση των Χούθι. Το πλήρωμα είναι ασφαλές, όπως έγινε γνωστό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της UKMTO, το σκάφος βρίσκεται σε επικοινωνία με τις δυνάμεις της συμμαχίας που είναι στην περιοχή και δήλωσε πως το ίδιο το πλοίο και το πλήρωμα είναι ασφαλή. Η UKMTO ανέφερε σε επόμενη ενημέρωση πως έλαβε επιβεβαίωση από το σκάφος ότι συνεχίζει το ταξίδι του.

Tην προηγούμενη εβδομάδα επλήγη εμπορικό πλοίο, αυτή τη φορά, όχι στα στενά της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά στα 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Ινδίας. H επίθεση έγινε με drone, λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της σύστασης της πολυεθνικής δύναμης από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα αναπτύξει αποτρεπτική ναυτική δύναμη αντιτορπιλικών στην Αραβική Θάλασσα.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, κάλεσε τις αραβικές χώρες να αποχωρήσουν από τη διεθνή δύναμη («Φρουρός Ευημερίας») που έχει συγκροτηθεί για την αντιμετώπιση των απειλών των Χούθι, προειδοποιώντας ότι «η συμπαράσταση στο Ισραήλ είναι έγκλημα και προδοσία». Σε προπαγανδιστικό βίντεο, οι Χούθι της Υεμένης προειδοποιούν ότι θα χρησιμοποιήσουν τη δύναμή τους σε στεριά και θάλασσα, «στο όνομα της αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους της Γάζας».

Όλες οι επιθέσεις μέχρι στιγμής είχαν γίνει στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εμπορικά πλοία να έχουν επανασχεδιάσει τη ρότα τους προς το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας αντί για τον κόλπο του Άντεν για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη, επιλέγοντας μια διαδρομή μεγαλύτερη κατά 10-14 ημέρες από τον κίνδυνο να βρεθούν στο στόχαστρο των πυραύλων και των ρουκετών των σιιτών ανταρτών της Υεμένης.