Μέρα πένθους με δρακόντεια μέτρα στην Πράγα - Τι φοβούνται αρχές και τι δείχνουν οι έρευνες

Δρόμοι κοντά στο πανεπιστήμιο του Καρόλου που σε μια τέτοια γιορτινή περίοδο υπό άλλες συνθήκες θα έσφυζαν από ζωή, σήμερα ήταν σχεδόν άδειοι με τους περισσότερους που κυκλοφορούσαν να είναι αστυνομικοί.

Μέρα πένθους με δρακόντεια μέτρα στην Πράγα - Τι φοβούνται αρχές και τι δείχνουν οι έρευνες

Βυθισμένη στο πένθος εξακολουθεί να παραμένει η Τσεχία έπειτα από τις σκηνές πανικού και τρόμου που ακόμη στοιχειώνουν την «καρδιά» της Πράγας. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι πολίτες αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις φοβούμενοι να κυκλοφορήσουν ακόμη και στους πιο κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Η κυβέρνηση ως φόρο τιμής στα θύματα του μακελειού, κήρυξε «ημέρα πένθους» την αυριανή (23/12) και όλα τα πανεπιστήμια του κέντρου παρέμειναν κλειστά. Δρόμοι κοντά στο πανεπιστήμιο του Καρόλου που σε μια τέτοια γιορτινή περίοδο υπό άλλες συνθήκες θα έσφυζαν από ζωή, σήμερα ήταν σχεδόν άδειοι με τους περισσότερους που κυκλοφορούσαν να είναι αστυνομικοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα μέτρα προστασίας στο πανεπιστήμιο και την πόλη έχουν αυξηθεί, καθώς οι τσεχικές αρχές φοβούνται την ύπαρξη συνεργού του δράστη που πιθανώς να κυκλοφορεί ελεύθερος.

Η αστυνομία δήλωσε την Παρασκευή ότι έχει ενισχύσει την ασφάλεια στα σχολεία και σε άλλους «πιθανούς στόχους» – συνήθως δημόσιες εγκαταστάσεις που είναι δύσκολο να ασφαλιστούν – σε ένα προληπτικό μέτρο τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιανουαρίου. Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων ανακοίνωσαν επίσης ότι συνεργάζονται με τις αστυνομικές αρχές για την αύξηση της ασφάλειας εντός των πανεπιστημιουπόλεων.

Πού οδηγούν οι έρευνες για τον μακελάρη

Μετά το μακελειό στο πανεπιστήμιο της Πράγας, όπου 14 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά 24χρονου φοιτητή και άλλοι 24 τραυματίστηκαν, Οι αρχές έχουν ξεψαχνίσει κάθε λεπτομέρεια από τη ζωή του προσπαθώντας να φτάσουν στα κίνητρα της φρικτής μαζικής δολοφονίας.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, επρόκειτο για «μοναχικό λύκο», χωρίς ποινικό μητρώο, ενώ κατείχε νόμιμη άδεια οπλοχρησίας. Αν και η αστυνομία δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το βασικό κίνητρο του εγκλήματος, η κυβέρνηση αποκάλυψε πως δεν υπάρχει σύνδεση με κάποια εξτρεμιστική ιδεολογία ή τρομοκρατική ομάδα.

Cnn.gr