Οικονόμου: «Θα ξετυλίξουμε το κουβάρι, ενδεχομένως υπάρχουν υποκινητές που δεν φανταζόμαστε»

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου μίλησε για τις εξελίξεις που αναμένονται μετά τη σύλληψη του 18χρονου για τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στον Ρέντη.

Οικονόμου: «Θα ξετυλίξουμε το κουβάρι, ενδεχομένως υπάρχουν υποκινητές που δεν φανταζόμαστε»

Δηλώσεις στον ΑΝΤ1 έκανε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου που προανήγγειλε σοβαρές εξελίξεις μετά τη σύλληψη του 18χρονου οπαδού του Ολυμπιακού για τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού έξω από το «Μελίνα Μερκούρη».

Μεταξύ άλλων ο Υπουργός τόνισε:

*** «Δεν θέλω να πω πολλά για τη σημερινή συνέντευξη του Ερασιτέχνη Ολυμπιακού και για την ντροπιαστική ανακοίνωση την ημέρα που χτυπήθηκε ο αστυνομικός. Το μόνο που θέλω να πω είναι πως αυτού του τύπου οι αντιδράσεις βρίσκονται σε πλήρη διάσταση, με την κοινή λογική. Τα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα της Αστυνομίας, τη δικογραφία, τις ανακρίσεις και τα όσα θα έρθουν στη δημοσιότητα, από την ανάλυση των στοιχείων που έχουν συλλεχθεί από τον χώρο εκείνο».
*** «Δεν θα σταματήσουμε. Εξαιτίας της επιλογής της αστυνομίας να κάνει αυτή τη μαζική προσαγωγή, υπήρξε πλήθος στοιχείων που θα ξετυλίξουν το κουβάρι ακόμα παραπέρα, ενδεχομένως μέχρι και υποκινητές που δεν φανταζόμαστε αυτή την ώρα. Την ώρα που έχουμε τη δολοφονική δράση αφιονισμένων χούλιγκαν, με αυτή την κτηνώδη συμπεριφορά, δεν επιτρέπεται και δεν μπορεί κανείς να προσπαθεί να δώσει ηθικό, ιδεολογικό ή οπαδικό έρισμα σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και δικαιολογίες!».
Νωρίτερα, είχε πει επίσης:

*** «Η πολιτική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, οφείλει να είναι δυναμική και να προσαρμόζεται κάθε φορά στις εξελίξεις που έχουμε μπροστά μας. Έχουμε κάνει πράγματα, θα είναι άδικο και μηδενιστικό να πούμε πως δεν έχει γίνει τίποτα. Βρίσκονται άνθρωποι στη φυλακή γιατί τους συνέλαβε η Αστυνομία, βρίσκονται άνθρωποι στη φυλακή γιατί έχει αλλάξει το νομικό πλαίσιο».
*** «Έχει εργαλεία η Αστυνομία, αλλά προφανώς όπως φαίνεται, οφείλουμε να προσαρμόσουμε τη δράση μας σε αυτό το κλίμα αποθράσυνσης, αποκτήνωσης του χουλιγκανισμού που ζούμε, είτε γιατί χρειάζονται ενίσχυση τα μέτρα και καλύτερη εφαρμογή τους είτε γιατί εξακολουθούν οι χούλιγκαν να βρίσκουν ηθική και υλική υποστήριξη από κύκλους, που με σοβαρότητα οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε».
*** «Θα ζητήσουμε από πλευράς δικαιοσύνης την αναβάθμιση της παρακολούθησης του συνόλου της υπόθεσης, να εξεταστεί η υπόθεση αυτή σαν δράση εγκληματικών συμμορών, που συνδέονται και με άλλες δράσεις, όπως εμπόριο ναρκωτικών, προστασίες, διασυνδέσεις με ακραίες πολιτικές οργανώσεις, συμμετοχή σε περίεργες συμμορίες και μαφίες».
*** «Θα ζητήσουμε επίσης επανέλεγχο μιας σειράς υποθέσεων που θα βοηθήσει συνολικά τις αρχές να εντοπίσουν τους φυσικούς αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς, ακόμα και σε υποθέσεις που έλαβαν χώρα στο παρελθόν».
*** «Σε ένα αθλητικό γεγονός, στο οποίο υπάρχουν 20, 30 ή 40 χιλιάδες φίλαθλοι, δεν γίνεται να μην υπάρχει αστυνομική παρουσία. Υπάρχουν φωνές που λένε πως η αστυνομία δεν έχει καμία δουλειά στα γήπεδα, υπάρχουν και φωνές που λένε πως στα γήπεδα πρέπει πάντα να υπάρχει αστυνομία. Εμείς πρέπει να σταθμίσουμε τον ρόλο της αστυνομίας στα γήπεδα».
*** «Το διάστημα των δύο μηνών δόθηκε προκειμένου να φροντίσουν οι ΠΑΕ να εφαρμόσουν πράγματα που είναι ψηφισμένα. Υπάρχει ένα ζήτημα με τους ανθρώπους που έχουν πληρώσει εισιτήρια διαρκείας, και βλέπουν πως τιμωρούνται και αυτοί, εξαιτίας ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα γήπεδα για να κάνουν επεισόδια».
*** «Υπάρχουν δύο βασικά ζητήματα και προβλήματα. Υπάρχει μία αδυναμία ελέγχου, εάν δηλαδή το πρόσωπο που έχει πληρώσει εισιτήριο, είναι το ίδιο πρόσωπο που πάει στο γήπεδο και παρακολουθεί έναν αγώνα, αλλά και η αδυναμία μέσω των συστημάτων καμερών, οι οποίες δεν λειτουργούν με τρόπο ικανοποιητικό, να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος».
*** «Θα επανεξεταστεί στις 12 Φεβρουαρίου το κατά πόσο και ποια γήπεδα θα πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις για να μπορούν να ανοίξουν, πρέπει να αναλάβουν και οι ΠΑΕ τις ευθύνες τους».