Οπαδική βία: Σκληρά μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση - Την Δευτέρα (11/12) οι ανακοινώσεις

Την συμβολή της ΕΥΠ ζήτησε η κυβέρνηση για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Ρέντη. Την Δευτέρα (11/12) ανακοινώνονται τα μέτρα για την οπαδική βία.

Οπαδική βία: Σκληρά μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση - Την Δευτέρα (11/12) οι ανακοινώσεις

Τη συμβολή της ΕΥΠ προκειμένου οι Αρχές να ξετυλίξουν το κουβάρι της υπόθεσης του σοβαρού τραυματισμού του αστυνομικού στο Ρέντη, ζήτησε η κυβέρνηση στην έκτακτη σύσκεψη το Σάββατο (9/12) στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τον διοικητή της υπηρεσίας, Θεμιστοκλή Δεμίρη, καθώς, η ΕΥΠ αναμένεται να παίξει καταλυτικό ρόλο στη σύλληψη του δράστη ή των δραστών, που πέταξαν τη ναυτική φωτοβολίδα.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών θα συλλέγει και θα ανταλλάσσει πληροφορίες με την ΕΛΑΣ με σκοπό να επισπευθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης και να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Το πρώτο βήμα που αποφασίστηκε είναι να γίνει άρση τηλεφωνικού απορρήτου σε συγκεκριμένους οπαδούς, προκειμένου να εξεταστεί η επικοινωνία τους πριν, αλλά και μετά την επίθεση.

Οι Αρχές έχουν βάλει στο «μικροσκόπιό» τους τα κινητά τηλέφωνα των χούλιγκαν με έμφαση σε συνομιλίες μέσω κλήσεων και μηνυμάτων που τυχών έχουν ανταλλάξει μεταξύ τους.

Στο «κάδρο» της αστυνομίας βρίσκονται τουλάχιστον 25 σεσημασμένοι που προσήχθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Ανακοινώνονται «σκληρά» μέτρα τη Δευτέρα

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, αλλά και οι υπουργοί Επικρατείας, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Γιάννης Μπρατάκος.

Το μήνυμα της σύσκεψης είναι πως πρέπει επιτέλους να «σπάσει» ο φαύλος κύκλος της βίας εντός και εκτός γηπέδων. Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν χαρακτηριστικά «...δεν πάει άλλο», με τον πρωθυπουργό να φαίνεται αποφασισμένος να κηρύξει τον «πόλεμο» στους χούλιγκαν.

Στη δίωρη σύσκεψη συζητήθηκαν 3+1 σκληρά μέτρα και τη Δευτέρα αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις και οι ανακοινώσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη. Αυτά έχουν ως εξής:

- «Λουκέτο» στις θύρες των οργανωμένων
- Αγώνες χωρίς φιλάθλους
- Διακοπή των πρωταθλημάτων, αλλά και
- Ευρωπαϊκό αποκλεισμό των ομάδων (στο πιο ακραίο σενάριο)

Παράλληλα στη σύσκεψη συζητήθηκε και το αίτημα της ΠΟΑΣΥ να αποσυρθεί η ΕΛ.ΑΣ. από τα γήπεδα, κάτι που θα σήμαινε όμως ανάκληση της απόφασης του περασμένου Αυγούστου, σχετικά με την παρουσία των δυνάμεων της Αστυνομίας στις θύρες των οργανωμένων οπαδών. Σε αυτή την περίπτωση, η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων θα αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια.

Πηγή: cnn.gr