Αναβαθμίζεται και ο ηλεκτρικός «διάδρομος» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Στο πλαίσιο της επίσκεψης Ερντογάν, οι Διαχειριστές της Ελλάδας και της Κύπρου (ΑΔΜΗΕ και TEIAS) υπέγραψαν σχετικό μνημόνιο κατανόησης.

Αναβαθμίζεται και ο ηλεκτρικός «διάδρομος» ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Στη υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Τουρκίας, προχώρησαν οι Διαχειριστές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των 2 χωρών, στα πλαίσια της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν.

Συνολικά υπογράφτηκαν 15 Συμφωνίες, Μνημόνια και Κοινές Δηλώσεις – Διακηρύξεις από τα 2 μέρη.

Στα ενεργειακά υπογράφηκε Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ανάμεσα στον Διαχειριστή του Δικτύου Μεταφοράς της χώρας μας ΑΔΜΗΕ, με τον αντίστοιχο Διαχειριστή της Τουρκίας TEIAS, στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Υπέγραψαν ο Γενικός Διευθυντής Λειτουργίας, Υποδομών και Αγοράς του ΑΔΜΗΕ κ. Δημήτρης Μίχος και ο Πρόεδρος TEIAS κ. Orhan Kaldirim.

Το μνημόνιο αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

Εν τω μεταξύ, σίγουρη θεωρείται η συμμετοχή του κυπριακού Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της θυγατρικής Great Sea Interconnector που συνέστησε ο ΑΔΜΗΕ, για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Αυτό ήταν το μήνυμα των επαφών που είχαν χθες στην Κύπρο, στελέχη του ΑΔΜΗΕ, υπό τον Μάνο Μανουσάκη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδη και τον Υπουργό Ενέργειας της χώρας, Γ. Παπαναστασίου. Η ελληνική αντιπροσωπεία είχε συνάντηση και με την ρυθμιστική αρχή της Κύπρου.

Μάλιστα θεωρείται θέμα χρόνου το τελικό πόρισμα της μελέτης βιωσιμότητας από πλευράς Κύπρου, που θα δώσει το «πράσινο φως» για την τελική επενδυτική απόφαση. Η συμμετοχή του κυπριακού Δημοσίου θα γίνει σε πρώτη φάση με τα 100 εκατ. ευρώ που θα εξασφαλιστούν ως δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα οποία προορίζονταν για την στήριξη του EuroAsia Interconnector, δηλαδή της προηγούμενης εταιρείας που είχε την ευθύνη για το έργο.

Σημειώνεται ότι προ ημερών υπεγράφη η συμφωνία μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων (Asset Purchase Agreement) από τον EuroAsia Interconnector στον ΑΔΜΗΕ, γεγονός που σηματοδοτεί με τον πλέον επίσημο τρόπο το νέο κεφάλαιο που ανοίγει για το εμβληματικό έργο και το νέο φορέα υλοποίησης.

Η συμφωνία αφορά στη μεταβίβαση -μεταξύ άλλων- της επιδότησης ύψους 657 εκατ. ευρώ που έχει εξασφαλιστεί για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ από το Connecting Europe Facility της ΕΕ και όλων των μελετών και των αδειών. Επίσης, ο ΑΔΜΗΕ καθίσταται πλέον νέος αντισυμβαλλόμενος της Nexans στην σύμβαση για την κατασκευή του καλωδιακού τμήματος της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου που υπεγράφη τον περασμένο Ιούλιο.

Ο κ. Μανουσάκης υπογράμμισε ότι εκδηλώνεται έντονο ενδιαφέρον από την αγορά για το έργο με τη νέα του «ταυτότητα», όπως προκύπτει και από το MoU που υπεγράφη μεταξύ του ΑΔΜΗΕ, του υπουργείου Ενέργειας της Κύπρου και της TAQA, ενεργειακής εταιρείας με έδρα το Άμπου Ντάμπι.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ έκανε επίσης ειδική μνεία και στη διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY), που προωθεί η Elica SA του Ομίλου Κοπελούζου, το οποίο χαρακτήρισε ως «ένα ακόμη έργο στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ».

Όπως είπε, «τόσο ο Great Sea Interconnector, όσο και το GREGY, περιλαμβάνονται στον επικαιροποιημένο κατάλογο των Έργων Κοινού και Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος (PCI/PMI) της Ε.Ε».

Πηγή: News247