Συνάντηση Μακρόν - Ορμπαν στο Παρίσι, με στόχο να αποφευχθεί ένα ευρωπαϊκό «ναυάγιο»

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός απειλεί να εκτροχιάσει τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που διεξάγεται την επόμενη εβδομάδα. Θα μπορέσει ο Γάλλος πρόεδρος να τον αποτρέψει;

Συνάντηση Μακρόν - Ορμπαν στο Παρίσι, με στόχο να αποφευχθεί ένα ευρωπαϊκό «ναυάγιο»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποδέχεται τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν σήμερα το βράδυ στο Παρίσι, με στόχο να επιτύχει έναν συμβιβασμό ενόψει της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής της επόμενης εβδομάδας (14-15 Δεκεμβρίου) στις Βρυξέλλες. Εκεί, οι ηγέτες της Ε.Ε. θα ήθελαν να λάβουν μια ιστορική απόφαση που θα ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ των «27». Θέλουν, επίσης, να επισφραγίσουν μια βασική συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό που θα ανοίγει τον δρόμο για την παροχή βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ στην εμπόλεμη Ουκρανία.

Βίκτορ Ορμπαν: Επιμένει στο «όχι» για την Ουκρανία ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.

«Δεν έχουμε χρόνο για παιχνίδια αυτή τη στιγμή. Εάν βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου η ειρήνη στην Ευρώπη δέχεται επίθεση, τότε πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε κάθε μέρα και κάθε ώρα για να προστατεύσουμε τον λαό μας, και ακόμη περισσότερο τον λαό της Ουκρανίας», δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ, αποτυπώνοντας το κλίμα αλλά και την αγωνία που επικρατεί επί του παρόντος στις τάξεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Ο Βίκτορ Ορμπαν έχει, ωστόσο, διαφορετική άποψη, την οποία έχει μάλιστα καταθέσει με επιστολές που έστειλε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει διαμηνύσει ότι αντιτίθεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο. Η Βουδαπέστη υπογραμμίζει μάλιστα ότι αυτή τη φορά η αντίθεσή της δεν αποτελεί μοχλό πίεσης για άλλα θέματα, όπως είναι για παράδειγμα το ξεπάγωμα ευρωπαϊκών κεφαλαίων που προορίζονταν για την Ουγγαρία αλλά «κόλλησαν» λόγω ευρωπαϊκών ενστάσεων αναφορικά με το ουγγρικό κράτος δικαίου.

Ευρωπαίοι διπλωμάτες «κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου» υπογραμμίζοντας ότι το διακύβευμα της ευρωπαϊκής ενότητας είναι πιο κρίσιμο επί του παρόντος από ό,τι σε άλλες φάσεις στο παρελθόν.

Ο Σαρλ Μισέλ, από την πλευρά του, έχει ήδη ταξιδέψει στη Βουδαπέστη με στόχο να μεταπείσει τον Ορμπαν, πράγμα το οποίο ωστόσο δεν έχει καταστεί εφικτό, προς το παρόν.

Κάτι ανάλογο θα επιδιώξει να κάνει σήμερα και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά το δείπνο που θα παραθέσει στον Ορμπαν στο Παρίσι.

Με πληροφορίες από Politico, kathimerini