Θεσσαλία: Έρχεται νέο πακέτο αποζημιώσεων

Νέο πακέτο στήριξης προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Θεσσαλία: Έρχεται νέο πακέτο αποζημιώσεων

Τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή του μέτρου που αφορά στη δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου καθώς και νέες πληρωμές ΕΛΓΑ για τους πληγέντες που έως σήμερα δεν έχουν λάβει κάποια βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα από τη Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης.

Έτσι, λίγο πριν τις γιορτές ο ΕΛΓΑ θα καταβάλει επιπλέον το ποσό των 26 εκατ. ευρώ στους αγρότες, που δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημιές στις καλλιέργειές τους.

Οι κτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένοι να είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούν με το ποσό των 15,8 ευρώ το οποίο έχει δεσμευτεί από το γεωργικό αποθεματικό μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό.

Επίσης, μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου θα δοθεί προκαταβολή στους αμυγδαλοκαλλιεργητές για τις ζημιές από τον παγετό την άνοιξη του 2023. Στο προσεχές διάστημα αναμένεται μελέτη για τις παρακάρλιες περιοχές, στις οποίες υπάρχουν 180 χιλ. πλημμυρισμένα στρέμματα.

Συγκεκριμένα άμεσα ανατίθεται -σύμφωνα και με τους κανονισμούς της ΕΕ- σε ανεξάρτητο μελετητή η σύνταξη Σχεδίου (που θα παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου), για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος.

«Αμέσως μετά καταθέτουμε αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου. Είναι κατανοητό ότι για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, για την ενίσχυση των Παρακάρλιων περιοχών και γενικά όσων αδυνατούν να καλλιεργήσουν, που αποτελεί ειδικό πρόγραμμα, απαιτείται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024», είπε ο κ. Αυγενάκης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου.

Να σημειωθεί ότι, η συμμετοχή στο πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι.

Ακόμη οι κτηνοτρόφοι με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ μπορούν να αναπληρώσουν το ζωικό κεφάλαιο που έχασαν στις πλημμύρες συμμετέχοντας στο Μέτρο 5.2.

Όπως είπε ο υπουργός, αύριο Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου αναμένεται ο τεχνικός σύμβουλος να καταθέσει σχέδιο ΥΑ, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Η εφαρμογή για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα στήριξης αναμένεται να ανοίξει έως τις 10 Ιανουαρίου 2024.

Πηγή: in.gr