Επίθεση στο Παρίσι: Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία – Στην αντιτρομοκρατική η έρευνα

Στα χέρια της γαλλικής αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας βρίσκονται πλέον οι έρευνες για την επίθεση, το βράδυ του Σαββάτου, στο Παρίσι, κατά την οποία ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και ακόμα δύο τραυματίστηκαν. Το βίντεο που ανήρτησε ο δράστης.

Επίθεση στο Παρίσι: Σε κατάσταση συναγερμού η Γαλλία – Στην αντιτρομοκρατική η έρευνα

Η γαλλική αντιτρομοκρατική εισαγγελία ανέλαβε πλέον τις έρευνες μία ημέρα μετά την επίθεση κοντά στον πύργο του Άιφελ, στο Παρίσι, στην οποία ένας Γερμανός σκοτώθηκε και δύο άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν από νεαρό Γάλλο, γνωστό για ριζοσπαστικό ισλαμισμό και ψυχιατρικές διαταραχές.

Πλέον, στη γαλλική πρωτεύουσα επικρατεί ανησυχία με τις Αρχές να είναι σε εγρήγορση καθώς ξύπνησαν μνήμες από παλαιότερες τρομοκρατικές επιθέσεις.

Το προφίλ του δράστη

Ο δράστης, ο Αρμάν Ραζαπούρ-Μιγιοντουάμπ, Γάλλος που γεννήθηκε το 1997 από Ιρανούς γονείς, συνελήφθη λίγο μετά την επίθεση. Επιτέθηκε με μαχαίρι σε νεαρό Γερμανό τουρίστα, ο οποίος κατέληξε, ενώ στη συνέχεια επιτέθηκε σε δύο ακόμα ανθρώπους με σφυρί.

Σύμφωνα με την εισαγγελία του Παρισιού, άνοιξε έρευνα μεταξύ άλλων για ανθρωποκτονία και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Γνωστός για ριζοσπαστικό ισλαμισμό και ψυχιατρικά προβλήματα, ο δράστης φώναξε «Αλλάχ Ακμπάρ», τη στιγμή της επίθεσης σύμφωνα με αστυνομική πηγή.

Οι αρχές θα εξετάσουν εάν βρισκόταν υπό ιατρική παρακολούθηση ο δράστης, ένας άνδρας που εμφανίζεται «πολύ ασταθής και που επηρεάζεται πολύ εύκολα», σύμφωνα με πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο δράστης είχε συλληφθεί το 2016 από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (DGSI) για τον σχεδιασμό βίαιας ενέργειας σε προάστιο του Παρισιού. Είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια κάθειρξης και είχε βγει από τη φυλακή ύστερα από τέσσερα χρόνια κράτησης.

Το βίντεο ανάληψης ευθύνης

Ο δράστης, που ζούσε με τους γονείς τους με προάστιο του Παρισιού, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο ανάληψης της ευθύνης για την επίθεσή του, όπως δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές από την αστυνομία και τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σε αυτή τη φάση, οι ερευνητές δεν γνωρίζουν πότε μαγνητοσκοπήθηκε το βίντεο αυτό, αλλά αναρτήθηκε στο διαδίκτυο «ταυτόχρονα» με την επίθεση, σύμφωνα με την πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Στο βίντεο, ο δράστης μιλάει στα αραβικά, έχοντας το κεφάλι του καλυμμένο με ένα καπέλο, ενώ φοράει σκούρα γυαλιά και ιατρική μάσκα που κρύβουν μεγάλο μέρος του προσώπου του. «Δεν ξεχνάμε τα εγκλήματά σας κατά των μουσουλμάνων, ειδικά των γυναικών και των παιδιών (…) Θα σας πολεμήσουμε και θα σας σκοτώσουμε» αναφέρει μεταξύ άλλων, ενώ δεν γίνεται ρητή αναφορά στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ή στην κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Στη συνέχεια, ο άνδρας απευθύνεται σε όσους πολεμούν στο όνομα του Ισλάμ είτε «στην Αφρική, το Σινά, το Ιράκ και το Λεβάντε, την Υεμένη, το Πακιστάν και την Ανατολική Ασία». Καλεί τον Θεό να τους προστατεύσει και να τους βοηθήσει να θριαμβεύσουν. Σε αυτό το σημείο, μάλιστα, ορκίζεται πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και τον χαλίφη του «Abi Hafs El Hachimi Al Quraichi».

Το βράδυ του Σαββάτου, «μετά τη σύλληψή του, (ο ύποπτος) είπε ότι δεν άντεχε άλλο να βλέπει μουσουλμάνους να πεθαίνουν τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στην Παλαιστίνη» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Σε μήνυμά του στην πλατφόρμα Χ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τα «συλλυπητήριά (του) στην οικογένεια και τους οικείους του Γερμανού πολίτη που έχασε τη ζωή του». «Δεν θα υποκύψουμε στην τρομοκρατία», διεμήνυσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

πηγή: News247