ΑΑΔΕ: Έρχονται βαριά πρόστιμα

Έρχονται βαριά πρόστιμα από την ΑΑΔΕ για «παρακάμψεις» του myDΑΤΑ.

ΑΑΔΕ: Έρχονται βαριά πρόστιμα

Άλλη μια ψηφίδα προσθέτει η κυβέρνηση στον «καμβά» που στήνεται για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, με την καθιέρωση της υποχρεωτικής διαβίβασης στο myDATA της ΑΑΔΕ από το 2024 όλων των παραστατικών, που αποτυπώνουν έσοδα και έξοδα. Μάλιστα στο φορολογικό νομοσχέδιο, του οποίου η επεξεργασία ξεκινά στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, εντάχθηκε ειδική διάταξη, που προβλέπονται βαρύτατα πρόστιμα για όσους παρακάμπτουν τον «ηλεκτρονικό δρόμο» του myDATA.

Είναι ενδεικτικό, ότι εάν ίσχυε σήμερα η συγκεκριμένη διάταξη, η καμπάνα που έπεσε, μετά από καταγγελία καταναλωτή στην πλατφόρμα appodixi, σε υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας super market, που δεν διαβίβασε χιλιάδες αποδείξεις στο Taxis, θα ήταν πολλαπλάσια. Συγκεκριμένα, το πρόστιμο -μόνο για τη μη διαβίβαση- ανέρχεται στα 63.500 ευρώ, αλλά αν είχε ψηφιστεί το φορολογικό νομοσχέδιο, το πρόστιμο για την ίδια παράβαση θα έφτανε στις 91.250 ευρώ.

Βέβαια, οι νέες ποινές που καταγράφονται στο κείμενο που συζητείται στη Βουλή έχει αλλάξει σε σχέση με το αρχικό της διαβούλευσης. Συγκεκριμένα, ενώ στο αρχικό σχέδιο, προβλέπονταν πρόστιμα, έως και 100.000 ευρώ τον χρόνο, τελικά προκρίθηκε η διάταξη που παραπέμπει σε πρόστιμο, σε ετήσια βάση, της τάξης των 91.250 ευρώ. Ουσιαστικά προβλέπεται επιβολή ημερήσιας χρηματικής ποινής 250 ευρώ, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, Έτσι, σε περίπτωση «παράκαμψης» του myDATA για 365 ημέρες το χρόνο, προβλέπεται ημερήσια «ταρίφα» 250 ευρώ, κι έτσι το «ραβασάκι» φτάνει στα 91.250 ευρώ.

Επίσης, η επανάληψη της ίδιας παράβασης μέσα στην πενταετία, οδηγεί σε διπλασιασμό του προστίμου ενώ για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται. Παράλληλα, στο σχέδιο νόμου παραμένει η πρόβλεψη για δημοσιοποίηση των ονομάτων των παραβατών από την ΑΑΔΕ.

Να σημειωθεί ότι από το νέο έτος, εάν δε γίνει ανάρτηση των παραστατικών δαπανών στο myDATA, αυτές δεν θα εκπίπτουν. Ακόμη θεσπίζεται το ψηφιακό πελατολόγιο που θα πρέπει να τηρούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες ώστε να είναι διαθέσιμο στον έλεγχο και να συγκρίνεται με τα δηλωθέντα εισοδήματα και ενεργοποιείται το ψηφιακό δελτίο αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους.

Αναλυτικότερα ο χάρτης των προστίμων στα ηλεκτρονικά βιβλία διαμορφώνεται από το νέο έτος ως εξής:

– Αν ο επαγγελματίας δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογήν ειδικών φορολογικών διατάξεων, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 10% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ σε ημερήσια βάση.

– Αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων για σκοπούς προσδιορισμού του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος, ή δεν διαβιβάσει, ως εκδότης τιμολόγησης ή ως λήπτης αυτοτιμολόγησης, τα δεδομένα των εσόδων, με αποτέλεσμα να μην περιληφθούν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, επιβάλλεται πρόστιμο 250 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

– Αν δεν διαβιβάσει ως εκδότης σύνοψη εκδοθέντος παραστατικού, μετά από διαβίβαση παράλειψης ή απόκλισης από τον λήπτη, εφόσον η αρχική διαβιβασθείσα αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 5% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου.

– Αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ σε ημερήσια βάση και τις 20.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

– Αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.

Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.

Πηγή: news247.gr