Ναυάγιο στη Λέσβο: Άκαρπες οι νέες έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων

Άκαρπες παραμένουν με τη συμπλήρωση 48 ωρών οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων επιζώντων του ναυαγίου στη Λέσβο.

Ναυάγιο στη Λέσβο: Άκαρπες οι νέες έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων

Άκαρπες παραμένουν με τη συμπλήρωση 48 ωρών οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων επιζώντων του ναυαγίου του πλοίου Raptor που σημειώθηκε δυτικά της Λέσβου. Οι έρευνες δεν σταμάτησαν παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες με θυελλώδεις άνεμους, ενώ από τα ξημερώματα ο καιρός παρουσιάζει νέα επιδείνωση με θυελλώδεις νοτιάδες που αναμένεται να ενισχυθούν.

Όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μυρσίνη Τζινέλη λιγοστεύουν οι ελπίδες να εντοπιστούν οι 12 ναυτικοί του ναυαγίου. Σύμφωνα με τον διασωθέντα ναυτικό, στη θάλασσα έπεσαν 6 έως 7 ναυτικοί αρκετοί με σωσίβια από τους οποίους όμως λείπει κάθε ίχνος.

Στις έρευνες που συνεχίζονται συμμετέχουν επιχειρησιακά τρία σκάφη του Λιμενικού, ένα σκάφος του πολεμικού ναυτικού και ένα πλοίο του ΝΑΤΟ, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας έρευνες από αέρος διεξάγει και ένα ελικόπτερο της Frontex.

Η ακτίνα των ερευνών έχει ανοίξει και δεν περιορίζεται μόνο στα τεσσερισήμισι ναυτικά μίλια, όπου βρίσκεται το κουφάρι του πλοίου σε βάθος 200 μέτρων μέσα στη θάλασσα του Αιγαίου. Έρευνες έχουν γίνει και από τη στεριά μήπως λόγω των ανέμων έχει παρασυρθεί κάποιος ναυτικός, ωστόσο μέχρι και αυτή την ώρα η έρευνα παραμένουν άκαρπες.

Ο διασωθής Αιγύπτιος ναυτικός είναι καλά στην υγεία του, βρίσκεται στο νοσοκομείο όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει και σήμερα, ενώ ήδη εκπρόσωπος της ασφαλιστικής εταιρείας της ναυτιλιακής της εταιρείας του πλοίου που έχει οριστεί στο νησί, τακτοποιεί τα απαραίτητα έγγραφα του ναυτικού ούτως ώστε, όταν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο να μπορέσει να επιστρέψει στην πατρίδα του, όπως επίσης και η σορός του ναυτικού να επιστρέψει στη χώρα του και να αποδοθεί στους οικείους του.

Και η ΕΥΠ στις έρευνες

Το συγκεκριμένο πλοίο σύμφωνα με πληροφορίες ήταν «κοκκινισμένο» σε ειδική λίστα από διάφορες Μυστικές Υπηρεσίες όπως και από την ΕΥΠ καθώς είχε παρατηρηθεί πως έκανε συχνά σωρεία παραβιάσεων ως προς το δηλωθέν φορτίο και τα δρομολόγια που ακολουθούσε και υπήρχαν υποψίες μεταφοράς παράνομων φορτίων. Εξαιτίας αυτού του λόγου στις έρευνες συμμετέχει σε πληροφοριακό επίπεδο και η ΕΥΠ.

Το χρονικό του Ναυαγίου

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία και από τη δήλωση του διασωθέντα και από επικοινωνία που έχει γίνει με τον καπετάνιο του πλοίου κατά τη διάρκεια του «mayday» το Σάββατο πρωί, υπήρξε κάποια μηχανική βλάβη η οποία δεν είχε δηλωθεί, σημειώθηκε εισροή υδάτων και σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες έφεραν αυτό το τραγικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Λιμενικού Σώματος που μίλησε στην ΕΡΤ. «Θα έπρεπε εγκαίρως να είχαν ενημερώσει για την εισροή υδάτων στο πλοίο» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λιμενικού, τις πρωινές ώρες του Σαββάτου ενημερώθηκε το ΕΚΣΕΔ από τον Πλοίαρχο του Φ/Γ πλοίου «RAPTOR» σημαίας ΚΟΜΟΡΕΣ ότι πλέει ακυβέρνητο λόγω μηχανικής βλάβης, στη θαλάσσια περιοχή 4,5 ν.μ. νοτιοδυτικά της Λέσβου. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Αλεξάνδρεια με προορισμό την Κωνσταντινούπολη με 14 αλλοδαπούς μέλη πληρώματος. Στη συνέχεια, ο Πλοίαρχος επικοινώνησε εκ νέου με το ΕΚΣΕΔ και δήλωσε ότι το πλοίο έχει πάρει κλίση και αιτήθηκε συνδρομή εκπέμποντας MAYDAY στο κανάλι 16 μέσω VHF.

Στο σημείο έσπευσαν πέντε παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε σώος από το ελικόπτερο της Π.Α. ένας 40χρονος Αιγύπτιος (ειδικότητας λιπαντής), ο οποίος διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μυτιλήνης.

Πηγή: ertnews.gr