Πέπλο μυστηρίου και ερωτηματικά για την απόλυση βόμβα του Σαμ Άλτμαν από την OpenAI

Άπαντες δηλώνουν σοκαρισμένοι για την καθαίρεση του ανθρώπου πίσω από το ChatGPT.

Πέπλο μυστηρίου και ερωτηματικά για την απόλυση βόμβα του Σαμ Άλτμαν από την OpenAI

Η βιομηχανία της τεχνολογίας εξακολουθεί να είναι σοκαρισμένη από την απόφαση του ΔΣ της OpenAI, της εταιρείας που δημιούργησε το ChatGPT και άλλα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης προκαλώντας μια νέα τεχνολογική επανάσταση, να απομακρύνει και μάλιστα εντελώς απρόσμενα και άκομψα τον συνιδρυτή και επικεφαλής της εταιρείας Σαμ Άλτμαν ο οποίος ήταν ο ιθύνων νους πίσω από την εξέλιξη της εταιρείας που ξεκίνησε ως μη κερδοσκοπικός ερευνητικός οργανισμός και μέσα σε λίγα χρόνια έγινε η πιο σημαντική και δυναμικά ανερχόμενη εταιρεία του κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης αλλά και ευρύτερα της βιομηχανίας τεχνολογίας.

Όσο περνούν οι ώρες αρχίζουν να διαρρέουν συνεχώς πληροφορίες για το τι συνέβη με τα πρώτα στοιχεία να επιτείνουν το μυστήριο. Όλα δείχνουν ότι την απόφαση για απομάκρυνση του Άλτμαν έλαβε ο εκ των συνιδρυτών της OpenAI και επικεφαλής επιστήμονας της εταιρείας Ίλια Σάτσκεβερ ο οποίος με απόλυτη μυστικότητα κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ της εταιρείας να απολύσουν με συνοπτικές διαδικασίες τον Άλτμαν αφήνοντας στο σκοτάδι στελέχη που ήξερε ότι δεν θα συμφωνούσαν όπως ο πρόεδρος της εταιρείας Γκρεγκ Μπρόκμαν που δήλωσε και αυτός σοκαρισμένος από όσα συνέβησαν.

Εντύπωση προκαλεί ότι και η Microsoft που αποτελεί τον κύριο χρηματοδότη και συνεργάτη της OpenAI έχοντας προσφέρει μέχρι στιγμής περίπου 13 δισ. δολάρια και κατέχοντας ποσοστό σε αυτή πέριξ του 49% φέρεται να μην γνώριζε τίποτε και οι επικεφαλής του γίγαντα του λογισμικού να ενημερώθηκαν απλά από τα στελέχη της OpenAI λίγο πριν την ανακοίνωση της απόλυσης του Άλτμαν. Σε πρώτη φάση όπως είναι και αναμενόμενο άλλωστε η Microsoft με τέτοια εμπλοκή που έχει στην OpenAI φέρεται να μην αντιδρά στην απόφαση της απομάκρυνσης του Άλτμαν αλλά αν πράγματι δεν γνώριζε τίποτε θα υπάρχει σίγουρα μεγάλη ενόχληση που θα εκδηλωθεί στις κατιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις με τα στελέχη της OpenAI.

Η επίσημη τοποθέτηση της OpenAI κάνει λόγο για «έλλειψη εμπιστοσύνης» στο πρόσωπο του Άλτμαν και ότι ο πρώην CEO της εταιρείας είτε έλεγε ψέμματα στις συνεδριάσεις του ΔΣ είτε έκρυβε πράγματα για την εξέλιξη των τεχνολογιών που ανέπτυσσαν οι τεχνικοί της OpenAI. Η πλευρά του Σάτσκεβερ μέσω διαρροών του φιλικού του περιβάλλοντος αφήνει να εννοηθεί ότι ο Άλτμαν ωθούσε τις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης εταιρείας σε «μη ασφαλή μονοπάτια» και ότι δημιουργούσε τεχνολογίες που δεν είχαν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα και δεν θα στόχευαν στο να υπηρετούν την ανθρωπότητα αλλά μπορεί να εξελίσσονταν σε τεχνολογίες που θα λειτουργούσαν με τρόπους επικίνδυνους όπως αυτές που βλέπουμε να υπάρχουν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας.

Ο Άλτμαν στις πρώτες του τοποθετήσεις εξακολουθεί να δηλώνει σοκαρισμένος και ότι μέχρι την στιγμή που του ανακοινώθηκε την Παρασκευή ότι απολύεται δεν είχε ιδέα ότι υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα ή δυσαρμονία με το ΔΣ και τις αποφάσεις που ο ίδιος ελάμβανε. Όπως είναι ευνόητο η υπόθεση αυτή θα έχει πολλά επεισόδια και όσο περνούν οι ώρες θα αναδύονται νέα στοιχεία για το τι συνέβη.