Λωρίδα της Γάζας: Στο επίκεντρο των συγκρούσεων το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Συνεχίζεται η ένταση ανάμεσα στις δυνάμεις του Ισραήλ και της Χαμάς γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα. 

Λωρίδα της Γάζας: Στο επίκεντρο των συγκρούσεων το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Μετά από ημέρες σφοδρών αεροπορικών επιδρομών γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της πόλης της Γάζας, μάρτυρες δήλωσαν ότι άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα βρίσκονταν σε απόσταση μέτρων από την πύλη της πολιορκημένης εγκατάστασης, η οποία έχει γίνει επίκεντρο του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν ότι χιλιάδες και ίσως περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι – ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένοι – μπορεί να βρίσκονται μέσα και να μην μπορούν να διαφύγουν λόγω των σφοδρών μαχών που διεξάγονται κοντά, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, Γιουσέφ Αμπού Ρις, ο οποίος βρίσκεται στο νοσοκομείο, δήλωσε ότι περίπου 20.000 εκτοπισμένοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο εκεί.

Εν μέσω αναφορών για μωρά που πεθαίνουν λόγω έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος και ασθενείς που αντιμετωπίζουν πυρά ελεύθερων σκοπευτών, ένας χειρουργός που εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα δήλωσε ότι η κατάσταση μέσα στο νοσοκομείο είχε γίνει «πολύ άσχημη». «Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν υπάρχει νερό στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει φαγητό», δήλωσε ο γιατρός, προσθέτοντας: «Είναι απάνθρωπο».

Το Ισραήλ κατηγορεί τους μαχητές της Χαμάς ότι χρησιμοποιούν σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο ως «κόμβο» διοίκησης, εμπλέκοντας ουσιαστικά τους ασθενείς και τους τραυματίες ως ανθρώπινες ασπίδες. Είναι μια κατηγορία που η Χαμάς αρνείται. Το Ισραήλ λέει πάντως ότι δεν έχει ως στόχο το νοσοκομείο και για να το αποδείξει, δηλώνει ότι συντονίζει τη μεταφορά θερμοκοιτίδων για νεογνά από ένα ισραηλινό νοσοκομείο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. «Ο Ισραηλινός Στρατός παραμένει προσηλωμένος στο να τηρεί τις ηθικές και επαγγελματικές του ευθύνες για τη διάκριση μεταξύ αμάχων και τρομοκρατών της Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF. «Οι IDF είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με οποιοδήποτε αξιόπιστο μεσολαβητικό μέρος για να διασφαλίσει τη μεταφορά των θερμοκοιτίδων» τονίζει ο ισραηλινός στρατός.

Ο Γενικός Διευθυντής του νοσοκομείου είπε ότι χρειάζονται αναπνευστήρες για κάποια παιδιά που είχαν ανάγκη από οξυγόνο και ένας αξιωματικός από τη Διοίκηση Συντονισμού και Συνδέσμου (CLA) υποσχέθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Σε συνέντευξή του στο Al Jazeera Arabic, ο Dr Ashraf al-Qudra, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας, δήλωσε ότι λόγω της έλλειψης καυσίμων, όλα τα νοσοκομεία του πολιορκημένου θύλακα θα μπορούσαν να κλείσουν μέσα σε 48 ώρες. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι η υγειονομική περίθαλψη έχει ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας, ιδίως στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Οι δύο μεγαλύτερες ιατρικές εγκαταστάσεις στη Γάζα, τα νοσοκομεία Αλ Σίφα και Αλ Γκοντς, σταμάτησαν τη λειτουργία τους τη Δευτέρα, επικαλούμενα την έλλειψη καυσίμων για τη διατήρηση του ιατρικού εξοπλισμού σε λειτουργία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κάλεσε το Ισραήλ να προστατέψει το νοσοκομείο, την ώρα που ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων Πίτερ Λέρνερ επέμεινε την Τρίτη ότι το Αλ-Σίφα ήταν «κεντρικό σημείο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς», αλλά δήλωσε ότι τα στρατεύματά του ήταν επί του παρόντος «σε στάση αναμονής. Η ιδέα είναι να προσπαθήσουμε να εκκενώσουμε το κτήριο, να απομακρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους», είπε.

Εξάλλου, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος των IDF Ντάνιελ Χαγκάρι αποκάλυψε αργά χθες το βράδυ ότι εντοπίστηκε ένα υπόγειο κέντρο διοίκησης της Χαμάς κάτω από το Νοσοκομείο Ραντήσι, το οποίο όχι μόνο περιείχε γιλέκα αυτοκτονίας, χειροβομβίδες και διάφορα όπλα, αλλά και σημάδια ότι η Χαμάς είχε κρατήσει Ισραηλινούς ομήρους εκεί.

Νέα πλήγματα με νεκρούς σε Γάζα και Δυτική Όχθη

Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και αρκετοί άλλοι έχουν τραυματιστεί στα τελευταία ισραηλινά πλήγματα στη νότια Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera Arabic, δύο πολυκατοικίες στη Χαν Γιουνίς επλήγησαν από το χτύπημα.

Περισσότεροι από 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμαλίγια της βόρειας Γάζας μετά από ισραηλινά πλήγματα που έπληξαν τουλάχιστον 12 σπίτια στην περιοχή Ναντί Κανταμάτ.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό χτύπημα στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλκαρέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Τουλάχιστον εννέα άλλοι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο κυβερνητικό νοσοκομείο Martyr Thabet για περίθαλψη.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε από το Al Jazeera Arabic στο X δείχνει μια ισραηλινή μπουλντόζα να κατεδαφίζει τμήμα ενός στενού δρόμου στην κατεχόμενη πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης νωρίς την Τρίτη.

Και όλα αυτά λίγες ώρες αφού οι ισραηλινοί στρατιώτες της Ταξιαρχίας Golani μοιράστηκαν μια φωτογραφία που δείχνει την ισραηλινή σημαία μέσα στο κτίριο του κοινοβουλίου της Χαμάς στη Γάζα.

Στην εικόνα, η ομάδα των στρατιωτών φαίνεται να κρατά περήφανα ισραηλινές σημαίες στο κτίριο του νομοθετικού συμβουλίου της οργάνωσης.

Μαχητικά ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραηλινού Στρατού έπληξαν υποδομές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δήλωσε ο Ισραηλινός Στρατός λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Μεταξύ των στόχων που χτυπήθηκαν από τα ισραηλινά αεροσκάφη ήταν επιχειρησιακά κέντρα διοίκησης που λειτουργούσαν από τη Χεζμπολάχ.

Η επιχείρηση των IDF έλαβε χώρα μετά την εκτόξευση πυραύλων από τον Λίβανο εναντίον μιας θέσης των IDF στην περιοχή κιμπούτς Μαλκίγια στο βόρειο Ισραήλ.

Η μία από τις εκτοξεύσεις αναχαιτίστηκε από τις ισραηλινές αεροπορικές άμυνες, ενώ η άλλη έπεσε σε ανοιχτή περιοχή.

200.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα

Το Γραφείο Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, OCHA, αναφέρει ότι περίπου 200.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα προς τα νότια τμήματα του θύλακα από τις 5 Νοεμβρίου μέσω ενός ισραηλινού στρατιωτικού «διαδρόμου». «Ο υπερπληθυσμός και η περιορισμένη πρόσβαση σε καταφύγιο, τρόφιμα και νερό, στο νότιο τμήμα, προκαλούν αυξανόμενη ανησυχία», δήλωσε η υπηρεσία.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι «που είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να μετακινηθούν προς τον νότο παραμένουν στον βορρά» εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών. «Αγωνίζονται να εξασφαλίσουν την ελάχιστη ποσότητα νερού και τροφίμων για την επιβίωσή τους».

Οι ανησυχίες αυξάνονται για αφυδάτωση και υδατογενείς ασθένειες, καθώς οι άνθρωποι αναγκάζονται να καταναλώνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές. Συνολικά 115 φορτηγά -που μετέφεραν τρόφιμα, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, εμφιαλωμένο νερό, κουβέρτες, σκηνές και προϊόντα υγιεινής- πέρασαν από την Αίγυπτο στη Γάζα τη Δευτέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των φορτηγών που εισήλθαν στον θύλακα από τις 21 Οκτωβρίου σε 1.096.

Περίπου 600 ξένοι υπήκοοι, καθώς και τέσσερις τραυματίες, μπόρεσαν να φύγουν από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα τη Δευτέρα.

Επιβεβαιώθηκε η ταυτότητα στρατιωτίνας ομήρου της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε σήμερα την ταυτότητα στρατιωτίνας ομήρου της Χαμάς, μετά τη δημοσιοποίηση από τον ένοπλο βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος βίντεο που εικονίζει τη νεαρή αιχμάλωτη.

«Είμαστε ολόκαρδα στο πλευρό της οικογένειας Μαρσιάνο, η κόρη της οποίας, η Νόα, απήχθη βάρβαρα από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα περί τα μεσάνυχτα, επιβεβαιώνοντας έτσι –για πρώτη φορά– την ταυτότητας μιας από τους περίπου 240 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επίθεση της Χαμάς στο έδαφος του Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Το βράδυ χθες Δευτέρα, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, δημοσιοποίησαν βίντεο στο οποίο η στρατιωτίνα διαβάζει μήνυμα στα εβραϊκά, αναφέροντας το όνομα και τον αριθμό στρατιωτικού μητρώου της και ότι είναι κρατούμενη στη Γάζα τέσσερις ημέρες.

Εξάλλου, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις αναφέρουν ότι άλλοι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν μαχόμενοι εναντίον «τρομοκρατών της Χαμάς» στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην ισραηλινή χερσαία επιχείρηση σε 46.

Πηγή: ertnews.gr