Γάζα: Σε κλοιό πολιορκίας – Έτοιμος ο IDF να μπει στο κέντρο σε 48 ώρες – «Πυρά» Χαμάς κατά ΗΠΑ

Υπό πολιορκία βρίσκεται η Γάζα, με τον ισραηλινό στρατό να είναι έτοιμος να μπει στο κέντρο της πόλης σε 48 ώρες

Γάζα: Σε κλοιό πολιορκίας – Έτοιμος ο IDF να μπει στο κέντρο σε 48 ώρες – «Πυρά» Χαμάς κατά ΗΠΑ

Την ίδια στιγμή ο Νετανιάχου ξεκαθαρίζει πως δεν θα υπάρξει κατάπαυση πυρός, εάν δεν απελευθερωθούν οι όμηροι.

Στέλεχος του Ισραηλινού στρατού μίλησε στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Σιδέρη σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν.

Κύριος στόχος, όπως είπε, είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η καταστροφή των τούνελ. Ακόμα ανέφερε ότι «όσο περνούν οι μέρες οι μαχητές της Χαμάς θα ξεμένουν από τρόφιμα, από οπλισμό και οξυγόνο, θα αναγκαστούν να βγουν προς τα έξω και εκεί θα βρισκόμαστε εμείς. Γνωρίζουμε πού είναι τα τούνελ» είπε στον απεσταλμένο της ΕΡΤ στο Ισραήλ Γιώργο Σιδέρη.

Νωρίτερα, ο υπουργός Άμυνας Γιοβάν Γκάλαντ ενέκρινε πρόσθετα στρατιωτικά σχέδια που αφορούν τη χερσαία επιχείρηση του IDF στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το γραφείο του ο Γκάλαντ είπε ότι οι επιχειρήσεις του IDF την Κυριακή ήταν «πολύ εντυπωσιακές».

«Ο συνδυασμός μεταξύ της Πολεμικής Αεροπορίας και των χερσαίων δυνάμεων κλονίζει τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο υπουργός.

Μάλιστα επέκρινε τους διοικητές της Χαμάς λέγοντας ότι «μερικοί από αυτούς σκοτωθήκαν πριν από μια ή δύο μέρες και αντικαταστάθηκαν από άλλους, που επίσης εξοντώθηκαν.

Ο Γκάλαντ αναφέρει ότι ο ηγέτης της Χαμάς Γιαχία Σινγουάρ «κρύβεται στο καταφύγιο του και αφήνει τους διοικητές του πεδίου να πεθάνουν. Ενώ, οι διοικητές οι δικοί μας πηγαίνουν στο μέτωπο με τους στρατιώτες τους ως ηγέτες και οδηγούν στην επιτυχία τον στρατό μας».

Ένταση και στο βόρειο μέτωπο με νέα πλήγματα του ισραηλινού στρατού εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ. Οι σειρήνες του συναγερμού ήχησαν το απόγευμα της Δευτέρας (6/11) σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ και ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι περίπου 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν εναντίον του ισραηλινού εδάφους από τον Λίβανο την τελευταία ώρα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις ανέφεραν ότι απαντούν με πυρά του πυροβολικού εναντίον των θέσεων από τις οποίες προήλθαν οι πύραυλοι αυτοί.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς στον Λίβανο, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν μέσω της πλατφόρμας Telegram ότι εκτόξευσαν 16 πυραύλους προς τη Ναχιρίγια και τη νότια Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ.

Απειλεί η Χαμάς: «Οι ΗΠΑ έχουν βρώμικα σχέδια»

Επίθεση προς την Ουάσινγκτον εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν, λέγοντας ότι «Προειδοποιούμε όλες τις μεριές αν θέλουν να κάνουν κάτι στο λαό μας… ο σπουδαίος λαός της Παλαιστίνης δε θα το δεχτεί».

Και συνέχισε: «Οι ΗΠΑ έχουν "βρώμικα σχέδια". Ο λαός της Γάζας δε θα μείνει σιωπηλός αν η Ουάσιγκτον συνεχίσει τη "συνεργασία με τους εποίκους"» είπε αναφερόμενος στο Ισραήλ. «Θέλουμε μία ανεξάρτητη χώρα με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

Ακόμα διεμήνυσε ότι «Απατάται όποιος νομίζει ότι η Χαμάς θα ηττηθεί». «Νικήσαμε στις 7 Οκτωβρίου και θα νικήσουμε ξανά» καταλήγει.

Πηγή: ΕΡΤ