Θα παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2030 ο Πούτιν

Τουλάχιστον μέχρι το 2030 εκτιμάται πως θα παραμείνει στην εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς σύμφωνα με έξι διπλωματικές πηγές του πρακτορείου Reuters, φαίνεται να έχει πάρει την απόφασή να κατέλθει στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2024.

Θα παραμείνει στην εξουσία τουλάχιστον μέχρι το 2030 ο Πούτιν

Ερωτώμενος για την πρόθεση του 71χρονου προέδρου να είναι εκ νέου υποψήφιος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, διευκρίνισε όμως ότι «η εκστρατεία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα».

Ο Πούτιν, που παρέλαβε την προεδρία από τον Μπόρις Γέλτσιν στις 31 Δεκεμβρίου του 1999, έχει ήδη υπηρετήσει ως πρόεδρος για μεγαλύτερο διάστημα από οποιονδήποτε άλλο Ρώσο ηγέτη από την εποχή του Ιωσήφ Στάλιν, ξεπερνώντας ακόμη και τη 18ετή θητεία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Οι πηγές του Reuters, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι οι πληροφορίες αυτές αρχίζουν να διαχέονται από τα πάνω και πως οι σύμβουλοί του ετοιμάζονται τώρα για την εκστρατεία και την (επαν)εκλογή του.

Για τον Πούτιν, για τον οποίο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως απολαμβάνει ποσοστά εμπιστοσύνης 80% στη Ρωσία, οι εκλογές είναι μια τυπική διαδικασία εφόσον είναι υποψήφιος: με την υποστήριξη του κράτους, των κρατικών ΜΜΕ και σχεδόν καμία δημόσια διαφωνία στην κεντρική πολιτική σκηνή, είναι βέβαιο ότι θα νικήσει.

«Η απόφαση έχει ληφθεί, θα είναι υποψήφιος», δήλωσε μία από τις πηγές που έχει γνώση του σχεδιασμού. Ένας προμελετημένος υπαινιγμός για το θέμα αναμένεται να γνωστοποιηθεί σε λίγες εβδομάδες, δήλωσε μία άλλη πηγή, επιβεβαιώνοντας μια αναφορά της εφημερίδας Kommersant την περασμένη εβδομάδα.

Μια άλλη πηγή, επιβεβαίωσε ότι η απόφαση έχει ληφθεί και ότι οι σύμβουλοι του Πούτιν ετοιμάζονται για τη συμμετοχή του στις εκλογές. Άλλες τρεις πηγές δήλωσαν πως η απόφαση έχει ληφθεί: ο Πούτιν θα είναι υποψήφιος.

Ξένη διπλωματική πληγή, δήλωσε πως ο Πούτιν έλαβε την απόφαση πρόσφατα και πως η ανακοίνωση θα γίνει σύντομα.

Ενώ πολλοί ξένοι διπλωμάτες, κατάσκοποι και αξιωματούχοι λένε πως περιμένουν πως ο Πούτιν θα παραμείνει ισόβια στην εξουσία, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής κάποια ειδική επιβεβαίωση των σχεδίων του να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2024.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τον Σεπτέμβριο πως, αν ο Πούτιν αποφάσιζε να είναι υποψήφιος, τότε κανείς δεν θα ήταν ικανός να αναμετρηθεί μαζί του.

Το Κρεμλίνο έχει απορρίψει αναφορές ότι ο Πούτιν δεν είναι καλά στην υγεία του ως παραπληροφόρηση που διαδίδεται από τη Δύση.

Πηγή: cnn.gr