Πλήρως περικυκλωμένη η Γάζα: Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για επίθεση στον βορρά

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, τόνισε απόψε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει πλήρως την πόλη της Γάζας και χώρισαν τον παράκτιο θύλακα στα δύο.

Πλήρως περικυκλωμένη η Γάζα: Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για επίθεση στον βορρά

Από πλευράς του ο Αρχηγός του Επιτελείου του ισραηλινού στρατού Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι λέει ότι ο στρατός είναι «έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στην επίθεση στο βορρά», καθώς τις τελευταίες εβδομάδες αμύνεται από καθημερινές επιθέσεις πυραύλων και ρουκετών της Χεζμπολάχ. «Θέσαμε ως στόχο να βελτιώσουμε την κατάσταση ασφάλειας στα σύνορα, όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Χαλέβι κατά τη διάρκεια αξιολόγησης στη 210η Μεραρχία στο βόρειο Ισραήλ σήμερα.

Πλήρως περικυκλωμένη η Γάζα: Χωρισμένος στα δύο ο θύλακας – Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για επίθεση στον βορρά

Από πλευράς της η Χαμάς λέει ότι ο ισραηλινός στρατός πραγματοποιεί «έντονους βομβαρδισμούς» γύρω από πολλά νοσοκομεία στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, λίγο μετά τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών. «Για περισσότερο από μία ώρα, έντονοι βομβαρδισμοί πραγματοποιούνται γύρω από νοσοκομεία», λέει ο Salama Marouf, επικεφαλής του γραφείου μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς.

Προειδοποιητικές σειρήνες ρουκετών ηχούν και στο Τελ Αβίβ και σε άλλες κοινότητες σε όλο το κεντρικό Ισραήλ, καθώς νέος καταιγισμός ρουκετών σημειώνεται από τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε νωρίτερα την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκετών στη βόρεια πόλη Κιριάτ Σμόνα. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το μπαράζ ήρθε ως απάντηση σε φερόμενη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε αυτοκίνητο πολιτών στο νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας μια γυναίκα και τρία μικρά παιδιά. Ο ισραηλινός στρατός δεν έχει σχολιάσει τους ισχυρισμούς για αεροπορική επιδρομή. Τοπικά μέσα αναφέρονται στο χτύπημα λέγοντας ότι οι τέσσερις νεκροί είναι συγγενείς δημοσιογράφου που επίσης τραυματίστηκε στη συγκεκριμένη επίθεση.

Νωρίτερα, τέσσερις διασώστες τραυματίστηκαν στον νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ, από ισραηλινό βομβαρδισμό εναντίον δύο ασθενοφόρων που ανήκαν σε τοπικό σύλλογο, ανακοίνωσε ο σύλλογος αυτός και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΙ.

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις λένε ότι από την έναρξη της χερσαίας επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας πριν από μια εβδομάδα, έχουν πλήξει περισσότερους από 2.500 στόχους από χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις.

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν στρατόπεδο προσφύγων στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας τα ξημερώματα της Κυριακής, σκοτώνοντας δεκάδες ανθρώπους, δήλωσαν αξιωματούχοι υγείας. Πρόκειται για τον καταυλισμό Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα όπου τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σύμφωνα με υγειονομικούς αξιωματούχους. Ο καταυλισμός βρίσκεται στη ζώνη εκκένωσης όπου ο ισραηλινός στρατός είχε προτρέψει τους Παλαιστίνιους πολίτες στη Γάζα να αναζητήσουν καταφύγιο.

Πλήρως περικυκλωμένη η Γάζα: Χωρισμένος στα δύο ο θύλακας – Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για επίθεση στον βορρά

Η Ερυθρά Ημισέληνος υποστηρίζει ότι χτυπήθηκε κτήριο κοντά και στο νοσοκομείο, Αλ Κουτς. Μάλιστα, έδωσε στη δημοσιότητα και εικόνες τραυματισμένων από το χτύπημα. Είκοσι ένα μέλη από την ίδια οικογένεια Παλαιστινίων σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις που είχαν ως στόχο τη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στην ελεγχόμενη από τη Χαμάς Λωρίδα της Γάζας.

Στρατεύματα επιχείρησαν επίσης στις πόλεις Τζενίν και Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, ενώ αναφέρθηκαν κάποιες συγκρούσεις. Από τις 7 Οκτωβρίου, τα ισραηλινά στρατεύματα έχουν συλλάβει 1.350 καταζητούμενους Παλαιστίνιους σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 850 που συνδέονται με τη Χαμάς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής, περισσότεροι από 130 Παλαιστίνιοι της Δυτικής Όχθης έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις από εποίκους, από τις 7 Οκτωβρίου.

Νέο βίντεο για τη χρήση νοσοκομείων από τη Χαμάς

Σε ενημέρωση των διεθνών μέσων ενημέρωσης, ο εκπρόσωπος Τύπου των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι αποκάλυψε νέες πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών και στοιχεία που δείχνουν ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί ιατρικές εγκαταστάσεις στη Λωρίδα της Γάζας για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Ο Χαγκάρι παρουσίασε ένα βίντεο που δείχνει μια υπόγεια είσοδο στο νοσοκομείο Sheikh Hamad, η οποία, όπως λέει, συνδέεται με τα δίκτυα τούνελ της Χαμάς. Ένα άλλο βίντεο δείχνει ενόπλους της Χαμάς να ανοίγουν πυρ κατά των ισραηλινών δυνάμεων από το νοσοκομείο.

Τόνισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πληροφορίες για ένα δίκτυο τούνελ κάτω από το λεγόμενο Ινδονησιακό Νοσοκομείο, καθώς και αεροφωτογραφίες που δείχνουν εκτοξευτές ρουκετών μερικές δεκάδες μέτρα από το συγκρότημα. Παρουσίασε επίσης ηχογραφήσεις τηλεφωνημάτων μεταξύ αξιωματούχων της Χαμάς που περιγράφουν τη χρήση των αποθεμάτων καυσίμων που ανήκουν στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν τη Χαμάς ότι έχει την κύρια βάση των επιχειρήσεών της κάτω από το νοσοκομείο Shifa, το μεγαλύτερο ιατρικό κέντρο στη Γάζα, καθώς και ότι συσσωρεύει καύσιμα για τρομοκρατικούς σκοπούς.

Ξεχωριστά, ο Χαγκάρι τόνισε ότι οι IDF έχουν προσπαθήσει πολύ να πείσουν τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν τη βόρεια Γάζα προς τα νότια. Σημείωσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έριξε περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο φυλλάδια στη βόρεια Γάζα και έκανε πάνω από 20.000 τηλεφωνήματα σε ανθρώπους-κλειδιά στις περιοχές αυτές, προκειμένου να πείσει τον άμαχο πληθυσμό να εκκενώσει.

«Ο πόλεμός μας είναι με τη Χαμάς, όχι με τους αμάχους στη Γάζα. Δεν θα δεχτούμε την κυνική χρήση των νοσοκομείων από τη Χαμάς, για να κρύψει την τρομοκρατική της υποδομή. Η εκμετάλλευση των νοσοκομείων από τη Χαμάς πρέπει να σταματήσει», λέει ο Χαγκάρι.

Ολόκληρα οπλαστάσια σε σπίτια στη βόρεια Γάζα

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις δήλωσαν ότι τα στρατεύματα της 551ης Ταξιαρχίας που σάρωναν κατοικίες στο Μπέιτ Χανούν στη βόρεια Γάζα βρήκαν δεκάδες όπλα, εξοπλισμό και υλικό πληροφοριών.

Οι IDF αναφέρουν ότι η κρύπτη περιλάμβανε τουφέκια εφόδου, υποπολυβόλα, χειροβομβίδες, εκρηκτικούς μηχανισμούς, προστατευτικό εξοπλισμό και drones που χρησιμοποιούνται από τη Χαμάς για τη ρίψη εκρηκτικών.

Πλήρως περικυκλωμένη η Γάζα: Χωρισμένος στα δύο ο θύλακας – Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για επίθεση στον βορρά

Μερικά από τα όπλα και τον εξοπλισμό καταστράφηκαν, ενώ μερικά μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ για περαιτέρω έρευνα, αναφέρουν οι IDF.

Ξεχωριστά, τονίζουν ότι οι ειδικές δυνάμεις εντόπισαν και κατέστρεψαν ένα εργαστήριο κατασκευής βομβών στη Λωρίδα της Γάζας σήμερα. Ο στρατός δημοσιεύει επίσης ένα νέο βίντεο που δείχνει στρατεύματα στη Λωρίδα.

Καταγγελίες ισραηλινών: Βρήκαμε εκτοξευτές ρουκετών κοντά σε παιδική χαρά και πισίνα στη Γάζα

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις που επιχειρούν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας δήλωσαν ότι εντόπισαν εκτοξευτές ρουκετών της Χαμάς σε κοντινή απόσταση από μια πισίνα και μια παιδική χαρά.

Οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις δημοσίευσαν μάλιστα πλάνα από στρατεύματα που εντόπισαν τις θέσεις εκτόξευσης πυραύλων, εν μέσω προσπαθειών για την αποκάλυψη και την καταστροφή της υποδομής της Χαμάς:

Τα στρατεύματα της 551ης Ταξιαρχίας βρήκαν τέσσερις υπόγειους εκτοξευτές περίπου πέντε μέτρα μακριά από μια παιδική πισίνα και περίπου 30 μέτρα μακριά από κατοικίες στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δείχνουν τα πλάνα.

Πάνω από 2.500 στόχοι έχουν πληγεί στη Γάζα – Τουλάχιστον 9.770 οι νεκροί Παλαιστίνιοι

Τουλάχιστον 9.770 Παλαιστίνιοι, περιλαμβανομένων 4.008 παιδιών, έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, Άσραφ αλ Κούντρα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 2.550 γυναίκες έχουν επίσης σκοτωθεί.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από αυτούς στις 7 Οκτωβρίου. Περίπου 1.100 άτομα έχουν εγκατέλειψε τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα από την Τετάρτη στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου, του Ισραήλ και του Κατάρ.

Χωρίς διελεύσεις η Ράφα

Οι Ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το άνοιγμα ανθρωπιστικού διαδρόμου μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Πληροφορίες από το συνοριακό πέρασμα της Ράφα αναφέρουν ότι περίπου 20 βαριά τραυματίες περιμένουν στην πλευρά της Γάζας έτσι ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην Αίγυπτο. Πηγές ασφαλείας της Αιγύπτου, όμως, δήλωσαν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι οι απομακρύνσεις των τραυματιών από τη Γάζα και των κατόχων ξένων διαβατηρίων μέσω του περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο ανεστάλησαν από χθες. Μια από τις πηγές ασφαλείας καθώς και η νοσοκομειακή πηγή είπαν ότι οι απομακρύνσεις ανεστάλησαν έπειτα από τον ισραηλινό βομβαρδισμό την Παρασκευή ασθενοφόρου στη Γάζα που χρησιμοποιούνταν για την μεταφορά τραυματιών.

Το πέρασμα της Ράφα βρίσκεται στο νότιο άκρο της Γάζας, στα σύνορα με τη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου και είναι το μοναδικό σημείο εξόδου από τη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ. Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εξακολουθούν να μπορούν να εισέρχονται στην περιοχή, είπαν δύο από τις πηγές.

Χθες, η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 60 όμηροι αγνοούνται εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα. Ο Αμπού Ουμπάιντα, εκπρόσωπος των Ταξιαρχιών Ιζελντίν αλ-Κάσαμ, είπε επίσης στον λογαριασμό της Χαμάς στο Telegram ότι 23 από τους 60 Ισραηλινούς ομήρους είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

Πλήρως περικυκλωμένη η Γάζα: Χωρισμένος στα δύο ο θύλακας – Το Ισραήλ δηλώνει έτοιμο για επίθεση στον βορρά

Διπλωματικός μαραθώνιος για τη Γάζα

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έκανε μια σύντομη παράκαμψη στην επείγουσα διπλωματική του περιοδεία στη Μέση Ανατολή, σταματώντας στην Κύπρο όπου συναντά τον ηγέτη του έθνους. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι ο Μπλίνκεν συναντήθηκε για λίγο την Κυριακή με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον Υπουργό Εξωτερικών Κωνσταντίνο Κόμπο κυρίως για να τους ευχαριστήσει για τον ρόλο της Κύπρου στην προσωρινή φιλοξενία ορισμένων Αμερικανών πολιτών που έφυγαν από το Ισραήλ τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ ναύλωσαν τουλάχιστον ένα κρουαζιερόπλοιο που μετέφερε Αμερικανούς από το ισραηλινό λιμάνι της Χάιφα στη Λάρνακα καθώς οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Χαμάς εντάθηκαν και η ομάδα επιτάχυνε τις επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου είπε ότι ο Μαχμούντ Αμπάς είπε στον Αμερικανό υπουργό ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η παροχή ανθρωπιστική βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κατήγγειλε τη «γενοκτονία» του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. «Δεν έχω λόγια για να περιγράψω τη γενοκτονία και την καταστροφή που υπέστη ο παλαιστινιακός λαός μας στη Γάζα από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αρχές του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο Αμπάς στον Μπλίνκεν στη Ραμάλα, σε δηλώσεις που μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa. Στη συνέχεια ο Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μία επίσκεψη που ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή.

Ο υπουργός εβραϊκής κληρονομιάς του Ισραήλ, Amihai Eliyahu, δήλωσε ότι η ρίψη ατομικής βόμβας στη Λωρίδα της Γάζας είναι μια πιθανότητα. Τα σχόλιά του καταγγέλθηκαν αμέσως από άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Ο Eliyahu, ένας κατώτερος υπουργός στο υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού Νετανιάχου, έκανε το σχόλιο σε μια συνέντευξη στο ραδιόφωνο Kol Beramah. Αργότερα προσπάθησε να το πάρει πίσω, λέγοντας: «Οποιοσδήποτε λογικός θα καταλάβαινε ότι το σχόλιο ήταν μεταφορικό. Αλλά σίγουρα πρέπει να απαντήσουμε δυναμικά στην τρομοκρατία». Το γραφείο του Νετανιάχου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο υπουργός έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από τις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου «μέχρι νεωτέρα».

Το βράδυ της Κυριακής έγινε γνωστό, σύμφωνα με τους Times of Israel ότι ο επικεφαλής της CIA αναμένεται να επισκεφθεί το Ισραήλ τις επόμενες εβδομάδες για συνομιλίες αναφορικά με τον πόλεμο κατά της Χαμάς.

Πηγή: ΕΡΤ, Times Of Israel, AFP, Reuters