Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στη Δυτική Όχθη – Συνάντηση με Αμπάς

Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη βρέθηκε την Κυριακή ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στη Δυτική Όχθη – Συνάντηση με Αμπάς

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν είχε σήμερα, Κυριακή συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα καθώς η διεθνής κοινότητα φοβάται ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μπορεί να επεκταθεί στη Δυτική Όχθη.

Είναι η πρώτη φορά που ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου, που προκλήθηκε από την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος, έπειτα από πολλές επισκέψεις του στο Ισραήλ και στην Ιορδανία.

Όπως ανέφερε η ΕΡΤ, πρόκειται για μία αιφνιδιαστική επίσκεψη στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, καθώς δεν υπήρξε, επισήμως τουλάχιστον ενημέρωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εν συνεχεία, ο Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να μεταβεί στην Άγκυρα, όπου αύριο Δευτέρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Οι δύο υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν κυρίως για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, αλλά και τις εξελίξεις στη Συρία και την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Δεν έχει διευκρινιστεί αν ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται πως Υπουργοί Εξωτερικών από το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, την Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συναντήθηκαν με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν το Σάββατο στο Αμμάν και πίεσαν την Ουάσιγκτον να πείσει το Ισραήλ να συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός.

«Αυτός ο πόλεμος θα προκαλέσει περισσότερο πόνο για τους Παλαιστίνιους, για τους Ισραηλινούς και αυτό θα μας ωθήσει όλους ξανά στην άβυσσο του μίσους και της απανθρωποποίησης», δήλωσε ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξη Τύπου με τον Μπλίνκεν. «Άρα αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ωστόσο, ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης απέρριψε την ιδέα της κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας ότι θα ωφελούσε μόνο τη Χαμάς, επιτρέποντας στην ισλαμιστική παλαιστινιακή ομάδα να ανασυνταχθεί και να επιτεθεί ξανά.

πηγή: News247