Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα – Νοσοκομεία, σχολεία και άμαχοι στο στόχαστρο

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιθέσεις στη Γάζα - Την ίδια ώρα κάνει επιδρομές στη Δυτική Όχθη

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Γάζα – Νοσοκομεία, σχολεία και άμαχοι στο στόχαστρο

Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες ήταν ο απολογισμός των ανελέητων επιθέσεων του στρατού του Ισραήλ σε νοσοκομεία και σχολεία στη Γάζα την Παρασκευή, με τους νεκρούς στη Λωρίδα να ξεπερνούν τις 9.200.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι χτύπησε ασθενοφόρο γιατί με αυτό τον τρόπο μετακινούνται μαχητές της Χαμάς, χωρίς να δώσει κάποιο στοιχείο για αυτόν τον ισχυρισμό.

Τουλάχιστον 3.826 παιδιά έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς στη Γάζα

Την ίδια ώρα οι IDF συνεχίζουν τις χερσαίες επιθέσεις, με την πόλη της Γάζας να τελεί υπό διπλή πολιορκία και 500.000 άμαχοι να υπολογίζεται ότι παραμένουν εγκλωβισμένοι.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε το ταξίδι του στο Ισραήλ και σήμερα Σάββατο θα βρεθεί στην Ιορδανία για μια σύνοδο με μια σειρά Άραβες ηγέτες.

Συνεχίζονται οι σποραδικές μάχες ανάμεσα σε ισραηλινό στρατό και Χεζμπολάχ στα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, με τον Χασάν Νασράλα να δηλώνει στο διάγγελμά του ότι «όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά».

Δείτε live εικόνα

Η αιματοχυσία στη Γάζα συνεχίζεται

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Ισραήλ, Γάζα και Δυτική Όχθη, με το αιματοκύλισμα να συνεχίζεται μετά τον πόλεμο που κήρυξε το Ισραήλ στη Χαμάς έπειτα από την επίθεση της δεύτερης στις 7 Οκτωβρίου.

06:41 Προσαγωγές διαδηλωτών στη Γερμανία

Εννέα συμμετέχοντες σε διαδήλωση υπέρ των Παλαιστινίων στη Φρανκφούρτη προσήχθησαν από την αστυνομία ως ύποπτοι για την τέλεση αξιόποινων πράξεων, όπως η υποκίνηση μίσους και η χρήση συμβόλων αντισυνταγματικών (σ.σ. ναζιστικών) οργανώσεων.

Περίπου 850 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Παρασκευή στο κέντρο της Φρανκφούρτης με κεντρικό σύνθημα «Εκεχειρία στη Γάζα».

Σύμφωνα με την αστυνομία, κατασχέθηκε πανό με «ρούνους των SS» και προσήχθη η γυναίκα που το κρατούσε. Την ίδια τύχη είχε και μια διαδηλώτρια που κρατούσε πλακάτ το οποίο απεικόνιζε την ισραηλινή σημαία σε κάδο απορριμμάτων και έγραφε «Κρατήστε τον κόσμο καθαρό».

06:13: Αποτροπιασμός Γκουτέρες για την επίθεση στα ασθενοφόρα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη χθεσινή ισραηλινή επίθεση σε ασθενοφόρα στη Γάζα, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «πρέπει να σταματήσει».

«Είμαι συγκλονισμένος από την επίθεση που αναφέρθηκε στη Γάζα εναντίον κονβόι ασθενοφόρων έξω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα. Οι εικόνες πτωμάτων διασκορπισμένων στον δρόμο έξω από το νοσοκομείο είναι αποκαρδιωτικές», αναφέρει σε δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

05:34 Την αναζήτηση λύσης δύο κρατών υποστηρίζει η Αυστραλία

H υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας, Πένι Γουόνγκ, ζήτησε μια νέα διεθνή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης δύο κρατών προκειμένου να τερματιστεί ο κύκλος της βίας στη Μέση Ανατολή, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να βρει ειρήνη και ασφάλεια μόνο εάν κάνει το ίδιο για τους Παλαιστίνιους.

Ενώ καταδικάζει «αδιαμφισβήτητα» τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και επιβεβαιώνει την υποστήριξη της Αυστραλίας στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται, προσθέτει ότι έχει σημασία ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ το κάνει αυτό.

Το Ισραήλ πρέπει «να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσει τις ζωές των αμάχων», λέει η Γουόνγκ.

04:09 Τουλάχιστον 15 νεκροί και 60 τραυματίες από την επίθεση στα ασθενοφόρα

Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 60 τραυματίστηκαν από την ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που έπληξε τα ασθενοφόρα, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Γάζας.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε το πλήγμα, υπογραμμίζοντας ότι στόχος του ήταν όχημα που χρησιμοποίησε «τρομοκρατικός πυρήνας της Χαμάς».

Τα ασθενοφόρα «μετέφεραν πολλούς τραυματίες για να νοσηλευτούν στην Αίγυπτο», τόνισε ο Άσραφ αλ Κούντρα, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας.

Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP) είπε ότι είδε πολλούς νεκρούς και τραυματίες δίπλα σε ένα κατεστραμμένο ασθενοφόρο στην είσοδο του νοσοκομείου Αλ Σίφα, όπου έχουν καταφύγει χιλιάδες εκτοπισμένοι.

03:50 «Το μόνο που έβλεπα και μύριζα ήταν αίμα» λέει Παλαιστίνια δημοσιογράφος για την επίθεση στο ασθενοφόρο

Η Παλαιστίνια δημοσιογράφος Hind Khoudary βρισκόταν στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη Γάζα όταν μια φονική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε μια αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων.

«Ήμασταν 5 μέτρα μακριά, δύο λεπτά πριν την επίθεση στα ασθενοφόρα. Ενώ περπατούσαμε προς το αυτοκίνητό μας, ακούστηκε μια τεράστια έκρηξη. Ο ήχος ήταν τρομακτικός. Όλοι έκλαιγαν. Άνθρωποι κρατούσαν τα μωρά τους , ούρλιαζαν. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στη ζωή μου κάτι παρόμοιο. Επικρατούσε χάος.

Βρήκα μια φίλη μου που είχε τραυματιστεί. Μπαίνοντας στο νοσοκομείο είδα εκατοντάδες τραυματίες στο πάτωμα. Το μόνο που έβλεπα και μύριζα ήταν αίμα» συγκλονίζει η δημοσιογράφος.

03:32 Αναβλήθηκε το ταξίδι του Αμπάς στη Ρωσία

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί τη Ρωσία στις 15 Νοεμβρίου, αναγκάστηκε να «αναβάλει» το ταξίδι αυτό, ανέφερε σήμερα ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Μιχαήλ Μπογκντάνοφ.

«Κατόπιν αιτήματος των παλαιστινιακών αρχών, η επίσκεψη αναβάλλεται», ανέφερε ο Μπογκντάνοφ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, διευκρινίζοντας ότι ο Αμπάς αναμενόταν στις 15 Νοεμβρίου.

03:14 Το χρονικό της επίθεσης στην αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων στη Γάζα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δημοσίευσε αργά την Παρασκευή μια ανακοίνωση που αναλύει το χρονοδιάγραμμα της επίθεσης εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής ασθενοφόρων στην είσοδο του νοσοκομείου Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 15 άνθρωποι.

«Γύρω στις 4:05μμ τοπική ώρα, μια αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων έφυγε από το νοσοκομείο Αλ-Σίφα σε συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Η αυτοκινητοπομπή, η οποία κατευθυνόταν προς το συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, αποτελείτο από πέντε ασθενοφόρα: τέσσερα ανήκαν στο Υπουργείο Υγείας και ένα ανήκε στην Ερυθρά Ημισέληνο.

Η αυτοκινητοπομπή διένυσε περίπου 4 χιλιόμετρα από το νοσοκομείο μέχρι τον παραλιακό δρόμο al-Rasheed, αλλά διαπίστωσε ότι ήταν απροσπέλαστος λόγω βράχων και μεγάλου αριθμού βομβαρδισμών στην περιοχή.

Τα οχήματα επέστρεφαν προς το νοσοκομείο Αλ-Σίφα. Ενώ βρίσκονταν περίπου 1 χλμ μακριά, το πρώτο ασθενοφόρο στην κεφαλή της αυτοκινητοπομπής – το οποίο ανήκε στο Υπουργείο Υγείας – χτυπήθηκε.

Τα άλλα οχήματα συνέχισαν προς το νοσοκομείο. Αυτή η επίθεση σκότωσε 15 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες» αναφέρει η ανακοίνωση της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισέληνου.

02:52 «Η Χαμάς προσπάθησε να φυγαδεύσει μαχητές της από τη Γάζα μαζί με τραυματίες» λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Χαμάς προσπάθησε να βγάλει κρυφά τους μαχητές της από τη Γάζα με ασθενοφόρα μέσω της Ράφα, καθυστερώντας τις προσπάθειες για την εκκένωση ξένων υπηκόων.

Η Χαμάς παρέδωσε στην Αίγυπτο και τις ΗΠΑ έναν κατάλογο με τους σοβαρά τραυματίες που ήθελε να εκκενώσει, μαζί με τους χιλιάδες ξένους υπηκόους που ήθελαν να φύγουν.

Αμερικανοί και Αιγύπτιοι αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι το ένα τρίτο των ονομάτων ήταν μαχητές της Χαμάς, κανένας από τους οποίους δεν ήταν μεταξύ των 76 τραυματιών Παλαιστινίων που τελικά απομακρύνθηκαν.

02:33 Παλαιστίνιος δημοσιογράφος παίζει με μωρό που σώθηκε από βομβαρδισμό

Ένα συγκινητικό βίντεο με έναν Παλαιστίνιο δημοσιογράφο που παίζει με ένα αγοράκι που σώθηκε από ισραηλινό βομβαρδισμό, δημοσιεύουν οι times of gaza στο Χ.

02:05 Γάζα: Νεκροί κείτονται σε δρόμο, ανάμεσά τους και ένα παιδί – Φρικιαστικό βίντεο

Φρίκη προκαλεί ένα βίντεο τραβηγμένο στη Γάζα, που αναρτήθηκε στα social media και η αυθεντικότητά του επαληθεύτηκε από το πρακτορείο Reuters.

Το βίντεο δείχνει τα πτώματα τουλάχιστον επτά ανθρώπων, σε έναν δρόμο στα νότια της πολιορκημένης Πόλης της Γάζας.

Το Reuters εξακρίβωσε την τοποθεσία του βίντεο, στον δρόμο της παραλίας Αλ Ρασίντ, μεταξύ της πόλης και του ποταμού Ουάντι Γάζα. Δεν ήταν σε θέση ωστόσο να επαληθεύσει την ακριβή ημερομηνία που γυρίστηκε, μόνο ότι αναρτήθηκε σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης πριν από την Παρασκευή. Είναι άγνωστη η ταυτότητα του ανθρώπου που τράβηξε το βίντεο και ποιοι εικονίζονται σ’ αυτό.

01:48 Ισραήλ κατά ΠΟΥ: «Γιατί σας είναι τόσο φθηνό το δικό μας αίμα;»

Νέα επίθεση εξαπέλυσε ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Gilad Erdan, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με αφορμή την καταδίκη του Οργανισμού στην ισραηλινή επίθεση σε ασθενοφόρο έξω από νοσοκομείο της Γάζας.

«Απόλυτα σοκαρισμένος από τις αναφορές για επιθέσεις σε ασθενοφόρα που εκκένωναν ασθενείς κοντά στο νοσοκομείο Al-Shifa στη Γάζα, με αποτέλεσμα θανάτους, τραυματισμούς και ζημιές. Επαναλαμβάνουμε: οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, οι εγκαταστάσεις και τα ασθενοφόρα πρέπει να προστατεύονται ανά πάσα στιγμή. Πάντα» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Απαντώντας, ο Erdan έκανε λόγο για «προκαταλήψεις και δυο μέτρα και δυο σταθμά από τον ΠΟΥ».

«Βρίσκεστε ο ίδιος στο έδαφος; Επαληθεύσατε ότι οι τρομοκράτες της Χαμάς δεν εκμεταλλεύονταν το ασθενοφόρο για τρομοκρατία; Το έκαναν! Αρπάζετε κάθε ευκαιρία για να καταδικάσετε το Ισραήλ, αλλά παραμένετε απολύτως σιωπηλοί ενώ η Χαμάς εκτοξεύει σκόπιμα ρουκέτες στο νοσοκομείο Barzilai στην Ασκελόν» είπε ο Erdan.

«Πού ήταν το «απόλυτο σοκ» σας όταν οι ναζί της Χαμάς δολοφόνησαν τους τραυματιοφορείς του Magen David Adom ενώ περιέθαλπαν τους τραυματίες; Πού ήταν οι εκκλήσεις σας για την προστασία των ασθενοφόρων όταν οι Ισραηλινοί τραυματιοφορείς έγιναν στόχος της Χαμάς; Γιατί το ισραηλινό αίμα είναι τόσο φτηνό για εσάς;» είπε ο απεσταλμένος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, σύμφωνα με τη haaretz.

01:32 Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταδικάζει την επίθεση στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRCS) εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τη σημερινή επίθεση εναντίον της αυτοκινητοπομπής ασθενοφόρων στην πόλη της Γάζας.

Οκτώ ασθενοφόρα της Ερυθράς Ημισελήνου έχουν «καταστεί μη λειτουργικά λόγω ισραηλινών στοχεύσεων» από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, αναφέρει η ανακοίνωση.

«Η PRCS τονίζει ότι η σκόπιμη στοχοποίηση ιατρικών ομάδων συνιστά σοβαρή παραβίαση των Συμβάσεων της Γενεύης, ένα έγκλημα πολέμου» αναφέρεται.

01:12 Φρικτά βασανιστήρια καταγγέλλουν Παλαιστίνιοι εργάτες – «Μας φέρθηκαν σαν σκυλιά, ουρούσαν πάνω μας»

Τρομακτικά βασανιστήρια και συμπεριφορές κακοποίησης και ταπείνωσης που προκαλούν αποτροπιασμό και φρίκη καταγγέλλουν ότι υπέστησαν Παλαιστίνιοι εργάτες, οι οποίοι εργάζονταν νόμιμα στο Ισραήλ.

Περίπου 4.500 Παλαιστίνιοι εργάτες από τη Λωρίδα της Γάζας εκτιμάται ότι βρίσκονταν στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου όταν εκατοντάδες μαχητές της Χαμάς εισέβαλαν στη χώρα, σκοτώνοντας περίπου 1.400 ανθρώπους.

Όπως καταγγέλλουν παρά το γεγονός ότι βρίσκονταν στο Ισραήλ με άδειες εργασίας, όλοι τους συγκεντρώθηκαν σε χώρους κράτησης και επανειλημμένα ταπεινώθηκαν και κακοποιήθηκαν.

00:55 Αμερικανός αξιωματούχος: Η ομιλία Νασράλα δεν δείχνει ότι η Χεζμπολάχ επιδιώκει να επεκτείνει τη μάχη με το Ισραήλ

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν λέει ότι η ομιλία του επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα νωρίτερα σήμερα δεν φάνηκε να σηματοδοτεί ότι η τρομοκρατική οργάνωση του Λιβάνου είναι έτοιμη να διευρύνει τη σύγκρουσή της με το Ισραήλ.

«Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσω την ομιλία… τη λάβαμε υπόψη μας» λέει ο αξιωματούχος, σύμφωνα με τους Times of Israel.

«Βρισκόμαστε σε τακτική επαφή με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με άλλους στον Λίβανο για να διασφαλίσουμε ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα επεκταθεί στον Λίβανο. Αυτό θα ήταν μια απόλυτη καταστροφή για τον Λίβανο».

00:36 Ισραηλινός στρατός: Αυτοί είναι οι 10 διοικητές της Χαμάς που έχουμε σκοτώσει

Τις φωτογραφίες και τα ονόματα των 10 ηγετικών στελεχών – διοικητών της Χαμάς που έχουν σκοτωθεί κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός.

00:23 Ο Μπλίνκεν επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ στη συνάντησή του με τον Λαπίντ

Με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης, Γιαϊρ Λαπίντ συναντήθηκε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Κατά τη συνάντησή τους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξή του στο Ισραήλ και το δικαίωμά του «να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να εργαστεί για την απελευθέρωση των ομήρων και την προώθηση της λύσης των δύο κρατών».

00:10 Πρώην αξιωματούχος του ΟΗΕ: Το Ισραήλ μπορεί να στοχεύει τις εγκαταστάσεις της UNRWA

Ο πρώην εκπρόσωπος της UNRWA, Chris Gunness, ανέφερε ότι πάνω από 70 υπάλληλοί της έχουν σκοτωθεί και περισσότερες από 40 εγκαταστάσεις της οργάνωσης έχουν πληγεί από ισραηλινά πλήγματα.

«Το αν η UNRWA αποτελεί στόχο ή όχι, δεν μπορώ να το απαντήσω αυτό, αλλά το γεγονός είναι ότι το προσωπικό της UNRWA σκοτώνεται και οι εγκαταστάσεις της UNRWA πλήττονται» δήλωσε.

«Ο ισραηλινός στρατός γνωρίζει τις συντεταγμένες μας. Βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα» τόνισε, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Πηγή: in.gr