Γάζα: Απειλούνται με αφυδάτωση εκατοντάδες βρέφη - Νέο αδιέξοδο για κατάπαυση πυρός

Την ώρα που ο ισραηλινός στρατός εισχωρεί όλο και βαθύτερα στη Γάζα και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αποκλείει οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός, στον παλαιστινιακό θύλακα η δημόσια υγεία καταστρέφεται.

Γάζα: Απειλούνται με αφυδάτωση εκατοντάδες βρέφη - Νέο αδιέξοδο για κατάπαυση πυρός

Στη Γάζα επίκειται «καταστροφή δημόσιας υγείας», δήλωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), εν μέσω συνωστισμού, μαζικών εκτοπίσεων και ζημιών στις υποδομές υδροδότησης και υγιεινής.

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ προειδοποίησε για τον κίνδυνο θανάτων αμάχων που δεν συνδέονται άμεσα με τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Επίκειται καταστροφή δημόσιας υγείας, που ελλοχεύει με τους μαζικούς εκτοπισμούς, τον συνωστισμό, τις καταστροφές στις υποδομές υδροδότησης και υγιεινής», δήλωσε ο Λιντμάιερ σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές στη Γάζα, πάνω από 8.300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τις αεροπορικές επιθέσεις στον ελεγχόμενο από τη Χαμάς θύλακα ως απάντηση στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου όταν η Χαμάς σκότωσε 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ και συνέλαβε πάνω από 200 ομήρους.

Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα την περασμένη εβδομάδα και όπως υποστήριξε ο ισραηλινός πρωθυπουργός «προχωρεί μεθοδικά», αποκλείοντας παράλληλα οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, την οποία ζητουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Ο Τσαχάλ επεξέτεινε τη χερσαία είσοδό του στη Λωρίδα της Γάζας, την πραγματοποιεί κατά μετρημένα και πολύ ισχυρά στάδια, προχωρώντας μεθοδικά», δήλωσε χθες, Δευτέρα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με τον οποίο η «τρίτη φάση» της στρατιωτικής επιχείρησης έχει αρχίσει.

Ερωτηθείς εάν άνθρωποι πεθαίνουν εξαιτίας άλλων επιπλοκών που δεν σχετίζονται με τον βομβαρδισμό, ο Λιντμάιερ δήλωσε: «Ναι, πράγματι».

Στην ίδια ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της UNICEF προειδοποίησε για τον κίνδυνο βρεφικών θανάτων λόγω αφυδάτωσης καθώς είναι διαθέσιμο μόνο το 5% της κανονικής παροχής νερού.

«Άρα οι παιδικοί θάνατοι λόγω αφυδάτωσης, ιδιαίτερα βρεφικοί θάνατοι λόγω αφυδάτωσης, είναι μια ολοένα και αυξανόμενη απειλή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι τα παιδιά αρρωσταίνουν από την κατανάλωση υφάλμυρου νερού.

Περίπου 940 παιδιά φέρονται ως αγνοούμενα στη Γάζα, δήλωσε ο ίδιος, με κάποια να εκτιμάται ότι βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα.

Ο Λιντμάιερ ζήτησε να επιτραπεί η παροχή καυσίμων στη Γάζα προκειμένου να καταστεί δυνατή η λειτουργία μονάδας αφαλάτωσης. Το Ισραήλ έχει αποκλείσει τη Λωρίδα της Γάζας και αρνείται να επιτρέψει να εισέλθουν καύσιμα στον θύλακα, λέγοντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς λόγους.

Εν τω μεταξύ, τόνοι βοήθειας συσσωρεύονται στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα που χωρίζει την Αίγυπτο από τη Γάζα, περιμένοντας να επιθεωρηθούν από το Ισραήλ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Μόνο 117 φορτηγά με βοήθεια έχουν φθάσει από τις 21 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία υποβάλλεται σε ισραηλινό αποκλεισμό ήδη από το 2007 και την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ χθες, Δευτέρα, το πρωί.

Το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το COGAT, ανακοίνωσε την Τρίτη πως άλλα 39 φορτηγά έφθασαν χθες.

Τόνοι βοήθειας παραμένουν αποκλεισμένοι

Τόνοι βοήθειας συσσωρεύονται στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφα που χωρίζει την Αίγυπτο από τη Γάζα, περιμένοντας να επιθεωρηθούν από το Ισραήλ, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Μόνο 117 φορτηγά με βοήθεια έχουν φθάσει από τις 21 Οκτωβρίου στη Γάζα, η οποία υποβάλλεται σε ισραηλινό αποκλεισμό ήδη από το 2007 και την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του ΟΗΕ χθες, Δευτέρα, το πρωί. Το όργανο του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που επιβλέπει τις πολιτικές δραστηριότητες στα Παλαιστινιακά Εδάφη, το COGAT, ανακοίνωσε σήμερα πως άλλα 39 φορτηγά έφθασαν χθες.

Η Χαμάς υποστηρίζει πως 8.306 άνθρωποι, οι περισσότεροι άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου. «Σχεδόν 70% των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί είναι παιδιά και γυναίκες. Δεν μπορεί να πρόκειται για "παράπλευρες απώλειες"», δήλωσε εκφράζοντας τη λύπη του ο Λαζαρινί.

Η κατάσταση των νοσοκομείων προκαλεί επίσης ανησυχία, καθώς χιλιάδες άμαχοι έχουν καταφύγει σ’ αυτά.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε σήμερα λόγο για νέα πλήγματα στις παρυφές του νοσοκομείου Αλ-Κουντς. «Το κτίριο σείεται και οι εκτοπισμένοι άμαχοι, καθώς και οι ομάδες που εργάζονται φοβούνται και πανικοβάλλονται», έγραψε στο X.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να κρύψει όπλα ή μαχητές, κάτι που το ισλαμιστικό κίνημα διαψεύδει.

Στη Γάζα, οι γιατροί «κάνουν επεμβάσεις ακόμη και στο πάτωμα» και καισαρικές ή «ακρωτηριασμούς παιδιών χωρίς αναισθησία» λόγω έλλειψης φαρμάκων, κατήγγειλαν χθες, Δευτέρα, οι Γιατροί του Κόσμου (MDM).

Λόγω της έλλειψης πόσιμου νερού, «οι άνθρωποι πίνουν νερό της θάλασσας, οι άνθρωποι της ομάδας μου έχουν διάρροιες, τα παιδιά τους μέσα σε μερικές ημέρες θα έχουν αφυδατωθεί», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος αυτής της μη κυβερνητικής οργάνωσης Ζαν-Φρανσουά Κορτί.

Πηγή: News247