Τουρισμός: Μεγάλη ζήτηση για την Ελλάδα το επόμενο εξάμηνο

Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων τουριστών.

Τουρισμός: Μεγάλη ζήτηση για την Ελλάδα το επόμενο εξάμηνο

Πέμπτος δηµοφιλέστερος ευρωπαϊκός προορισμός για ταξίδια που σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν Eυρωπαίοι από τώρα έως και την άνοιξη του 2024 είναι η Ελλάδα, σύμφωνα με μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων.

Ωστόσο, οι τάσεις που εμφανίστηκαν τα τελευταία λίγα χρόνια και ειδικότερα η αναζήτηση ελκυστικά τιμολογημένου πακέτου διακοπών, η αποφυγή προορισμών και χρονικών περιόδων που συγκεντρώνουν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό τουριστών, αλλά και η μεγάλη ευαισθησία στις καιρικές και κλιματολογικές συνθήκες, ενισχύονται περαιτέρω.

Το 68% των ερωτηθέντων Ευρωπαίων σκοπεύει να ταξιδέψει τους επόμενους έξι μήνες, αλλά οι περισσότεροι υιοθετούν στρατηγικές εξοικονόμησης χρημάτων και ταξίδια εκτός εποχής λόγω της αύξησης των τιμών. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το 71% επιλέγει είτε να διατηρήσει είτε να ενισχύσει τις δαπάνες του.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC), «Μonitoring Sentiment for Domestic and Intra-European Travel», οι ερωτηθέντες από την Ισπανία και την Ιταλία είναι οι πιο πρόθυμοι να ταξιδέψουν, με 75% πιθανότητες να κάνουν ένα ταξίδι πριν από τον Μάρτιο του 2024. Υψηλή διάθεση για ταξίδια πάντως έχουν και οι Βρετανοί και οι Πολωνοί (73%).

Η πλειονότητα σχεδιάζει είτε ένα ταξίδι αναψυχής (69%) είτε σκοπεύει να επισκεφθεί οικογένεια και φίλους (15%). Καταγράφεται όμως και μια μικρή αύξηση στα επαγγελματικά ταξίδια, με το 8% να σχεδιάζει να ταξιδέψει για δουλειά, σημειώνοντας αύξηση 3% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

Εν μέσω αυξανόμενου ταξιδιωτικού κόστους, οι οικονομικές πιέσεις επηρεάζουν τη συμπεριφορά των Ευρωπαίων ταξιδιωτών πριν και κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους. 22% των ερωτηθέντων ανέφεραν το αυξανόμενο κόστος ως τη μεγαλύτερη ανησυχία τους για τα ταξίδια, ενώ το 16% ανησυχεί για τα προσωπικά του οικονομικά. Προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις των οικονομικών περιορισμών, οι εκδρομείς δίνουν μεγάλη σημασία στην ανταγωνιστικότητα των τιμολογίων κατά τον προγραμματισμό των ταξιδιών τους. Το 22% των ερωτηθέντων ενδιαφέρεται για ταξίδια εκτός εποχής, το 13% σκέφτεται να επισκεφθεί πιο οικονομικούς προορισμούς και ένα επιπλέον 13% σχεδιάζει να επωφεληθεί από έγκαιρες κρατήσεις πτήσεων και δραστηριοτήτων.

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες δείχνουν επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για στρατηγικές εξοικονόμησης χρημάτων ενώ βρίσκονται στους προορισμούς τους. Το 17% των ερωτηθέντων σχεδιάζει να μειώσει τις αγορές και το 15% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα για διαμονή και φαγητό.

Παραδόξως, όμως, παρά αυτές τις οικονομικές ανησυχίες, οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να έχουν μεγάλο ενθουσιασμό για ταξίδια. Το 71% σκοπεύει να διατηρήσει ή να αυξήσει τον συνηθισμένο ταξιδιωτικό προϋπολογισμό τους επόμενους μήνες. Η πρόθεση για πολλαπλά ταξίδια είναι υψηλή (54%) και ο αριθμός των Ευρωπαίων που σχεδιάζει να δαπανήσει περισσότερα από 1.500 ευρώ ανά ταξίδι ανά άτομο, πέραν της διαμονής και της μεταφοράς, έχει αυξηθεί σημαντικά (+7%) σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή: kathimerini.gr