Ισραήλ: Εντείνει τα πλήγματα στη Γάζα - Στα όρια της ρήξης οι σχέσεις με την Τουρκία

Η απόφαση του Ισραήλ να εντείνει τα πλήγματα στη Γάζα έχει οξύνει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

Ισραήλ: Εντείνει τα πλήγματα στη Γάζα - Στα όρια της ρήξης οι σχέσεις με την Τουρκία

Η απόφαση του Ισραήλ να εντείνει τα πλήγματα στη Γάζα στο πλαίσιο της «νέας φάσης» επιχειρήσεων και η όξυνση των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία στα όρια της ρήξης, σημάδεψαν την 22η ημέρα του πολέμου.

Η κυβέρνηση ενέκρινε «ομόφωνα» τη διεύρυνση της χερσαίας εισβολής, όπως ανακοίνωσε το βράδυ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λέγοντας πως στρατιώτες έχουν πλέον αναπτυχθεί «σε όλη την περιοχή» και επιχειρούν στη Λωρίδα της Γάζας. Νωρίτερα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, στρατηγός Χέρζι Χαλεβί, δήλωσε ότι ο στρατός «θα κάνει ό,τι μπορεί» για να απελευθερώσει τους ομήρους που κρατά η Χαμάς.

«Μύδροι» Ερντογάν – Αποσύρει τους διπλωμάτες από την Τουρκία το Ισραήλ

Το απόγευμα, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε το Ισραήλ «κατοχική δύναμη» και επανέλαβε τη θέση του ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση, μιλώντας σε μαζική φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη. «Επαναλαμβάνω πως η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το Ισραήλ προσβλήθηκε πολύ από αυτό (…). Το Ισραήλ είναι κατοχική δύναμη, ο Ερντογάν μιλά καθαρά επειδή η Τουρκία δεν σας χρωστάει τίποτα», είπε μπροστά σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Αντιδρώντας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έδωσε άμεση εντολή στους διπλωματικούς εκπροσώπους της χώρας να αποχωρήσουν από την Τουρκία. «Με φόντο τις σκληρές δηλώσεις από την Τουρκία, αποφάσισα να ανακαλέσω τους διπλωμάτες μας από τη χώρα, στο πλαίσιο της επανεκτίμησης των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X o Ελι Κοέν.

Νετανιάχου: Εχουμε τον πιο ηθικό στρατό

Στη συνέντευξη τύπου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν σχολίασε, χωρίς να κατονομάσει τον Ερντογάν: «Μην μας κατηγορείτε για εγκλήματα πολέμου. Αν νομίζετε ότι μπορείτε να κατηγορείτε τους στρατιώτες μας για εγκλήματα πολέμου, πρόκειται για υποκρισία. Είμαστε ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο».

Ο Νετανιάχου, πρόσθεσε ότι οι IDF λαμβάνουν προφυλάξεις για την προστασία των αμάχων και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας «χρησιμοποιώντας τους ανθρώπους της ως ανθρώπινες ασπίδες».

«Αυτός θα είναι ένας μακρύς και δύσκολος πόλεμος», τόνισε, χαρακτηρίζοντας την σύρραξη «δεύτερο πόλεμο ανεξαρτησίας του Ισραήλ». «Θα πολεμήσουμε και δεν θα παραδοθούμε. Δεν θα αποσυρθούμε. Επίγεια και υπόγεια».

«Περίπλοκη η επιχείρηση για τους ομήρους»

Ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, πήρε τον λόγο μετά τον Νετανιάχου και αναφερόμενος στους ομήρους, είπε: «Είναι πολύ σύνθετη η προσπάθεια για την επιστροφή τους (…) Οσο περισσότερο τους χτυπάμε (σ.σ. τη Χαμάς), ξέρουμε ότι θα γίνουν πιο πρόθυμοι για μία συμφωνία, και θα μπορέσουμε να φέρουμε τους πολυαγαπημένους μας πίσω στην πατρίδα».

Γάζα: «Πάνω από 7.600 νεκροί

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, λέει ότι περισσότεροι από 7.600 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από τότε που το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει την περιοχή.

Η Χαμάς είχε σκοτώσει περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών.

Τα ΗΑΕ ζητούν κατεπείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζήτησαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να συνεδριάσει «το συντομότερο δυνατόν», μετά την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και τη διακοπή των τηλεπικοινωνιών στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το Συμβούλιο ενδέχεται να συνεδριάσει ακόμη και την Κυριακή, ανέφεραν διπλωματικές πηγές. Τα ΗΑΕ ζήτησαν να γίνει ενημέρωση από τον Μάρτιν Γκρίφιθς, τον επικεφαλής των υπηρεσιών αρωγής του ΟΗΕ και τον Φιλίπ Λαζαρινί, τον επικεφαλής του γραφείου για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.
Ο γγ του ΟΗΕ «αιφνιδιάστηκε»

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι τον αιφνιδίασε η κλιμάκωση των βομβαρδισμών στη Γάζα, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για μια «ανθρωπιστική εκεχειρία» ώστε να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους.

«Τις τελευταίες ημέρες αναθάρρησα καθώς φαινόταν να διαμορφώνεται μια ομοφωνία στη διεθνή κοινότητα (…) για τον τερματισμό ή τουλάχιστον για μια ανθρωπιστική παύση των συγκρούσεων» ανέφερε σε ανακοίνωσή που εξέδωσε από την Ντόχα του Κατάρ.

«Δυστυχώς, αντί για αυτήν την παύση, αιφνιδιάστηκα από την άνευ προηγουμένου κλιμάκωση των βομβαρδισμών και τις καταστροφικές συνέπειές τους, που υπονομεύουν τους ανθρωπιστικούς στόχους», πρόσθεσε.

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Γκουτέρες μετά τους σφοδρούς βομβαρδισμούς και τη χερσαία επιχείρηση που πραγματοποίησε το Ισραήλ την περασμένη νύχτα στη Λωρίδα της Γάζας.

Αίγυπτος: «Ισραηλινά εμπόδια» στη διανομή της βοήθειας στους Παλαιστινίους

Η Αίγυπτος διαμαρτυρήθηκε σήμερα πως υπάρχουν «ισραηλινά εμπόδια» στη διανομή της βοήθειας προς την παλαιστινιακή Λωρίδα της Γάζας. «Είναι ατυχές που η διαδικασία της μεταφοράς βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα που επιβάλλονται από την ισραηλινή πλευρά», ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών.

Ζοζέπ Μπορέλ: Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων

«Καταδικάζουμε όλες τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων αδιάκριτων επιθέσεων με ρουκέτες κατά του Ισραήλ, και ζητούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» τονίζει ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Επισημαίνει ότι η Γάζα βρίσκεται σε πλήρες μπλακάουτ και απομόνωση ενώ συνεχίζονται οι σφοδροί βομβαρδισμοί. «Η Υπηρεσία Αρωγής και Εργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποιεί για την απελπιστική κατάσταση των ανθρώπων της Γάζας χωρίς ρεύμα, φαγητό, νερό. Πάρα πολλοί άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, έχουν σκοτωθεί. Αυτό αντίκειται στο Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως «απαιτείται επειγόντως μια παύση των εχθροπραξιών» για να καταστεί δυνατή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Ριάντ προειδοποιεί το Ισραήλ για τον κίνδυνο συνέχισης των χερσαίων επιχειρήσεων

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει οιεσδήποτε χερσαίες επιχειρήσεις των ισραηλινών δυνάμεων που μπορεί να απειλήσουν τις ζωές Παλαιστινίων αμάχων.

«Το βασίλειο καταδικάζει και καταγγέλλει τις χερσαίες επιχειρήσεις που διεξήχθησαν από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας, και προειδοποιεί για τον κίνδυνο από την εξακολούθηση αυτών των κατάφωρων και αδικαιολόγητων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου εναντίον των αδελφών μας Παλαιστινίων« αναφέρει η ανακοίνωση.

Πηγή: kathimerini.gr