Λωρίδα της Γάζας: Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους

Φουντώνει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Λωρίδα της Γάζας: Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους

Δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας. Οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους, με Παλαιστινίους στη Γάζα να αναφέρουν ότι οι χερσαίες δυνάμεις του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των αρμάτων μάχης, επιχειρούν εντός του θύλακα. Υπάρχουν αναφορές για ανταλλαγές πυρών μεταξύ στρατιωτών και ενόπλων, αλλά δεν υπάρχει σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό. Νωρίτερα η Πολεμική Αεροπορία πραγματοποίησε εκτεταμένο βομβαρδισμό της Γάζας, προφανώς προετοιμάζοντας την τελευταία χερσαία εισβολή.

Η Χαμάς «θα πληρώσει για τα εγκλήματά της κατά της ανθρωπότητας και απόψε ξεκινάμε την εκδίκηση», δήλωσε ένας σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Μαρκ Ρεγκέβ. «Η Χαμάς θα νιώσει απόψε την οργή μας», συνέχισε.

Μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ο Ρεγκέβ είπε ότι το Ισραήλ εντείνει την πίεση στη Χαμάς, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του είναι σε εξέλιξη και η Γάζα θα είναι «πολύ διαφορετική» όταν ολοκληρωθούν. «Θα συνεχίσουν να δέχονται τα στρατιωτικά πλήγματά μας μέχρι να διαλύσουμε τη στρατιωτική μηχανή τους και την πολιτική υποδομή τους στη Γάζα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, η Γάζα θα είναι πολύ διαφορετική», πρόσθεσε.

Ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Ισραήλ, Κώστας Καντούρης σε ερώτημά του στον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού εάν αυτή είναι η κύρια χερσαία επιχείρηση, δέχθηκε την παρακάτω απάντηση: «Τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις των IDF πραγματοποίησαν μια σειρά από στοχευμένες επιδρομές στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας με σκοπό να προετοιμάσουν το έδαφος για τα μελλοντικά στάδια της επιχείρησης. Τις τελευταίες ώρες, επεκτείναμε τις επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας. Ο IAF έπληξε εκτενώς υπόγειους στόχους και τρομοκρατικές υποδομές σε σημαντικό βαθμό. Σε συνέχεια των δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, οι χερσαίες δυνάμεις επεκτείνουν τις χερσαίες δραστηριότητές τους απόψε».

Η παλαιστινιακή Χαμάς, ζήτησε από όλον τον κόσμο «να αναλάβει αμέσως δράση» για να σταματήσουν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί. «Ζητάμε από τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες και από τη διεθνή κοινότητα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δράσουν τώρα για να σταματήσουν τα εγκλήματα και η σφαγή του λαού μας», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων ανέφερε νωρίτερα ότι οι ισραηλινές δυνάμεις «είναι προετοιμασμένες σε όλα τα μέτωπα για να διαφυλάξουν την ασφάλεια του Ισραήλ». Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ θεωρεί «εθνικό καθήκον» την επιστροφή των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα. Τα πλήγματα στη Γάζα έχουν αυξηθεί «κατά πολύ» και θα συνεχιστούν, πρόσθεσε ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι. Είπε ακόμα ότι «η πολεμική αεροπορία επιτίθεται ευρέως σε υπόγειους στόχους και τρομοκρατικές υποδομές». «Θα συνεχίσουμε να πλήττουμε την Πόλη της Γάζας και τα περίχωρά της» υπογράμμισε.

Το Ισραήλ «μόλις εξαπέλυσε χερσαίο πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας και το αποτέλεσμα θα είναι μια «ανθρωπιστική καταστροφή επικών διαστάσεων», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Αϊμάν Σαφάντι.

Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ στο Τελ Αβίβ, Κώστας Καντούρης, στο δελτίο ειδήσεων των 21:00, «φαίνεται ότι η χερσαία επιχείρηση επικεντρώνεται κυρίως στη βόρεια πλευρά της Γάζας, όπως μεταδίδουν και τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Και εκεί ακούγονται οι σειρήνες, στις πόλεις δηλαδή του Ισραήλ, που περικλείουν τη βόρεια και τη δυτική πλευρά της Γάζας. Εδώ και 15 λεπτά ηχούν σειρήνες σε όλη την περιοχή, ενώ μία ώρα νωρίτερα ήχησαν σειρήνες και στη γενικότερη περιφέρεια του Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις του κεντρικού Ισραήλ, όπου έγινε επίθεση με ρουκέτες, φαίνεται όμως ότι δεν βρήκε καμία τον στόχο της, καθώς φαίνεται να εξουδετερώθηκαν. Αναφορικά με την επιχείρηση η οποία είναι σε εξέλιξη ο εκπρόσωπος του στρατού φαίνεται ότι το είχε προαναγγείλει, λέγοντας ότι ο στρατός εντείνει πλέον τις επιχειρήσεις αυτές και τις αεροπορικές επιδρομές του και αυτό φάνηκε δύο μέρες νωρίτερα οπότε και είχαμε μία καθημερινή χερσαία επιδρομή. Οι επίγειες δυνάμεις θα επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους[…] Η κατάσταση είναι τεταμένη τόσο στο κεντρικό όσο και στο νότιο Ισραήλ. Στην εξέλιξη αυτής της επιχείρησης περιμένουμε να δούμε και τι αντίδραση θα έχουμε και από τον βορρά».

Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Netblocks, ένας οργανισμός που παρακολουθεί την κυβερνοασφάλεια και την πρόσβαση στο ίντερνετ σε όλον τον κόσμο, έκανε λόγο για «κατάρρευση» των συνδέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές».

Πηγή: ertnews.gr