Ισραήλ: Με κλειστό τηλεφωνικό δίκτυο στα τούνελ προετοίμαζε την επίθεση η Χαμάς

Πολύ καλά οργανωμένη ήταν η επίθεση των μελών της Χαμάς κατά του Ισραήλ

Ισραήλ: Με κλειστό τηλεφωνικό δίκτυο στα τούνελ προετοίμαζε την επίθεση η Χαμάς

Θέσεις μάχης σε όλα τα κρίσιμα σημεία έχει λάβει ο ισραηλινός στρατός εν αναμονή της «πολιτικής απόφασης» για χερσαία επίθεση, κάτι που αναμένεται να τεθεί στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ, το οποίο δεν αποκλείεται να δώσει κάποιο πράσινο φως. Ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και στα σύνορα με τον Λίβανο, υπό την απειλή της Χεζμπολάχ. Μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και 360.000 έφεδροι, άνδρες και γυναίκες, που βρίσκονται επί ποδός και προετοιμάζονται για την επόμενη φάση.

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) Χέρζι Χαλέβι, έκανε ανακοινώσεις από τη νότια μεθοριακή γραμμή, αναφέροντας ότι οι δυνάμεις είναι έτοιμες για εισβολή στη Γάζα. «Θέλω να είμαι σαφής, είμαστε έτοιμοι να εισβάλουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα του CNN ότι η Χαμάς επί δύο χρόνια σχεδίαζε την επίθεσή της στα τούνελ της Γάζας. Στα υπόγεια αυτά τούνελ λειτουργούσε ένα κύκλωμα ενσύρματων τηλεφώνων, με το οποίο επικοινωνούσαν και σχεδίαζαν τα πάντα. Επί δύο χρόνια, όπως λένε αξιωματούχοι που επικαλείται το CNN, σχεδίαζαν την επιχείρηση της 11ης Οκτωβρίου μιλώντας στα βάθη της γης. Με αυτά τα τηλέφωνα απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα για να μην εντοπιστούν από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Την ίδια ώρα, το Κατάρ πιστεύεται ότι εργάζεται για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των ομήρων της Χαμάς κατά τη διάρκεια της σοκαριστικής της επίθεσης στο νότιο Ισραήλ. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι το Κατάρ γίνεται βασικό μέρος και μέτοχος στη διευκόλυνση των ανθρωπιστικών λύσεων. Οι διπλωματικές προσπάθειες του Κατάρ είναι κρίσιμες αυτή τη στιγμή», έγραψε ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Τζαχί Χανεγμπί.

Κλιμακώνονται οι επιδρομές στη Γάζα

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις αεροπορικές επιδρομές σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας με εκατοντάδες Παλαιστινίους να σκοτώνονται και ιατρικές εγκαταστάσεις να κλείνουν λόγω ζημιών από βόμβες και έλλειψη δύναμης. Η κυβέρνηση της Χαμάς ανακοίνωσε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν τουλάχιστον 80 άνθρωποι σε διάφορες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας. Από τα πλήγματα αυτά τραυματίστηκαν εξάλλου εκατοντάδες άνθρωποι, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης του παλαιστινιακού θύλακα.

Επίσης, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις υποστηρίζουν ότι σκότωσαν τον διοικητή του τάγματος North Khan Younis της Χαμάς, Ταϊσίρ Μουμπάσερ, σε αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με το IDF, ο Μουμπάσερ υπηρέτησε προηγουμένως ως επικεφαλής των ναυτικών δυνάμεων της Χαμάς και κατείχε επίσης αρκετές θέσεις που σχετίζονται με την κατασκευή όπλων της τρομοκρατικής ομάδας.

«Ο Μουμπάσερ είχε μεγάλη εμπειρία στον στρατό διευθύνοντας τρομοκρατικές επιθέσεις και θεωρείται ότι βρισκόταν κοντά στον Μοχάμεντ Ντέιφ, τον διοικητή της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς», αναφέρει το IDF σε κοινή δήλωση με την υπηρεσία ασφαλείας Σιν Μπετ. Υποστηρίζεται δε ότι ο Μουμπάσερ ήταν πίσω από τη θανατηφόρα επίθεση του 2002 στην προστρατιωτική ακαδημία Atzmona στο Gush Katif, μεταξύ άλλων επιθέσεων κατά των δυνάμεων του IDF.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι εξαπέλυσε 400 αεροπορικές επιδρομές την περασμένη ημέρα, σκοτώνοντας διοικητές της Χαμάς, χτυπώντας μαχητές καθώς ετοιμάζονταν να εκτοξεύσουν ρουκέτες στο Ισραήλ και χτυπώντας κέντρα διοίκησης και σήραγγα της Χαμάς. Το Ισραήλ ανέφερε 320 χτυπήματα την προηγούμενη ημέρα.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι απέτρεψε μια επίθεση από μια ομάδα δυτών της Χαμάς που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Ισραήλ σε μια παραλία ακριβώς βόρεια της Γάζας. Δέχθηκαν επίθεση από αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις.

Δύο οικογένειες έχασαν συνολικά 47 μέλη σε ένα ισοπεδωμένο σπίτι στη Ράφα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Το χτύπημα σε τετραώροφο κτίριο στο Χαν Γιουνίς σκότωσε τουλάχιστον 32 άτομα, μεταξύ των οποίων 13 μέλη της οικογένειας Σακαλάχ, δήλωσε ο Αμμάρ αλ Μπούτα, συγγενής που επέζησε από την αεροπορική επιδρομή. Είπε ότι στο κτίριο βρίσκονταν περίπου 100 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών που είχαν φύγει από την πόλη της Γάζας.

Ένα άλλο χτύπημα κατέστρεψε μια πολυσύχναστη αγορά στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στην κεντρική Γάζα, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Στην πόλη της Γάζας, τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν αεροπορική επιδρομή έπληξε το σπίτι οικογένειας, σύμφωνα με επιζώντες, οι οποίοι είπαν ότι δεκάδες άλλοι άνθρωποι παρέμειναν θαμμένοι.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας, το οποίο διοικείται από τη Χαμάς, δήλωσε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 704 ανθρώπους την τελευταία ημέρα, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούσαν να επαληθεύσουν αυτόν τον αριθμό των νεκρών. «Το Υπουργείο Υγείας διοικείται από τη Χαμάς και νομίζω ότι όλα πρέπει να ληφθούν υπόψη σε οτιδήποτε δημοσιοποιούν» τόνισε.

Το υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι περισσότεροι από 5.700 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 2.300 ανηλίκων. Ο αριθμός περιλαμβάνει τον αμφισβητούμενο απολογισμό από έκρηξη σε νοσοκομείο την περασμένη εβδομάδα. Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για την Παιδική Ηλικία (UNICEF) ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι 2.360 παιδιά σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Οι μάχες έχουν σκοτώσει περισσότερους από 1.400 ανθρώπους στο Ισραήλ – κυρίως άμαχοι που σκοτώθηκαν κατά την αρχική επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με την ισραηλινή κυβέρνηση.

Μέσα σε όλα αυτά το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ανταλλάζουν πυρά σχεδόν καθημερινά στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου, ενώ ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα συναντά κορυφαίους εκπροσώπους της Χαμάς και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Βηρυτό. Οι εικόνες που δημοσιεύτηκαν δείχνουν τον Νασράλα να συναντά τον αναπληρωτή αρχηγό της Χαμάς Σαλέχ αλ-Αρούρι και τον ηγέτη της Ισλαμικής Τζιχάντ Ζιάντ Ναχαλέχ.

Εξάλλου, δυνάμεις του ισραηλινού στρατού που διεξήγαγαν νυχτερινή έφοδο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη δέχθηκαν πυρά που ανταπέδωσαν με πλήγμα drone, γνωστοποίησε το γενικό επιτελείο, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, τουλάχιστον τρεις Παλαιστίνιοι να σκοτωθούν.

Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και των ισλαμιστών ηγεμόνων της Γάζας Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Υγείας. Πολλοί από τους θανάτους αυτούς προήλθαν από επιδρομές των ισραηλινών στρατευμάτων, αλλά υπήρξε επίσης αύξηση της βίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών εποίκων, με αποτέλεσμα να σκοτώνονται άμαχοι καθώς και μαχητές και από τις δύο πλευρές.

Από τις 7 Οκτωβρίου, οι δολοφονίες έχουν αυξηθεί στη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της προσαρτημένης ανατολικής Ιερουσαλήμ, με τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων να φτάνει τους 101, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που εδρεύει στη Ραμάλα. Την ίδια περίοδο, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ένα μέλος των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκε ενώ συμμετείχε σε επιδρομή.

Οκτώ στρατιώτες σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν από ισραηλινή επίθεση που εξαπολύθηκε σήμερα σε στρατιωτικές θέσεις στη νοτιοδυτική Συρία, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας SANA. Επικαλούμενο στρατιωτική πηγή, το SANA πρόσθεσε ότι η «αεροπορική επίθεση» του Ισραήλ είχε στόχο αριθμό στρατιωτικών θέσεων κοντά στην πόλη Ντεράα στη νοτιοδυτική Συρία. Από το πλήγμα αυτό προκλήθηκαν επίσης υλικές ζημιές, συνέχισε. Σύμφωνα με το SANA, η επίθεση έγινε γύρω στη 01:45 τοπική ώρα σήμερα (και ώρα Ελλάδος).

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του IDF τόνισε ότι το Ιράν βοήθησε άμεσα τη Χαμάς πριν από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ. «Το Ιράν βοήθησε άμεσα τη Χαμάς πριν από τον πόλεμο, με εκπαίδευση, προμήθεια όπλων, χρημάτων και τεχνολογικής τεχνογνωσίας», είπε ο Χαγκάρι σε συνέντευξη Τύπου. «Ακόμη και τώρα, η ιρανική βοήθεια προς τη Χαμάς με τη μορφή πληροφοριών και ηλεκτρονικών υποκινήσεων κατά του κράτους του Ισραήλ συνεχίζεται», λέει.

Συναγερμός για καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια

Καθώς ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα αυξάνεται και οι προμήθειες καυσίμων μειώνονται, ο αριθμός των εγκαταστάσεων που μπορούν να αντιμετωπίσουν θύματα συρρικνώνεται. Περισσότερες από τις μισές εγκαταστάσεις πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, και περίπου ένα στα τρία νοσοκομεία έχουν σταματήσει να λειτουργούν, δήλωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ενώ το Ισραήλ επέτρεψε σε μικρό αριθμό φορτηγών γεμάτα βοήθεια να εισέλθουν, απαγόρευσε τις παραδόσεις καυσίμων στη Γάζα για να τα κρατήσει μακριά από τα χέρια της Χαμάς. Ο ΟΗΕ είπε ότι η επιχείρηση διανομής βοήθειας θα σταματήσει το απόγευμα της Τετάρτης εάν δεν λάβει καύσιμα. Ο στρατός του Ισραήλ πρότεινε έτσι στον ΟΗΕ να ζητήσει από τη Χαμάς καύσιμα. «Ζητήστε από τη Χαμάς αν μπορεί να σας δώσει», έγραψε ο ισραηλινός στρατός.

Τα 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι της Γάζας έχουν ξεμείνει όμως και από τρόφιμα, νερό και φάρμακα από τότε που το Ισραήλ απέκλεισε την περιοχή μετά την καταστροφική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ.

Για να κάνουν χώρο για τους νεκρούς, τα νεκροταφεία αναγκάστηκαν να ανασκάψουν και να επαναχρησιμοποιήσουν παλιά οικόπεδα. Οικογένειες έχουν σκάψει χαρακώματα για να θάψουν πολλά πτώματα ταυτόχρονα. «Τα σώματα χύνονται κατά εκατοντάδες κάθε μέρα. Χρησιμοποιούμε κάθε άδεια ίντσα στα νεκροταφεία», είπε ο Αμπντέλ Ραχμάν Μοχάμεντ, ένας εθελοντής που βοηθά στη μεταφορά των σορών στο κύριο νεκροταφείο του Χαν Γιουνίς.

Σχεδόν 600.000 εσωτερικά εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε 150 εγκαταστάσεις της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τουλάχιστον 40 δομές της υπηρεσίας έχουν επηρεαστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ανακοίνωσε σήμερα μέσω της πλατφόρμας X. «Τα καταφύγιά μας είναι γεμάτα τέσσερις φορές πάνω από τη χωρητικότητά τους — πολλοί άνθρωποι κοιμούνται στους δρόμους καθώς οι υπάρχουσες υποδομές είναι υπερπλήρεις», τόνισε η UNRWA.

Τη Δευτέρα, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο ηλικιωμένες Ισραηλινές που ήταν μεταξύ των περίπου 220 ατόμων που λέει το Ισραήλ ότι πιάστηκαν όμηροι κατά τη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Εμφανιζόμενη αδύναμη σε αναπηρικό καροτσάκι και μιλώντας σιγά, η 85χρονη Γιότσεβεντ Λίφσιτς είπε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι οι μαχητές την χτύπησαν με ξύλα, μελανιάζοντας τα πλευρά της καθώς την απήγαγαν. Την οδήγησαν στη Γάζα και μετά την ανάγκασαν να περπατήσει αρκετά χιλιόμετρα (μίλια) σε βρεγμένο έδαφος για να φτάσει σε ένα δίκτυο τούνελ που έμοιαζε με ιστό αράχνης, είπε. Μόλις έφτασε, είπε, της φέρθηκαν καλά, την ταΐσαν και της παρασχέθηκε ιατρική φροντίδα.

Ο ισραηλινός στρατός έριξε φυλλάδια στη Γάζα ζητώντας από τους Παλαιστίνιους να αποκαλύψουν πληροφορίες για το πού βρίσκονται οι όμηροι. Σε αντάλλαγμα, ο στρατός υποσχέθηκε ανταμοιβή και προστασία για το σπίτι του πληροφοριοδότη. Οι μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στην περιοχή προειδοποιούν για πιθανή κλιμάκωση, συμπεριλαμβανομένης της στόχευσης των αμερικανικών δυνάμεων που αναπτύσσονται στη Μέση Ανατολή, εάν ξεσπάσει επίγεια επίθεση.

Πηγή: ertnews.gr