Λωρίδα της Γάζας: Δεύτερες σκέψεις από το Ισραήλ για την χερσαία εισβολή

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των δυνάμεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Λωρίδα της Γάζας: Δεύτερες σκέψεις από το Ισραήλ για την χερσαία εισβολή

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας. Διαρκής είναι οι επιθέσεις σε βορρά και Νότο, ενώ εντείνονται τα επεισόδια και στη Δυτική Όχθη. Στην εμπόλεμη ζώνη του Ισραήλ βρίσκονται οι απεσταλμένοι της ΕΡΤ, Ευτυχία Πενταράκη και Κώστας Καντούρης μεταφέροντας τις τελευταίες εξελίξεις από την περιοχή την ώρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς.

«Τετρακόσιοι στόχοι χτυπήθηκαν χθες το βράδυ. Η νύχτα δεν ήταν ήρεμη. Χτυπήθηκαν στρατηγικοί στόχοι και τούνελ της Χαμάς στη Γάζα» ανέφερε η Ευτυχία Πενταράκη. Μιλώντας στην εκπομπή "Νewsroom" για τα όσα ακολούθησαν μετά την απελευθέρωση των δύο ηλικιωμένων γυναικών η απεσταλμένη της ΕΡΤ αναφέρθηκε στις δεύτερες σκέψεις που υπάρχουν στην κυβέρνηση του Ισραήλ για το θέμα των ομήρων.

Πιέσεις να καθυστερήσει κι άλλο η χερσαία επιχείρηση

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει δώσει εντολή για την χερσαία επίθεση και αυτό προκαλεί αντιδράσεις στον ισραηλινό στρατό που λέει ότι δεν μπορεί να είναι επ’ αόριστον έτοιμος στην πρώτη γραμμή» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι η πίεση είναι μεγάλη μια και από αρκετές πλευρές εκφράζονται πιέσεις να κάνουν στοχευμένες επιχειρήσεις και όχι μιας ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση.

«Έχει έρθει εδώ μια ομάδα Αμερικανών που συμμετείχαν και στη Φαλούτζα και στη Μοσούλη και συμβουλεύουν τους ισραηλινούς για το πώς πρέπει να επιχειρήσουν στο πεδίο», πρόσθεσε η δημοσιογράφος από την πόλη Μπερ Σεβά, στο νότιο μέρος του Ισραήλ προσθέτοντας ότι «για την ώρα έχουν βάλει άνω τελεία στην χερσαία επίθεση».

Αμοιβή 10.000 ευρώ και διαμέρισμα για κάθε όμηρο

Περιγράφοντας τα όσα γίνονται αναφέρθηκε και σε ένα βίντεο διάρκειας 12 λεπτών που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Ισραηλινο σε μια κατ’ ιδίαν προβολή σε δημοσιογράφους. Σύμφωνα με αυτό μέλη της Χαμάς είχαν εντολές να σκοτώσουν όλους τους άντρες και τα αγόρια και να πάρουν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους, ομήρους.

«Όποιος θα έπαιρνε όμηρο θα έπαιρνε 10.000 δολάρια και ένα διαμέρισμα δώρο. Υπάρχουν φρικτές μαρτυρίες, όπως ότι ασέλγησαν επάνω σε νεκρές γυναίκες», πρόσθεσε περιγράφοντας απίστευτες φρικαλεότητες.

Αγωνία για τους ομήρους – 120 νεκροί Παλαιστίνιοι

Από την πρωτεύουσα του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ, όπου βρίσκεται ο έτερος απεσταλμένος της ΕΡΤ, Κώστας Καντούρης αναφέρθηκε στις δύο γυναίκες, 79 και 85 χρονών, οι οποίες είχαν απαχθεί στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από το κιμπούτς όπου ζούσαν με τις οικογένειές τους και αφέθησαν τη Δευτέρα ελεύθερες.

«Οι σύζυγοί τους είναι ακόμη όμηροι στα χέρια των μελών της Χαμάς στη Γάζα και το ερώτημα είναι ποιες εξελίξεις καθορίζει αυτή η κίνηση της Χαμάς να απελευθερώσει ακόμη δύο γυναίκες ομήρους μετά την πρώτη απελευθέρωση που έγινε την περασμένη Παρασκευή δυο Αμερικανίδων» είπε.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι και οι τέσσερις γυναίκες που απελευθερώθηκαν έχουν διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και ισραηλινή κι αυτό γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστό ότι πιέζουν την ισραηλινή κυβέρνηση να καθυστερήσει έτι περαιτέρω τη χερσαία επίθεση που ετοιμάζεται εδώ και πολλές ημέρες.

Ενισχύει τη δράση της η Χεζμπολάχ

«Το ερώτημα, βέβαια, που παραμένει είναι ποιος θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των 208 ομήρων που σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές παραμένουν στα χέρια της Χαμάς», επισήμανε. Στο θέμα των πολεμικών συγκρούσεων, όπως είπε, μαίνονται οι μάχες και στα τρία μέτωπα ενώ οι παλαιστινιακές αρχές ανακοίνωσαν ότι από τις χθεσινές επιθέσεις 120 άτομα έχασαν τη ζωή τους.

Σε εξέλιξη είναι οι εχθροπραξίες και στο βόρειο μέτωπο του πολέμου των συνόρων Ισραήλ και Λίβανο, όπου ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί κατά κόρον τα τελευταία 24ωρα drones, χτυπώντας θέσεις των μαχητών της Χεζμπολάχ, όπου οι οποίοι διαρκώς επιτίθενται στο ισραηλινό έδαφος με αντιαρματικούς πυραύλους.

Οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Ιράν προσπαθεί να συντονίσει τη Χεζμπολάχ με την οποία έχει δεσμούς, αλλά και τη Χαμάς πλέον να ουσιαστικά να τις ενοποιήσει την ώρα που πλέον στη Δυτική Όχθη υπάρχουν καθημερινές αναφορές για εχθροπραξίες.

Πηγή: ertnews.gr