Ισραήλ: Προχωρά σε πολλαπλές επιθέσεις με στόχο την εξάρθρωση της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι προετοιμάζεται για αδυσώπητες επιθέσεις με στόχο την εξάρθρωση της Χαμάς.

Ισραήλ: Προχωρά σε πολλαπλές επιθέσεις με στόχο την εξάρθρωση της Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι προετοιμάζεται για «αδυσώπητες επιθέσεις» με στόχο την «εξάρθρωση της Χαμάς», την ώρα που οι ΗΠΑ ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική στρατηγική που αγνοεί το ανθρώπινο κόστος μπορεί τελικά να αποτύχει».

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας είπε ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα ξεπέρασε τους 5.000 σε δύο εβδομάδες των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ κατά την οποία η ισλαμιστική μαχητική ομάδα σκότωσε περισσότερους από 1.400 ανθρώπους.

Το Ισραήλ σφυροκόπησε εκατοντάδες στόχους στη Γάζα από αέρος τη Δευτέρα, καθώς οι στρατιώτες του πολεμούσαν μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας όπου οι άμαχοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε οδυνηρές συνθήκες.

Υπενθυμίζεται πως η Χαμάς απελευθέρωσε τη Δευτέρα δύο ακόμη ομήρους, από τους 200 και πλέον που κρατούνται.

Ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου, Χέρτσι Χαλέβι, άφησε να εννοηθεί σε δήλωσή του ότι το Ισραήλ δεν έχει καμία πρόθεση να περιορίσει τα χτυπήματά του στην περιοχή, προαναγγέλλοντας τη χερσαία επίθεση. «Θέλουμε να φέρουμε τη Χαμάς σε κατάσταση πλήρους διάλυσης. Οι αδυσώπητες επιθέσεις είναι μονόδρομος. Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για τις χερσαίες επιχειρήσεις στο νότο».

Οι ΗΠΑ ζητούν να καθυστερήσει η εισβολή, αλλά «δεν μιλούν για κατάπαυση του πυρός»

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε αυτήν του Ισραήλ να καθυστερήσει περαιτέρω τη χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας που σχεδιάζει στη Λωρίδα της Γάζας, με σκοπό να «αφανιστεί» το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ώστε να υπάρξει περιθώριο για διαπραγματεύσεις προκειμένου να απελευθερωθούν οι 200 και πλέον όμηροι στον θύλακα, ανέφερε η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους τους οποίους δεν κατονόμασε.

Σκοπός είναι να αποφευχθούν περαιτέρω απώλειες μεταξύ των αμάχων και να φθάσει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον πληθυσμό στο πολιορκημένο παλαιστινιακό έδαφος, είπαν οι πηγές της εφημερίδας.

Την ίδια ώρα, συνομιλίες περί κατάπαυσης του πυρός στην ένοπλη σύρραξη ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς δεν θα είναι εφικτές παρά μόνο αφού απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, δήλωσε χθες Δευτέρα ο Τζο Μπάιντεν. «Οι όμηροι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, κατόπιν μπορούμε να κουβεντιάσουμε», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ερωτηθείς αν θα τασσόταν υπέρ συμφωνίας «όμηροι αντί κατάπαυσης του πυρός».

Οι ισραηλινές αρχές μιλούν για 220 ομήρους, Ισραηλινούς, αλλοδαπούς, ή ανθρώπους με διπλή υπηκοότητα. Απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα από μέλη του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Παρέμβαση Ομπάμα

Σύμφωνα με το Reuters, ο Ομπάμα, σε παρέμβασή εξέδωσε γραπτή δήλωση ζητώντας από το Ισραήλ να μην προκαλέσει τόσες πολλές απώλειες αμάχων σε αντίποινα εναντίον της Χαμάς.

«Οποιαδήποτε ισραηλινή στρατιωτική στρατηγική που αγνοεί το ανθρώπινο κόστος θα μπορούσε τελικά να αποτύχει. Ήδη, χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς της Γάζας, πολλοί από αυτούς παιδιά. Εκατοντάδες χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», είπε ο Ομπάμα.

«Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει τα τρόφιμα, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα σε έναν αιχμάλωτο άμαχο πληθυσμό απειλεί όχι μόνο να επιδεινώσει μια αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση», πρόσθεσε.

«Θα μπορούσε να σκληρύνει περαιτέρω τις παλαιστινιακές συμπεριφορές για γενιές, να διαβρώσει την παγκόσμια υποστήριξη προς το Ισραήλ, να παίξει στα χέρια των εχθρών του Ισραήλ και να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», έγραψε στη δήλωσή του.

Ο ΟΗΕ καλεί να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνε έκκληση χθες Δευτέρα να κηρυχθεί «άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, καλώντας τους ηγέτες των δυο εμπόλεμων πλευρών να κάνουν «θαρραλέες επιλογές».

«Το πρώτο βήμα πρέπει να είναι άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα σώσει τη ζωή αμάχων χάρη στην ταχεία και αποτελεσματική διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλη τη Γάζα», τόνισε ο Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στη Γενεύη.

«Πρέπει να πρυτανεύσει η ανθρωπιά», επέμεινε, υπογραμμίζοντας πως «υπερβολικά πολλοί άμαχοι, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, έχασαν ήδη τη ζωή τους — και στις δυο πλευρές».

Στη Λωρίδα της Γάζας, τον μικρό θύλακα όπου ζουν στοιβαγμένοι 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια άρχισε να φθάνει με το σταγονόμετρο από το Σάββατο, μέσω Αιγύπτου. Οι ποσότητες που παραδίδονται όμως είναι εντελώς ανεπαρκείς, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

«Αν δεν φθάσει περισσότερη βοήθεια για τους Γαζαίους, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων, φαρμάκων, τροφίμων και νερού, τις επόμενες ημέρες, ή ακόμη και ώρες, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στη Γάζα θα πεθάνουν, από πείνα, δίψα ή έλλειψη ιατρικής περίθαλψης», προειδοποίησε ο κ. Τουρκ, δηλώνοντας «βαθιά ανήσυχος» για την επιβίωση των κατοίκων του παλαιστινιακού θύλακα, μη εξαιρουμένων «μελών του δικού μου προσωπικού» και άλλων υπηρεσιών του ΟΗΕ.

Ρήγμα στη σχέση Νετανιάχου – στρατού πριν την «καταιγίδα» στη Γάζα

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκονται οι σχέσεις του ισραηλινού στρατού με τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου και, όσο και αν οι δύο πλευρές διατείνονται πως κινούνται προς μία «στενή και πλήρη συνεργασία», φαίνεται πως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να ασκούν πιέσεις προς τον Νετανιάχου και να ζητούν άμεσα να εισβάλουν στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να κάθονται για πάντα με σταυρωμένα χέρια, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού προχώρησε σε μία από κοινού δήλωση με το υπουργείο Άμυνας της χώρας και τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μία προσπάθεια να διαψεύσουν τις φήμες περί ρήγματος στις σχέσεις τους.

«Υπάρχει απόλυτη και αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού των IDF- η ενότητα του στόχου είναι ξεκάθαρη», αναφέρει η ανακοίνωση, επιμένοντας ότι η συνεργασία θα οδηγήσει σε «μια αποφασιστική νίκη επί της Χαμάς».

Ωστόσο, μόνο καλό δεν είναι το κλίμα στις μεταξύ τους σχέσεις τελευταία. Πρώην στρατιωτικοί ηγέτες και πολιτικοί δήλωσαν το Σαββατοκύριακο ότι η «δυσλειτουργική κυβέρνησή του» φέρει ευθύνη για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Πηγή: news247.gr