«Καρφιά» ισραηλινού στρατού προς Νετανιάχου: «Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια»

Πολιτική διάσταση παίρνει πια η χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, με τις Αμυντικές Δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι, ο στρατός πρέπει να ξεκινήσει άμεσα την επίθεσή του.

«Καρφιά» ισραηλινού στρατού προς Νετανιάχου: «Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια»

Έτοιμος για τη χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας δηλώνει ο ισραηλινός στρατός με τις Αμυντικές Δυνάμεις να αφήνουν αιχμές κατά του πρωθυπουργού του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και να δηλώνουν πως δεν μπορούν να κάθονται για πάντα με σταυρωμένα χέρια.

Μία χερσαία εισβολή που όλο προαναγγέλλεται αλλά ποτέ δεν έρχεται, με τις ΗΠΑ να αποτελούν -όπως όλα δείχνουν- τον παράγοντα που καθυστερεί την εν λόγω επιχείρηση, προκειμένου να αποτρέψουν μία ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν οι Times of Israel, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) πιστεύουν ότι προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του πολέμου κατά της Χαμάς, που έχουν τεθεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους, ο στρατός πρέπει να ξεκινήσει την επίγεια επίθεσή του στη Λωρίδα της Γάζας, και μάλιστα αρκετά σύντομα.

Το Ισραήλ λέει ότι ο πόλεμός του κατά της Χαμάς αποσκοπεί στην καταστροφή της υποδομής της τρομοκρατικής οργάνωσης και έχει ορκιστεί επανειλημμένως πως στόχος του είναι να εξαλείψει την οργάνωση από τη ρίζα του. Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος είπε πως ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει μήνες αλλά πρέπει να είναι «ο τελευταίος» σε αυτό το παλαιστινιακό έδαφος, καθώς «δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς» μετά.

Israel Palestinians
Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς 2023 Majdi Mohammed/AP Photo

Μετά από 17 ημέρες αεροπορικών επιδρομών, οι IDF δηλώνουν στην κυβέρνηση -με την επισήμανση ότι δεν μπορούν να κάθονται με σταυρωμένα χέρια- ότι είναι πλήρως προετοιμασμένοι για μια χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Πιστεύουν, δε, ότι μπορούν να επιτύχουν τους στόχους που έχουν τεθεί, ακόμη και με τον κίνδυνο μεγάλων απωλειών σε στρατιώτες και εν μέσω επανειλημμένων επιθέσεων από τη Χεζμπολάχ στο βορρά, αναφέρουν διαρροές που επικαλούνται οι Times of Israel.

Σε περίπτωση που ο στρατός αναγκαστεί να εστιάσει στον βορρά αντί της Γάζας, είναι βέβαιος ότι θα μπορούσε να μετακινηθεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Οι IDF έχουν ήδη ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τα σύνορα με τον Λίβανο, αλλά οι περισσότερες δυνάμεις παραμένουν κοντά στη Γάζα ενόψει της χερσαίας επίθεσης.

Ο στρατός αναμένει από την κυβέρνηση να λάβει σύντομα μια απόφαση σχετικά με τη χερσαία επίθεση, καθώς οι δυνάμεις που σταθμεύουν στα σύνορα μπορούν να παραμείνουν σε αυξημένη ετοιμότητα μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Οι όμηροι

Όσον αφορά τους 222 επιβεβαιωμένους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς και άλλες οργανώσεις στη Λωρίδα, ο στρατός προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο επιχειρήσεων διάσωσης στο πλαίσιο της χερσαίας επίθεσης.

Ο στρατός φοβάται ότι περαιτέρω απελευθερώσεις ομήρων από τη Χαμάς θα μπορούσαν να οδηγήσουν την πολιτική ηγεσία να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή ή ακόμα και να την αφήσει ημιτελή. Το βράδυ της Παρασκευής, η Χαμάς απελευθέρωσε δύο Αμερικανίδες, μητέρα και κόρη, κάτι που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, οδήγησε στην αναβολή της χερσαίας επίθεσης.

Ωστόσο, ο στρατός πιστεύει ότι μια χερσαία επίθεση μπορεί να πιέσει ουσιαστικά τη Χαμάς ώστε να απελευθερώσει άλλους ομήρους.

Πηγή: News247