Λωρίδα της Γάζας: Νέα εντολή εκκένωσης από το Ισραήλ (vid)

Οι δυνάμεις του Ισραήλ ζήτησαν ξανά από τους Παλαιστίνιους να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Λωρίδα της Γάζας: Νέα εντολή εκκένωσης από το Ισραήλ (vid)

Με την απειλή της χερσαίας εισβολής του ισραηλινού στρατού στη Γάζα να εντείνεται ολοένα και περισσότερο, οι Παλαιστίνιοι ανακοίνωσαν ότι έλαβαν νέες προειδοποιήσεις από το Ισραήλ να απομακρυνθούν από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το νότιο, με την πρόσθετη προειδοποίηση ότι αν δεν το πράξουν, ενδέχεται να θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατικής οργάνωσης».

Το μήνυμα αυτό μεταδόθηκε με φυλλάδια τα οποία έφεραν το όνομα και τον λογότυπο των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και εστάλη μέσω ηχητικών μηνυμάτων στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων στη Γάζα.

«Επείγουσα προειδοποίηση προς τους κατοίκους της Γάζας. Η παρουσία σας βόρεια της Γουάντι Γάζα θέτει τη ζωή σας σε κίνδυνο. Όποιος επιλέξει να μην φύγει από τη βόρεια Γάζα (προς τις περιοχές) νότια της Γουάντι Γάζα ενδέχεται να ταυτοποιηθεί ως συνεργός τρομοκρατικής οργάνωσης», αναφέρει το φυλλάδιο.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ήδη προειδοποιήσει τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς τον νότο, αν και οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι μέχρι τώρα δεν είχαν ενημερωθεί ότι θα θεωρηθούν υποστηρικτές «τρομοκρατών», αν δεν το πράξουν. Εξάλλου εξήγησαν ότι το ταξίδι προς νότο εξακολουθεί να είναι επικίνδυνο εν μέσω αεροπορικών βομβαρδισμών, ενώ πρόσθεσαν ότι από τις ισραηλινές επιδρομές έχουν πληγεί και περιοχές στο νότιο τμήμα του θύλακα.

Ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε σε ανακοίνωσή του ότι «δεν σκοπεύει να θεωρεί όσους δεν έχουν απομακρυνθεί (…) μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης».

Πρόσθεσε ότι δεν στοχοθετεί αμάχους. «Προκειμένου να περιοριστούν οι βλάβες σε αμάχους, οι IDF έστειλαν ένα αίτημα στους κατοίκους του βόρειου τμήματος της Λωρίδας της Γάζας να μετακινηθούν προς νότο», εξήγησε.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τον παλαιστινιακό θύλακα ενώ έχει συγκεντρώσει στρατεύματα και εξοπλισμό κοντά στα σύνορα με τη Γάζα ενόψει της χερσαίας επιχείρησης.

ΟΗΕ: Σε κίνδυνο τουλάχιστον120 νεογνά στη Γάζα

Οι ζωές τουλάχιστον 120 νεογέννητων μωρών που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες στα νοσοκομεία της Γάζας κινδυνεύουν, καθώς τα καύσιμα τελειώνουν στον πολιορκημένο θύλακα, σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 120 νεογνά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, εκ των οποίων 70 νεογνά με μηχανικό αερισμό, και φυσικά εδώ είναι που ανησυχούμε εξαιρετικά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζόναθαν Κρικξ.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, περισσότερα από 1.700 παιδιά έχουν ήδη σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις που έχουν εξαπολυθεί εναντίον της Λωρίδας της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου. Συνολικά, στη Λωρίδα της Γάζας 4.385 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 1.756 παιδιών και 967 γυναικών έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πάνω από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ.

To Ισραήλ χτύπησε αεροδρόμια στη Συρία

Τουλάχιστον δύο εργαζόμενοι σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό βομβαρδισμό με στόχο το αεροδρόμιο της Δαμασκού στη Συρία σήμερα το πρωί, όπως ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της Συρίας. Οι δύο εργαζόμενοι που σκοτώθηκαν ήταν μέλη της μετεωρολογικής υπηρεσίας η οποία έχει την έδρα της στο αεροδρόμιο, εξήγησε η ίδια πηγή.

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού στη Συρία έπειτα από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

«Περίπου στις 05:25 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση με στόχο τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού», είχε δηλώσει στρατιωτική πηγή, σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης.

Οι προγραμματισμένες πτήσεις από και προς τα δύο αεροδρόμια μεταφέρονται στο αεροδρόμιο της Λατάκειας, επεσήμανε το συριακό υπουργείο Μεταφορών.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου, που ταυτόχρονα πλήγματα έχουν στόχο τα δύο αεροδρόμια. Στις 12 Οκτωβρίου πλήγματα είχαν θέσει και πάλι εκτός λειτουργίας τα αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπιού.

Εξάλλου το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ισραηλινές επιδρομές στοχοθέτησαν το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οι συριακές αρχές είχαν επισημάνει ότι το αεροδρόμιο τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον του συριακού εδάφους, από το 2011 όταν ξέσπασε στη χώρα ο εμφύλιος.

Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία στοχοθετεί κυρίως θέσεις δυνάμεων που στηρίζονται από το Ιράν και τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, συμμάχους της Δαμασκού και εχθρών του Ισραήλ, αλλά και του συριακού στρατού.

Στους 212 οι όμηροι της Χαμάς

Το Ισραήλ έχει επιβεβαιώσει ότι 212 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ενώ πρόσθεσε ότι από τα ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύκτας σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές, περιλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής των δυνάμεων εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής Χαμάς, Χάλεντ αλ Καντουμί, το Ισραήλ αρνήθηκε την προσφορά για απελευθέρωση δύο ακόμα αιχμαλώτων για ανθρωπιστικούς λόγους ενώ το Ισραήλ τόνισε πως πρόκειται περί «ψευδούς προπαγάνδας».

Πηγή: news247.gr