Κίνδυνος για νέες αυξήσεις στην ενέργεια μετά τα τιμωρητικά τέλη της Βουλγαρίας στο ρωσικό αέριο

Το ρωσικό αέριο μέσω αγωγού γίνεται πλέον πιο δυσπρόσιτο από πριν, αναλόγως φυσικά και της αντίδρασης της Gazprom που αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον.

Κίνδυνος για νέες αυξήσεις στην ενέργεια μετά τα τιμωρητικά τέλη της Βουλγαρίας στο ρωσικό αέριο

Σε νέες περιπέτειες είναι πιθανό να μπεί η ενεργειακή αγορά στη χώρα μας με πιθανή αύξηση του κόστους του φυσικού αερίου, πραγμα που επηρεάζει άμεσα ως γνωστόν και τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος.

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε ότι στο εξής θα επιβάλλεται ένα διακομιστικό τέλος της τάξης των 10 ευρώ/MWh για το ρωσικό αέριο που διέρχεται μέσω του εδάφους της, γεγονός που προκάλεσε ήδη τη σφοδρή αντίδραση χωρών όπως η Σερβία και η Ουγγαρία.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Βουλγαρίας, τα τέλη αυτά δεν θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές των κρατών όπου καταλήγει το ρωσικό αέριο, όπως είναι δηλαδή και η Ελλάδα, αλλά θα επιβαρύνουν την ίδια την Gazprom.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στις δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Αλεξάντερ Βούσιτς, ο Βούλγαρος υπουργός, Άσεν Βασίλιεφ, τόνισε ότι ο στόχος του φόρου δεν είναι να γίνει το αέριο πιο ακριβό για τους καταναλωτές της Ουγγαρίας και της Σερβίας, αλλά ώστε η Gazprom να το προμηθεύει με ζημιά.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν είναι πράγματι έτσι, οι Έλληνες καταναλωτές δεν θα υποστούν, άμεσα τουλάχιστον, το παραπάνω κόστος που είναι υψηλό, όμως παραμένει το ευρύτερο ζήτημα ότι το ρωσικό αέριο μέσω αγωγού γίνεται πλέον πιο δυσπρόσιτο από πριν, αναλόγως φυσικά και της αντίδρασης της Gazprom που αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον.

Σημαντικό στοιχείο για την ελληνική πλευρά είναι το γεγονός ότι η χώρα μας λαμβάνει φέτος υψηλές ποσότητες ρωσικού αερίου μέσω αγωγού και μέσω LNG. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ ανήλθαν στο α’ εννεάμηνο του 2023 σε 42,62% επί του συνόλου (52,67 TWh) με τις ποσότητες μέσω αγωγού στις 16,18 TWh.

Εξυπακούεται ότι τυχόν διαταραχή στον εφοδιασμό με αυτές τις ποσότητες ή αν καταστούν αντιοικονομικές επηρεάζει ολόκληρο το σχεδιασμό της χώρας μας για το φετινό χειμώνα και ακόμη παραπέρα.

Μια ακόμη παράμετρος έχει να κάνει με τα νέα έργα υποδομών φυσικού αερίου που σχεδιάζει και υλοποιεί η Ελλάδα. Έργα όπως το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, ο αγωγός IGB και η αναβάθμιση του ΤΑΡ αποκτούν πλέον ακόμα πιο επείγουσα σημασία για τον ενεργειακό εφοδιασμό ολόκληρης της περιοχής ως αποτέλεσμα της βουλγαρικής απόφασης.

Πάντως, όπως προαναφέρθηκε, μετά την απόφαση της Βουλγαρίας που πάρθηκε προ ολίγων ημερών (13 Οκτωβρίου), έντονη ήταν η αντίδραση γειτονικών χωρών σε ανώτατο επίπεδο (Σερβίας, Ουγγαρίας) που κάνουν λόγο για δραματική αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου και άρα και του ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνουν ακόμη πως με αυτήν την απόφαση τίθενται εμπόδια στην παροχή φυσικού αερίου των άλλων κρατών, ιδιαίτερα μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία αντίδραση.

Πηγή: News247