Μέση Ανατολή: Ώρα μηδέν από Ισραήλ στη Γάζα - Τρόμος γενικευμένης σύρραξης με Ιράν - Λίβανο - Συρία

Δραματική η κατάσταση - Τρόμος γενικευμένης σύρραξης με Ιράν - Λίβανο - Συρία

Μέση Ανατολή: Ώρα μηδέν από Ισραήλ στη Γάζα - Τρόμος γενικευμένης σύρραξης με Ιράν - Λίβανο - Συρία

Από μια «κλωστή» δείχνει να κρέμεται η πλήρης ανάφλεξη στο μεσανατολικό, με τον πόλεμο ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς να κορυφώνεται από ώρα σε ώρα με την χερσαία εισβολή του IDF στη Γάζα. Οι διορίες του ισραηλινού στρατού για εκκένωση προς τον νότο έχουν εκπνεύσει, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρισκόμενος έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ζήτησε πλήρη ετοιμότητα και την έλαβε.

Το βράδυ του Σαββάτου, και αφού ο IDF είχε ανακοινώσει πως είναι έτοιμος να χτυπήσει τους τρομοκράτες της Χαμάς από αέρα, ξηρά και θάλασσα, ακολούθησε η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, όπου έγινε απόλυτα ξεκάθαρο, ότι όλα είναι έτοιμα και απομένει μόνο να δώσει το σύνθημα η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με μια λέξη: «Επίθεση».

Ο αντισυνταγματάρχης του Ισραηλινού Στρατού, Πίτερ Λέρνερ, σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε το υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο στρατός μας βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα να προχωρήσει και στη χερσαία επιχείρηση στη Γάζα. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί τόσο ο IDF όσο και οι έφεδροι. Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να προχωρήσουμε μόλις μας το ζητήσει η κυβέρνηση». Όταν ρωτήθηκε για το πότε θα γίνει η εισβολή, αρκέστηκε να απαντήσει: «Σύντομα».

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επανέλαβε τις εκκλήσεις προς τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν την περιοχή προς τα νότια: «Είναι για τη δική τους προσωπική ασφάλεια».

Παράλληλα, στις ανησυχίες για την ασφάλεια των Παλαιστινίων πολιτών, απάντησε άλλος εκπρόσωπος του Ισραηλινού Στρατού, Τζόναθαν Κονρίκους, μιλώντας στο CBCNews: «Ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα δεν είναι ο εχθρός μας, προσπαθούμε να κάνουμε το σωστό, καλώντας τους πολίτες να εκκενώσουν την περιοχή, αλλά μας κάνουν κηρύγματα ανθρωπιάς».

Χαμάς: Παραμένουμε στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

Ο αρχηγός της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγιε, δήλωσε σε τηλεοπτική του ομιλία ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εγκαταλείψουν τη Γάζα ή τη Δυτική Όχθη για να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο. «Η απόφασή μας είναι να παραμείνουμε στη γη μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χανίγιε. Η Αίγυπτος που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας ανησυχεί για το ενδεχόμενο συρροής στο έδαφός της Παλαιστινίων προσφύγων που κινούνται νότια, έπειτα από τα διαδοχικά τελεσίγραφα του Ισραήλ για την εκκένωση του βόρειου τομέα του παλαιστινιακού θύλακα.

Όπως και άλλες αραβικές χώρες, η Αίγυπτος έχει καλέσει τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στα εδάφη τους και δηλώνει ότι καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Σημειώνεται, ότι μετά τη λήξη και του νέου τελεσιγράφου του Ισραήλ για εκκένωση της Γάζας προς τον νότο, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έθεσε τον στρατό της χώρας σε πλήρη ετοιμότητα για το επόμενο στάδιο, το οποίο είναι η τεράστια χερσαία εισβολή.

Πυρά από τη Συρία και φόβος γενικής σύρραξης

Αργά το βράδυ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι δέχτηκε εισερχόμενα πυρά από την Συρία που ενεργοποίησαν τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Το ισραηλινό πυροβολικό απάντησε στα πυρά. Οι σειρήνες ήχησαν στην Άλμα, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο και στην πόλη Αβνέι Εϊτάν στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχή. «Υπάρχει ακόμη μια πολιτική ευκαιρία να αποφευχθεί μια γενικευμένη κρίση στην περιοχή», είπε ο Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποιώντας όμως ότι «ίσως να είναι πολύ αργά τις επόμενες ώρες».

Πηγή: cnn.gr