Ερυθρός Σταυρός: «Η επίθεση της Χαμάς δεν δικαιολογεί την καταστροφή της Γάζας»

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού τονίζει πως «τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικτές επιθέσεις των οποίων το Ισραήλ ήταν θύμα το περασμένο Σαββατοκύριακο».

Ερυθρός Σταυρός: «Η επίθεση της Χαμάς δεν δικαιολογεί την καταστροφή της Γάζας»

Η φονική επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στο Ισραήλ δεν δικαιολογεί την καταστροφή της Γάζας, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ζητώντας παράλληλα να υπάρξουν “διαλείμματα στις μάχες”.

“Τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις φρικτές επιθέσεις των οποίων το Ισραήλ ήταν θύμα το περασμένο Σαββατοκύριακο” αλλά “οι επιθέσεις αυτές δεν μπορούν σε ανταπόδοση να δικαιολογήσουν την απεριόριστη καταστροφή της Γάζας”, ανακοίνωσε η ΔΕΕΣ, την ώρα που το Ισραήλ ετοιμάζει πιθανή επίθεση στο έδαφος αυτό, αντιδρώντας έτσι στην αιματηρή επίθεση της Χαμάς.

Η Χαμάς, το κίνημα που βρίσκεται στην εξουσία από το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας, εξαπέλυσε τα ξημερώματα της 7ης Οκτωβρίου φονική επίθεση εναντίον του Ισραήλ, κατά τη διάρκεια της οποίας τουλάχιστον 1.300 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, σκοτώθηκαν. Η Χαμάς κρατεί επίσης σχεδόν 150 ομήρους. Τα πτώματα 1.500 μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που σκοτώθηκαν σε μάχες βρέθηκαν στο ισραηλινό έδαφος.

Τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα προκάλεσαν τον θάνατο σχεδόν 1.800 ανθρώπων, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το Ισραήλ διέταξε σήμερα την απομάκρυνση μέσα σε ένα 24ωρο “όλων των αμάχων” από την πόλη της Γάζας “για τη δική τους ασφάλεια και προστασία”.

Η ΔΕΕΣ θεωρεί ότι οι εν λόγω “οδηγίες των ισραηλινών αρχών, σε συνδυασμό με την πλήρη πολιορκία (της Γάζας) — που τους στερεί την τροφή, το νερό και το ηλεκτρικό ρεύμα– δεν συνάδουν προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”.

“Όταν στρατιωτικές δυνάμεις διατάσσουν ανθρώπους να εγκαταλείψουν την κατοικία τους, πρέπει να λαμβάνονται όλα τα δυνατά μέτρα για να διασφαλιστεί ότι ο λαός έχει πρόσβαση στα είδη πρώτης ανάγκης, όπως η τροφή και το νερό και ότι τα μέλη της ίδιας οικογένειας δεν χωρίζονται”, αναφέρει η οργάνωση που έχει την έδρα της στη Γενεύη.

Ο πληθυσμός στη Γάζα δεν έχει “κανένα ασφαλές μέρος να πάει”, εξηγεί η ΔΕΕΣ και πολλοί άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων των αναπήρων, των ηλικιωμένων και των ασθενών “δεν θα μπορέσουν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους”.

Η ΔΕΕΣ, η οποία κλιμακώνει τις ανθρωπιστικές της προσπάθειες επί του πεδίου, αναφέρει ότι οι ομάδες της θα χρειαστούν “διαλείμματα στις μάχες για να εργαστούν αποτελεσματικά και με πλήρη ασφάλεια”.

Η οργάνωση αναφέρει επίσης ότι λόγω της πολιορκίας του παλαιστινιακού θύλακα, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις μαζικές μετακινήσεις του πληθυσμού καθώς οι “ανάγκες είναι τεράστιες”.

Και η ΔΕΕΣ έλαβε την οδηγία να εκκενώσει το γραφείο της στη Γάζα, αλλά η οργάνωση δεν διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της τί θα πράξει: “Ανησυχούμε πάρα πολύ για τους συναδέλφους μας στη Γάζα και τις οικογένειές τους. Παραμένουμε αποφασισμένοι να κάνουμε ο,τι περνάει από το χέρι μας για να προσφέρουμε ανθρωπιστική προστασία και αρωγή στον πληθυσμό της Γάζας”.

Πηγή: news247.gr