Ουρές χιλιομέτρων στη Γάζα, ξεκίνησε η εκκένωση - Πότε λήγει το τελεσίγραφο του Ισραήλ

«Ξεχάστε το φαγητό, το ρεύμα και τα καύσιμα». Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Γάζας μετά το τελεσίγραφο του Ισραήλ για εκκένωση.

Ουρές χιλιομέτρων στη Γάζα, ξεκίνησε η εκκένωση - Πότε λήγει το τελεσίγραφο του Ισραήλ

Nα εκκενώσουν «αμέσως» τη βόρεια Γάζα και να κατευθυνθούν στο νότιο τμήμα της πολιορκημένης περιοχής, προειδοποίησε ισραηλινός στρατός περίπου 1 εκατομμύριο Παλαιστίνιους την Παρασκευή 13/10.

«Εκκενώστε αμέσως τα σπίτια σας και πηγαίνετε νότια του Wadi Gaza», έγραφαν τα φυλλάδια που έριξαν με drone. Στα φυλλάδια απεικονίζεται ένας χάρτης με ένα βέλος να δείχνει να μετακινηθούν νότια της Λωρίδας της Γάζας.

Το μήνυμα που υπογράφεται από τον ισραηλινό στρατό τονίζει στους κατοίκους να εκκενώσουν τα δημόσια καταφύγια στην πόλη της Γάζας. Η εντολή εκκένωσης πρέπει να γίνει εντός των επόμενων 24 ωρών, σύμφωνα με το τελεσίγραφο του Ισραήλ.

Η εντολή εκκένωσης, η οποία περιλαμβάνει την πόλη της Γάζας, όπου ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, πυροδότησε πανικό μεταξύ αμάχων και εργαζομένων στην ανθρωπιστική βοήθεια, που ήδη προσπαθούν να γλυτώσουν από τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές και αντιμετωπίζουν πλήρη πολιορκία και μπλακ άουτ σε ολόκληρη την περιοχή.

«Ξεχάστε το φαγητό, ξεχάστε το ρεύμα, ξεχάστε τα καύσιμα. Η μόνη ανησυχία τώρα είναι μόνο αν θα τα καταφέρεις, αν πρόκειται να ζήσεις», είπε η Nebal Farsakh, εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου στην πόλη της Γάζας, καθώς ξέσπασε σε λυγμούς.

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει «φρικτό» το τελεσίγραφο του Ισραήλ στους κατοίκους της Γάζας

«Απευθύνουμε παγκόσμια έκκληση, μια σαφή και ξεκάθαρη έκκληση από κάθε κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, ιδίως εκείνα με επιρροή, να επιμείνουν για την πλήρη τήρηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, χωρίς να κατονομάζει κάποια χώρα.

Εν τω μεταξύ, συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ ισραηλινών αστυνομικών δυνάμεων και Παλαιστινίων διαδηλωτών στην περιοχή Wadi al-Joz της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Δεν υπήρξαν αναφορές για συγκρούσεις σε άλλες περιοχές της πόλης, ενώ στην προσευχή της Παρασκευής στο τέμενος Αλ Άκσα δεν προσήλθε σημαντικός αριθμός πιστών, αναφέρει η Haaretz.

Οι αστυνομικές δυνάμεις αναπτύχθηκαν σε όλη την πόλη για την προετοιμασία των προσευχών.

Πάνω από 2.500 αστυνομικοί και εθελοντές ασφαλίζουν την Παλιά Πόλη, σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο.

Πηγή: ieidiseis.gr