Netflix: Ο Benicio Del Toro ξεχωρίζει στο "Reptile"

Το Reptile είναι η νέα αστυνομική ταινία του Netflix, στην οποία ξεχωρίζει η ερμηνεία του Benicio Del Toro.

Netflix: Ο Benicio Del Toro ξεχωρίζει στο "Reptile"

Ο Tom Nichols (Benicio Del Toro) είναι ένας έμπειρος αστυνόμος, ο οποίος καλείται να ερευνήσει τη δολοφονία μιας νεαρής μεσίτριας σε μία μικρή πόλη. Ταυτόχρονα, ο σύντροφός της, Will Grady (Justin Timberlake) πρέπει να αντιμετωπίσει την ξαφνική απώλεια και να προχωρήσει με τη ζωή του. Οι δρόμοι τους συναντιούνται, οι ύποπτοι πληθαίνουν, και η αλήθεια κρύβεται σε έναν ιστό δολοπλοκίας και συνομωσιών που καλύπτουν κάθε φάσμα της μικρής κοινωνίας.

Υπάρχουν κάποια είδη ταινιών στην τέχνη του κινηματογράφου, τα οποία εάν εκτελεστούν σωστά πάντα θα μας ψυχαγωγούν, ανεξαρτήτως της έλλειψης πρωτοτυπίας. Τα αστυνομικά θρίλερ ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία καθώς μία απλή αστυνομική υπόθεση με ανατροπες και σασπένς, αρκούν για να τραβήξουν τον μέσο θεατή που θέλει απλά κάτι για να περάσει την ώρα του. Αυτό προσπαθεί να πετύχει και το "Reptile" το οποίο φαίνεται ότι θέλει απλά να ακολουθήσει την πεπατημένη και να είναι μία ενδιαφέρουσα και ιντριγκαδόρικη ταινία για να παρακολουθήσει κάποιος με την ησυχία του.

Παραδόξως αυτή ακριβώς η δοκιμασμένη συνταγή είναι που αποτελεί και το μεγαλύτερο ατού του φιλμ. Χωρίς να προσπαθεί να κάνει κάτι εξεζητημένο, το "Reptile" καταφέρνει να προσφέρει δύο ώρες ψυχαγωγίας και σασπένς σε όποιον επιλέξει να το παρακολουθήσει έχοντας υπομονή και χωρίς να δώσει πολύ βάση στις λεπτομέρειες. Ναι υπάρχουν κάποια λογικά κενά, αλλά η όλη ατμόσφαιρα και το απλό αλλά ωραίο στόρι που ενδύει το σύνολο φτάνουν και περισσεύουν για να μας βάλουν στο κλίμα, και να μας κάνουν να νοιαστούμε για την έρευνα του Tom Nichols. Επιπροσθέτως, η ερμηνεία του Del Toro στον πρωταγωνιστικό ρόλο προσθέτει αυτήν την έξτρα πινελιά στον καλό και νομοταγή αστυνόμο που βρίσκεται πολύ γρήγορα μπλεγμένος σε κάτι που δεν έχει φανταστεί, κάνοντας μας να θέλουμε και σαν θεατές να λύσει την υπόθεση. Ο χαρακτήρας του είναι ίσως το πιο πρωτότυπο στοιχείο που μας παρουσιάζεται, διότι πολύ απλά ξεφεύγει από τον κλασικό βετεράνο μπάτσο με προβλήματα στην οικογένεια του ή κάποιο σκοτεινό παρελθόν. Αντιθέτως είναι ένας κανονικός, τηρουμένων των αναλογιών, αστυνομικός που καλείται να λύσει μια υπόθεση δολοφονίας.

Από την άλλη, όσο αυτή η «ρουτίνα» των αστυνομικών θρίλερ θα μαγνητίσει κάποιους, κάποιοι άλλοι μπορεί στη συγκεκριμένη περίπτωση να χαλαστούν από τον ρυθμό της πλοκής. Η αργή και μεθοδική πορεία του έργου μπορεί να προσθέτει στο σασπένς και την αίσθηση κινδύνου που νιώθουν οι χαρακτήρες ανά πάσα στιγμή, ρισκάρει όμως να απομακρύνει κάποιον που θα θελήσει να δει περισσότερη δράση. Αυτό ενισχύεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι ενώ η αρχή και το τέλος της υπόθεσης έχουν μια κάποια ταχύτητα, το «μεσαίο» κομμάτι, το κομμάτι δηλαδή που αρχίζουν και ξεκαθαρίζονται τα γεγονότα, φρενάρει απότομα και κόβει τον ρυθμό της ιστορίας. Αποτέλεσμα είναι να υπάρχει ο κίνδυνος ο θεατής να μην έχει τόσο την προσοχή του σε όλα όσα έχουν γίνει ως εκείνο το σημείο και άρα να μην είναι τόσο αφοσιωμένος στην πλοκή. Η «αδράνεια» αυτή σε συνδυασμό με την έλλειψη δράσης του ανταγωνιστικού χαρακτήρα, ο οποίος μετά από ένα σημείο απλά υπάρχει στο έργο χωρίς να κάνει κάτι ουσιαστικό, αποτελεί και το μεγαλύτερο αρνητικό στοιχείο του έργου.

Χωρίς να επανεφευρίσκει τον τροχό, το "Reptile" αποτελεί μία κάπως φορμουλαϊκή πλην τίμια αστυνομική ταινία, η οποία μπορεί να προσφέρει ψυχαγωγία όσο διαρκεί, κυρίως χάρη στην ερμηνεία του Benicio Del Toro στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ταυτόχρονα όμως, σίγουρα θα κουράσει μία μερίδα θεατών οι οποίοι θα ήθελαν τον αστυνόμο Tom Nichols περισσότερο δραστήριο και λιγότερο γραφειοκράτη.