Ισραήλ: «Δεν υπήρξε κάποιο συμβάν στα σύνορα με τον Λίβανο»

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, δεν διαπιστώθηκε καμία διείσδυση στον εναέριο χώρο από τον νότιο Λίβανο.

Ισραήλ: «Δεν υπήρξε κάποιο συμβάν στα σύνορα με τον Λίβανο»

Σε πιθανή «βλάβη» απέδωσε ο ισραηλινός στρατός τις σειρήνες που ήχησαν απόψε στο βόρειο Ισραήλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, δεν διαπιστώθηκε καμία διείσδυση στον εναέριο χώρο από τον νότιο Λίβανο. «Δεν υπήρξε κάποιο συμβάν στον βορρά, ο συναγερμός μπορεί να οφείλεται σε βλάβη» του συστήματος ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Νωρίτερα ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωνε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στα σύνορα του Λιβάνου με το Ισραήλ και δεν επιθυμούν να δουν την κρίση στην περιοχή να διευρύνεται.

«Είδαμε ρουκέτες να έρχονται από τον νότιο Λίβανο (…) στο βόρειο Ισραήλ. Προφανώς το παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία. Δεν θέλουμε αυτή η σύγκρουση να διευρυνθεί ή να επεκταθεί» είπε ο Κίρμπι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC. Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ να υπάρχει και ένα δεύτερο μέτωπο στο οποίο θα πρέπει να μάχεται και να αμύνεται.

Σημειώνεται ότι οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι εκτόξευσε μια ρουκέτα τύπου R-160 κατά της ισραηλινής βόρειας πόλης Χάιφα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν βλέπουν καμιά ένδειξη για χώρες ή «πρόσθετους παράγοντες» που επιδιώκουν να εμπλακούν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Τσαρλς Κ. Μπράουν, αρχηγός του γενικού επιτελείου των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν έχω δει καμιά ένδειξη για πρόσθετους παράγοντες που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν σε βάρος του Ισραήλ», δήλωσε ο Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή αμερικανικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη να προσεγγίσουν τις ισραηλινές ακτές και ενίσχυσε τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Η θέση αυτή έχει επίσης αποτρεπτική ισχύ, εξήγησε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου. «Δεν είναι μόνο για να στηρίξουμε το Ισραήλ αλλά και για να έχουμε μια αποτρεπτική ισχύ», υπογράμμισε.

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, επίσης παρών σε αυτή τη συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε από την πλευρά του την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Τζο Μπάιντεν.

«Προς οποιαδήποτε χώρα, οποιαδήποτε οργάνωση, οποιονδήποτε που θα σκεφθεί να αντλήσει οφέλη από την τραγωδία στο Ισραήλ για να προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση ή να χυθεί περισσότερο αίμα, έχουμε να πούμε μόνο αυτό: μην το κάνετε», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός.

Το Ιράν πιθανότατα γνώριζε ότι η παλαιστινιακή στρατιωτική οργάνωση Χαμάς είχε σχεδιάσει «επιχειρήσεις κατά του Ισραήλ», αλλά η Ουάσιγκτον δεν έχει μέχρι στιγμής πληροφορίες ότι η Τεχεράνη διεύθυνε ή ενορχήστρωσε την ολέθρια επίθεση των ενόπλων της Χαμάς, δήλωσε σήμερα Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα εξετάσουν πρόσθετες πληροφορίες συμπεριλαμβανομένου του «κατά πόσον υπήρχαν τουλάχιστον κάποιοι εντός του συστήματός τους που είτε είχαν μια σαφέστερη αίσθηση του τι ερχόταν είτε συνέβαλαν ακόμη και σε πτυχές του σχεδιασμού».

Ωστόσο ο αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι είναι πρόωρο να εξαχθούν τελικά συμπεράσματα. Σήμερα επίσης η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους, αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συλλέξει πληροφορίες που δείχνουν ότι σημαντικοί Ιρανοί ηγέτες αιφνιδιάστηκαν από τις πρωτοφανείς επιθέσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στο Ισραήλ.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είχε δηλώσει χθες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν επιβεβαίωση για ιρανική σύνδεση με την επίθεση.

«Μιλάμε με τους Ισραηλινούς ομολόγους μας σε καθημερινή βάση για το ζήτημα αυτό. Ανατρέχουμε στις πληροφορίες μας για να δούμε αν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με αυτό», δήλωσε o Σάλιβαν.

Πηγή: ertnews.gr