Ινδία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός στην Ινδία είναι 10 νεκροί και 82 αγνοούμενοι.

Ινδία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες

Οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν στην Ινδία προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή, με αποτέλεσμα τουλάχιστον δέκα άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στο κρατίδιο Σικίμ, ενώ άλλοι 82, μεταξύ των οποίων και 23 στρατιώτες, αγνοούνται.

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ινδίας (IMD), από την Τρίτη μέχρι το πρωί της Τετάρτης έπεσαν 40,9 χιλιοστά βροχής, όγκος πενταπλάσιος του συνηθισμένου που είναι τα 8,6 χιλιοστά για αυτήν την εποχή του έτους.

«Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 10 πτώματα, σε διάφορα σημεία. Τουλάχιστον 82 άνθρωποι αγνοούνται και άλλοι 22 τραυματίστηκαν, κάποιοι από αυτούς σοβαρά», είπε ο Επικεφαλής Γραμματέας του Σικίμ, Β. Μπ. Παθάκ.

Η ξαφνική νεροποντή πάνω από τη λίμνη Λόνακ οδήγησε στην πλημμύρα μιας κοιλάδας που απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα βορείως του Γκανγκτόκ, κοντά στα σύνορα με την Κίνα, σε μια ορεινή, απομονωμένη περιοχή των Ιμαλαΐων.

Η Μίριαμ Τζάκσον, ειδική σε θέματα κρυόσφαιρας στο Διεθνές Κέντρο Ανάπτυξης των Ορέων που εδρεύει στο Νεπάλ, είπε ότι προκλήθηκαν ζημιές σε ένα φράγμα, σε δρόμους και σε άλλες υποδομές λόγω της πλημμύρας.

Η βροχή δυσκολεύει επίσης τις έρευνες για τους αγνοούμενους στρατιώτες, καθώς η πρωτεύουσα Γκανγκτόκ δεν είναι προσβάσιμη οδικώς, όπως ανέφεραν στελέχη των ενόπλων δυνάμεων. Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι συνολικά αγνοούνται 23 στρατιώτες και ορισμένα οχήματα βούλιαξαν στις λάσπες. «Είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης», πρόσθεσε.

Κάποιες βάσεις του στρατού και άλλες εγκαταστάσεις κατά μήκος της κοιλάδας έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Το νερό «κατάπιε» οχήματα, μετά την απελευθέρωση υδάτων από ένα φράγμα, είπε ένα στέλεχος του υπουργείου Άμυνας από τη γειτονική πόλη Γκουαχάτι.

Ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει το Σικίμ με τη Δυτική Βεγγάλη κατέρρευσε και το Γκανγκτόκ αποκόπηκε πλήρως. Τουλάχιστον οκτώ μεγάλες γέφυρες κατέρρευσαν στον ποταμό Τίστα.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν για κατολισθήσεις λάσπης και προβλήματα στις αερομεταφορές καθώς οι καταρρακτώδεις βροχές προβλέπεται ότι θα συνεχιστούν το επόμενο διήμερο σε κάποιες περιοχές του Σικίμ.

Η Τζάκσον εμφανίστηκε ανήσυχη, ότι τέτοια ακραία φαινόμενα θα γίνονται ολοένα και συχνότερα «όσο το κλίμα συνεχίζει να ζεσταίνεται και μας οδηγεί σε αχαρτογράφητα εδάφη».

Στα πλάνα που μεταδίδονται από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τα νερά του ποταμού Τίστα ξεχύνονται στις πλαγιές των λόφων και μπαίνουν σε κατοικημένες περιοχές. Ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από έναν εκπρόσωπο του στρατού δείχνει έναν χείμαρρο λάσπης να κατακλύζει μια κοιλάδα, περνώντας πάνω από δρόμους και παρασέρνοντας στο πέρασμά του τους πυλώνες του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε άλλα βίντεο, σπίτια είναι πλημμυρισμένα μέχρι τον πρώτο όροφο ενώ πάνω από τα νερά μόλις που ξεχωρίζει η κορυφή ενός γερανού.

Στο γειτονικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης οι αρχές προχώρησαν σε προληπτικές εκκενώσεις και οι κάτοικοι περιοχών του Καλιμπόνγκ, του Νταρτζιλίνγκ και του Τζαλπαϊγκούρι μεταφέρθηκαν σε πιο ασφαλή σημεία.

Πηγή: naftemporiki.gr