Πόλη-φάντασμα η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ - Ο Ερυθρός Σταυρός αναζητά όσους έμειναν πίσω

Μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι -άρρωστοι, άτομα ΑμεΑ και ηλικιωμένοι- ζουν πλέον στην έρημη πόλη...

Πόλη-φάντασμα η πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ - Ο Ερυθρός Σταυρός αναζητά όσους έμειναν πίσω

Μόνο μερικές εκατοντάδες άνθρωποι έχουν μείνει πλέον πίσω στην πρωτεύουσα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, την οποία οι Αρμένιοι αποκαλούν Στεπανακέρτ και οι Αζέροι Χανκέντι.

Οι περισσότεροι είναι άρρωστοι, άτομα ΑμεΑ και ηλικιωμένοι που αρνήθηκαν -ή δεν μπόρεσαν- να εγκαταλείψουν το σπίτι τους όταν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν πήραν τον έλεγχο του αποσχισμένου αρμένικου θύλακα, προκαλώντας την έξοδο πάνω από 100.000 Αρμενίων.

Αξιωματούχος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) περιέγραψε σήμερα ως «σουρεαλιστικούς» τους έρημους δρόμους.

«Η πόλη έχει τώρα εγκαταλειφθεί πλήρως», δήλωσε ο Μάρκο Σούτσι, επικεφαλής μιας ομάδας του ΔΕΕΣ, μέσω βιντεοσύνδεσης από την πρωτεύουσα του Καραμπάχ.

«Τα νοσοκομεία... δεν λειτουργούν∙ το ιατρικό προσωπικό έχει φύγει∙ οι αρχές ύδρευσης έχουν φύγει∙ ο διευθυντής του νεκροτομείου έφυγε επίσης. Άρα αυτό το σενάριο, η σκηνή είναι κάπως σουρεαλιστική».

Ομάδα του ΔΕΕΣ γυρίζει τώρα τους δρόμους με μεγάφωνα αναζητώντας κατοίκους που έχουν μείνει πίσω, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Μία από αυτούς ήταν η Σουσάνα, μια ηλικιωμένη, καθηλωμένη στο κρεβάτι ασθενής από καρκίνο που άρχιζε να παρουσιάζει συμπτώματα αναιμίας και υποσιτισμού παρά τις προμήθειες που της άφησαν οι γείτονές της.

«Προσωπικά, πρέπει να πω ότι είναι πολύ δύσκολο να βρούμε τους πιο ευάλωτους που έχουν ανάγκη, σε τέτοιες συνθήκες, και το να βρούμε τη Σουσάνα ολομόναχη ήταν μια πραγματικά συγκινητική στιγμή», είπε.

Η ηλικιωμένη διακομίστηκε με ασθενοφόρο στην Αρμενία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την παρουσία του Αζερμπαϊτζάν στην πρωτεύουσα, είπε πως οι αστυνομικές του δυνάμεις περιπολούν στους δρόμους.

Πηγή: skai.gr