Πόσους τουρίστες περιμένουμε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Ποια νησιά έχουν πτώση

Αθήνα και Θεσσαλονίκη οδηγούν και πάλι στην κούρσα της ανόδου για την Ελλάδα, με τις προγραμματισμένες θέσεις από το εξωτερικό να καταγράφουν διπλάσιο ποσοστό ανόδου. Μικρή μείωση για το Ηράκλειο.

Πόσους τουρίστες περιμένουμε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο – Ποια νησιά έχουν πτώση

Κόντρα στην γρίνια του τουριστικού κόσμου, η χώρα μας καταγράφει άνοδο στην τουριστική της κίνηση σε σχέση με πέρυσι τόσο στις αεροπορικές αφίξεις, όσο και στις οδικές και με τον Οκτώβριο να δείχνει ότι θα είναι ένας ακόμη μήνας ανόδου για το σύνολο της χώρας, έστω και με μονοψήφιο ποσοστό.

Τα επίσημα στοιχεία της σεζόν του 2023 μέχρι και το τέλος Αυγούστου, δείχνουν αύξηση στις αφίξεις τουριστών που ήρθαν με απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό της τάξεως του 12,4% σε σχέση με το 8μηνο του 2022, ενώ οι οδικές αφίξεις που ήταν πολύ κάτω πέρυσι, κατέγραψαν το ίδιο διάστημα αύξηση 35,8%. Τα πρώτα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δείχνουν επίσης άνοδο, την οποία αναμένεται να ακολουθήσει και το Οκτώβριος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Airdata Tracker, του ΙΝΣΕΤΕ, οι προγραμματισμένες διεθνείς αεροπορικές θέσεις για τον τελευταίο μήνα της θερινής περιόδου, που είναι ο Οκτώβριος σημειώνουν άνοδο κατά 6,5% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και ανέρχονται σε 2,7 εκατομμύρια, έναντι των 4 εκατ. περίπου το Σεπτέμβριο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη διψήφια άνοδο των θέσεων που έχουν προγραμματισθεί για τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αφού μεγάλα αεροδρόμια όπως αυτό του Ηρακλείου, καταγράφουν μικρή μείωση σε θέσεις. Σε κάθε περίπτωση, μένει να δούμε το ποσοστό κάλυψης των προγραμματισμένων θέσεων σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Ο Οκτώβριος είναι ο πρώτος μήνας της φετινής σεζόν όπου οι Γερμανοί αναμένεται να είναι περισσότεροι από τους Βρετανούς, αφού οι αεροπορικές θέσεις από τη Γερμανία είναι σχεδόν 600.000, αντί 557.000 από Βρετανία. Τρίτη χώρα σε εισερχόμενο τουρισμό το μήνα που διανύουμε είναι η Γαλλία με 180.000 προγραμματισμένες θέσεις και ακολουθούν η Ιταλία, το Ισραήλ και η Ολλανδία. Το Ισραήλ καταγράφει και τον Οκτώβριο μεγάλη άνοδο σε θέσεις κατά 21,7%.

Ποιοι προορισμοί θα έχουν άνοδο τον Οκτώβριο

Η Αθήνα είναι ο προορισμός που αναμένει το μεγαλύτερο αριθμό ξένων τουριστών τον Οκτώβριο και σε σχέση με πέρυσι, αφού έχουν προγραμματισθεί πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις, με σημαντική άνοδο +16,9%. Σε ποσοστό ανόδου στο ρεκόρ ανήκει στη Ζάκυνθο, που κυμαίνεται στο 25,7%, που μεταφράζεται σε 66.700 θέσεις. Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη με άνοδο 15%. Στην τρίτη θέση είναι η Κέρκυρα με άνοδο θέσεων από το εξωτερικό κατά 7,4% και η Ρόδος στο +4,5%. Άνοδος κατά 3,7% και για τα Χανιά.

Μείωση για πολλούς προορισμούς

Μικρή μείωση κατά 3,6% για την Κρήτη τον Οκτώβριο, που οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό για το Ηράκλειο είναι λίγο πάνω από τις 400.000 και πρώτη αγορά τη Γερμανική και δεύτερη τη Βρετανική, πάντα σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Μείωση θέσεων κατά 7,7% και για την Κω, αλλά και τη Σκιάθο κατά 5,1%. Οριακή μείωση και για τη Μύκονο, στο -1%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σε προγραμματισμό θέσεων από το εξωτερικό καταγράφει η Σαντορίνη, στο -13,8% και 77.300 θέσεις.

Παράταση της θερινής περιόδου

Οι μεγάλοι tour operators του εξωτερικού, TUI και JET2, έχουν προγραμματίσει επιπλέον πτήσεις για τους προορισμούς της Κρήτης και της Ρόδου, μέχρι και τα μέσα περίπου Νοεμβρίου. Στην Κρήτη, το πείραμα για την έναρξη της φετινής σεζόν νωρίτερα από άλλες χρονιές πέτυχε και τουλάχιστον η ΤUI αποφάσισε να βάλει επιπλέον πτήσεις και πακέτα διακοπών για το νησί. Στη Ρόδο, οι ξένοι t.o. επιχειρούν με την επέκταση των πακέτων το Νοέμβριο, να καλύψουν ένα μέρος των απωλειών που είχαν μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν το νησί.

Πηγή: news247.gr