Κοτζιάς: «Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος»

Με στίχο του Διονύση Σαββόπουλου και με απόσπασμα από ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου σχολίασε ο Νίκος Κοτζιάς τις εξελίξεις της Τετάρτης (17/10) στο Υπουργείο Εξωτερικών. Τι είπε ο παραιτηθείς υπουργός για τα «μυστικά κονδύλια».

Κοτζιάς: «Βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος»

Σαφές μήνυμα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στέλνει μέσω Twitter ο Νίκος Κοτζιάς.

Με στίχο του Διονύσης Σαββόπουλου από το τραγούδι «Οι παλιοί μας φίλοι» αλλά και με απόσπασμα από ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών.

«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιούς θα πας και ποιούς θα αφήσεις. Ο ΠΘ και σειρά Υπουργών έκαναν στο χθεσινό ΥΣ τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος», σημειώνει ο κ. Κοτζιάς.

Το «έρχεται η στιγμή για να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις» του Διονύση Σαββόπουλου από το τραγούδι «Οι παλιοί μας φίλοι» που γράφτηκε το 1966, είναι σαφής αναφορά για την επιλογή του Αλέξη Τσίπρα -εκ του αποτελέσματος - να πάρει την θέση του Πάνου Καμμένου στην μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Ο δεύτερος στίχος που επέλεξε «βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος» προέρχεται από το ποίημα του Ντίνου Χριστιανόπουλου «και τι δεν κάνατε για να με θάψετε / όμως ξεχάσατε πώς ήμουν σπόρος». Το μικρό αυτό δίστιχο ποίημα γραμμένο το 1978 και ενταγμένο στον κύκλο ποιημάτων «Το κορμί και το σαράκι».

Αιχμές για τα «μυστικά κονδύλια»

Πρωτοβουλία για να σχηματιστεί κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα ψηφίσει νόμο, με τον οποίο η Βουλή θα αποκτήσει την αρμοδιότητα να ελέγχει τα ονομαζόμενα «μυστικά κονδύλια» όλων των υπουργείων, θα αναλάβει ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σύμφωνα με πρόσωπα του περιβάλλοντός του.

Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα, από τον δημοκρατικό έλεγχο του κοινοβουλίου περνάνε τα «απόρρητα κονδύλια» μόνον του υπουργείου Εξωτερικών, βάσει νόμου που αυτοβούλως προώθησε ο κ. Κοτζιάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή στην αρχή του 2017.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς έχει ζητήσει επίμονα από τον πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα, να ισχύει ο ίδιος νόμος που εφαρμόζεται για το υπουργείο Εξωτερικών και για τα υπόλοιπα υπουργεία που στον προϋπολογισμό τους έχουν «απόρρητα κονδύλια». Ένα από τα υπουργεία που επίσης έχουν «μυστικά κονδύλια», είναι το υπουργείο Αμύνης. Ο κ. Κοτζιάς επανέφερε αυτή την πρότασή του και χτες, κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, κάτι που προκάλεσε, όπως αναφέρθηκε εκτενώς σε όλα τα ρεπορτάζ, την επίθεση του κ. Καμμένου στο πρόσωπο του κ. Κοτζιά.

Πρόσωπα του περιβάλλοντος του υπουργού, υπενθυμίζουν την τοποθέτηση του κ. Κοτζιά στη Βουλή, στη σχετική συζήτηση:

«(…) Τώρα, σχετικά με τα απόρρητα. Είναι μια τολμηρή πράξη. Άκουσα την πρόταση που λέει να ορίσουμε έναν δικαστικό, τον Γενικό Γραμματέα και τον Πρόεδρο της Βουλής. Προσέξτε να δείτε, ο Γενικός Γραμματέας –ο υπηρεσιακός, δεν μιλάμε για πολιτικό, αυτός είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου- είναι αυτός που διαχειρίζεται και ελέγχει τις δαπάνες από τα απόρρητα. Δεν μπορεί να είναι και αυτός που αποφασίζει.

Δεύτερον, ο δικαστικός να έρθει και στο Υπουργείο. Έρχονται οι δικαστικοί. Αλλά το νόημα του νόμου δεν είναι να ορίσω κάποιον παραπάνω πάνω στο Υπουργείο. Αν χρειαστεί, να βάλουμε και δέκα. Το νόημα του νόμου είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχει τίποτα που να είναι μυστικό από τη Βουλή. Δεν υπάρχει καμία πολιτική ενέργεια που να μπορεί να αποκλείσει κανείς από τα δικαιώματα της Βουλής.

Κατά συνέπεια, πρέπει η Βουλή να τα βλέπει. Δεν είναι θέμα να τα βλέπει ένας πρόεδρος δικαστηρίου. Η Βουλή πρέπει να τα βλέπει.

Πώς να τα βλέπει; Συνεννοηθήκαμε με τον Πρόεδρο της Βουλής, ένα εξαιρετικό Βουλευτή και κοινοβουλευτικό άντρα, και φέραμε τη συγκεκριμένη τροποποίηση. Να το βλέπει η Επιτροπή, να μην το μοιράζεται, να το διαβάζει εκεί, να αποφασίζει, να πηγαίνουν πίσω στο Υπουργείο Εξωτερικών επιτόπου.

Έχει δίκιο ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας ότι πρέπει να διασφαλίζουμε τα ζητήματα της διαφάνειας, αλλά στους εκπροσώπους των κομμάτων, που είμαι πεπεισμένος ότι με ευθύνη τα κόμματα θα τους διορίσουν ή θα τους προτείνουν για αυτήν την Επιτροπή, γιατί να έχω εγώ λιγότερη εμπιστοσύνη από ό,τι έχω στους διοικητικούς υπαλλήλους που βλέπουν τις απόρρητες δαπάνες; Δεν εμπιστεύομαι την ελληνική Βουλή λιγότερο από το ελληνικό Δημόσιο. Αυτή είναι η άποψή μας και για αυτήν τη διαφάνεια συζητάμε (…)».

Πηγές: iefimerida.gr, naftemporiki.gr

Ο ιστότοπος αυτός χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Διαβάστε περισσότερα
ΑΠΟΔΟΧΗ