Κακοκαιρία Elias: Σε επιφυλακή στρατός και πυροσβεστική

Σε επιφυλακή βρίσκονται στρατός και πυροσβεστική σε Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο για την κακοκαιρία Elias.

Κακοκαιρία Elias: Σε επιφυλακή στρατός και πυροσβεστική

Επί ποδός βρίσκεται το σύνολο των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος, της ΕΜΑΚ, η Πολιτική Προστασία, το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, η Ελληνική Αστυνομία μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, εθελοντές και πολίτες ενόψει της κακοκαιρίας «Elias», τόνισε σε ενημέρωση, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Επιπλέον, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε ότι ισχυρές δυνάμεις βρίσκονται στην Περιφέρεια. «Είναι περισσότεροι από 1.500, 1.600 αστυνομικοί. Είναι περισσότεροι από 2 λόχοι των Ενόπλων Δυνάμεων, 70 άτομα της Ζ' ΜΑΚ είναι περισσότεροι από 108, 110 χειριστές μέσων», σημείωσε τονίζοντας ότι είναι πολύ μεγάλη η στήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις. Προσέθεσε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που πράγματι υπάρχουν έτσι ώστε με τους εργαζομένους της και με τα μηχανήματα της να μπορεί να ανοίξει κοίτες, επιχειρούν σε γέφυρες, σε ρέματα σε ποτάμια και σε δύσβατες δύσκολες περιοχές».

Από τη μεριά του ο Κλαδάρχης Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Υποστράτηγος Θανάσης Μπαλάφας ανέφερε πως έχουν «προετοιμαστεί για το χειρότερο αναμένοντας το καλύτερο» και πως είναι σε μερική γενική επιφυλακή και σε άλλες περιοχές όπως τη Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Αττική και Πελοπόννησο αλλά οι δυνάμεις στη Θεσσαλία είναι πιο ισχυρές επειδή έχουν «τραυματιστεί» υποδομές από το προηγούμενο φαινόμενο κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, σημείωσε πως στη περιοχή βρίσκονται 650 πυροσβέστες, 140 πυροσβεστικά οχήματα, βάρκες 3ης 4ης και 8ης ΕΜΑΚ, δυνάμεις ΕΜΟΔΕ, 3 πυροσβεστικά ελικόπτερα συν 4 του στρατού.

Στη συνέχεια ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης δήλωσε πως έχουν καταγραφεί 48 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 86 λοίμωξης αναπνευστικού ενώ καταγράφηκε συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας σε οικισμό στη Λάρισα.

Παράλληλα, ανέφερε πως υπάρχει 1 πιθανό κρούσμα λεπτοσπείρωσης και πως το συντονιστικό ενημερώθηκε για τρία κρούσματα λεπτοσπείρωσης σε αδέσποτους σκύλους που περισυνέλλεξε η φιλοζωική εταιρία και έκανε έκκληση στους δήμους να μεριμνήσουν για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων που ενδεχομένως να μολύνονται μέσω της επαφής από τα μολυσμένα νερά.

Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σχετικά με το νερό είναι στον:

  • Δήμο Ζαγορά Μορισίου ακατάλληλο το νερό για ολόκληρο τον δήμο
  • Δήμο Τυρνάβου ακατάλληλο το νερό για τον οικισμό Λυγαριάς
  • Δήμο Κιλελέρ κατάλληλο για την κοινότητα Καλαμακίου
  • Δήμο Αγιάς ακατάλληλο για την κοινότητα Αγιάς

O υπουργός βρίσκεται στη Θεσσαλία από χθες το απόγευμα. Στη Λάρισα πραγματοποίησε έκτακτη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων, κατά την οποία αναλύθηκαν τα δεδομένα και δόθηκαν επικαιροποιημένες οδηγίες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της κακοκαιρίας Elias.

Σήμερα, από το πρωί, ο υπουργός πήγε σε περιοχές που επλήγησαν σφοδρά από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες (Μικρό Ευύδριο, Δέλτα Καρδίτσας, Προάστιο Καρδίτσας, Μουζάκι, Φαρκαδόνα, Κεραμίδι, Βλοχός και στον Παλαμά).

Ο κ. Κικίλιας συνομίλησε με πυροσβέστες και άνδρες της ΕΛΑΣ και των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι σε επιφυλακή αλλά και όσους επιχειρούν στις περιοχές αυτές μαζί με εργαζόμενους και μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι εργασίες για τον καθαρισμό από φερτά υλικά σε ρέματα, ποταμούς και γέφυρες, τη διάνοιξη κοιτών, καθώς και για την αποκατάσταση αναχωμάτων συνεχίζονται παρά τις δυσκολίες.

Ο κ. Κικίλιας, μιλώντας με κατοίκους των χωριών που χτυπήθηκαν από τον Daniel, είπε ότι η κακοκαιρία που ξεκινά σήμερα είναι μια δεύτερη δοκιμασία για όλους, μια μάχη που όπως τόνισε «θα τη δώσουμε όλοι μαζί».

Δείτε την ενημέρωση:

Πηγή: skai.gr