«Επέλαση» της κακοκαιρίας από Δευτέρα - Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Ανησυχία για τη Θεσσαλία

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή 23/9, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, σχετικά με το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα.

 

«Επέλαση» της κακοκαιρίας από Δευτέρα - Έρχονται βροχές και καταιγίδες - Ανησυχία για τη Θεσσαλία

Μετά τις υψηλές θερμοκρασίες ο καιρός δείχνει και πάλι τα «δόντια» του, «απειλώντας» την περιοχή της Θεσσαλίας, έπειτα και τις καταστροφές που άφησε από το πέρασμά της η κακοκαιρία Daniel.

Οι μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για έντονες βροχές και καταιγίδες που θα πλήξουν τη χώρα μας από τη Δευτέρα το απόγευμα με τη θερμοκρασία να πέφτει, ενώ υπάρχει έντονη ανησυχία τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στην Καρδίτσα, στον Βόλο και στα Τρίκαλα.

Επικαιροποίηση έκτακτου δελτίου ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες από Δεύτερα

Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε την Παρασκευή 23/9, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, σχετικά με το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές ενώ σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, καθώς επίσης και στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας.

Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Δεδομένου ότι μεσολαβούν πάνω από δύο εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.

Μαρουσάκης για κακοκαιρία: Θα έχει ένταση και διάρκεια

Προειδοποίηση από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη για την κακοκαιρία που έρχεται. Η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο του OPEN αναφέρεται σε κύμα κακοκαιρία με ένταση και διάρκεια. Πολύ νερό μάλιστα θα πέσει στη Θεσσαλία. Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία και ποιες περιοχές θα χτυπήσει.

Αναλυτικά, η πρόγνωση καιρού από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη:

«Μετά από ένα καλοκαιρινό Σαββατοκύριακο με υψηλές θερμοκρασίες έρχεται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα επηρεάσει και πάλι γεωγραφικά διαμερίσματα τα οποία ταλαιπωρήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel», σημειώνει και προσθέτει:

«Το κύμα αυτό θα έχει και ένταση και διάρκεια. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν την Κυριακή το πρωί στα βορειοδυτικά και τη Δευτέρα θα απασχολήσουν το μεγαλύτερο μέρος της Κεντρικής και Βόρειας χώρας. Δυστυχώς, μέσα στις περιοχές που θα ρίξει πολύ νερό και η Θεσσαλία» ανέφερε ο μετεωρολόγος Κλ. Μαρουσάκης.

«Δυστυχώς και σε αυτή την κακοκαιρία φαίνεται ότι η Θεσσαλία θα βρεθεί κατά κάποιο τρόπο στο επίκεντρο, όχι στα επίπεδα που ήταν η κακοκαιρία Daniel. Από Δευτέρα μεσημέρι, Τρίτη, Τετάρτη θα πέσει μεγάλος όγκος νερού και στην περιοχή της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα προς τα δυτικά και βόρεια τμήματα. Θέλει προσοχή» πρόσθεσε ο ίδιος.

«Μέχρι και την Τετάρτη το κύμα κακοκαιρίας θα χτυπά την ανατολική και κεντρική Θεσσαλία αλλά και τη Χαλκιδική. Πολύ προσοχή από την Πελοπόννησο και πάνω», προειδοποίησε χαρακτηριστικά.

Σε ετοιμότητα στην Πολιτική Προστασία ενόψει της νέας κακοκαιρίας

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της νέας κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει την χώρα.

Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να πραγματοποιηθεί κι άλλη σύσκεψη με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα.

Αντικείμενο ήταν η ενημέρωση των συναρμόδιων υπουργείων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το κύμα κακοκαιρίας, το οποίο, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα από τη Θεσσαλία και τις επόμενες ημέρες να επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη ετοιμότητας όλου του κρατικού μηχανισμού, καθώς και της περιφερειακής και τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επικείμενη κακοκαιρία, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας από την πρόσφατη θεομηνία.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Cnn.gr