Απεβίωσε στα 65 του ο συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν

Ο Πολ Αλεν ήταν ένας πρωτοπόρος της τεχνολογίας, ο άνθρωπος που έπεισε τον παιδικό του φίλο Μπιλ Γκέιτς να παρατήσει το Χάρβαρντ για να ξεκινήσει αυτό που επρόκειτο να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία software στον κόσμο, την Microsoft.

Απεβίωσε στα 65 του ο συνιδρυτής της Microsoft, Πολ Άλεν

Πιονιέρος του PC, την εποχή που οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές καταλάμβαναν μία αίθουσα. Αλλά και κιθαρίστας της ροκ, λάτρης των σπορ, φιλάνθρωπος. Ανθρωπος της καινοτομίας, των απεριόριστων ενδιαφερόντων, της αδιάκοπης περιέργειας και της φιλανθρωπίας.

«Η ζωή του Πολ είχε μεγάλη ποικιλία και την έζησε με ενθουσιασμό. Αυτό φαινόταν στα αναρίθμητα σημεία ενδιαφέροντος: τεχνολογία, μουσική, τέχνες, βιο-επιστήμη, τεχνητή νοημοσύνη ... μεταξύ άλλων», συνόψισε ο Μπιλ Χιφ, επικεφαλής της Vulcan, της εταιρείας που ίδρυσε ο Πολ Αλεν.

Στις αρχές του Οκτωβρίου, είχε ανακοινώσει ότι το λέμφωμα non-Hodgkin's, η ασθένεια που τον προσέβαλε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του '80 και επανήλθε το 2009, είχε επιστρέψει για τρίτη φορά. Ο Πολ Αλεν πέθανε σε ηλικία 65 ετών.

«Είμαι απαρηγόρητος για τον θάνατο ενός από τους παλαιότερους και πιο αγαπημένους φίλους μου, του Πολ Αλεν», έγραψε στην ανακοίνωσή του ο Μπιλ Γκέιτς.

«Σήμερα, χάσαμε ένα μεγάλο πρωτοπόρο της τεχνολογίας - ευχαριστούμε Πολ Αλεν για την τεράστια συμβολή σου στον κόσμο μέσω της δουλειάς σου και της φιλανθρωπίας σου», έγραψε ο επικεφαλής της Google Σουντάρ Πισάι.

«Η βιομηχανία μας έχασε έναν πρωτοπόρο και ο κόσμος μας μία δύναμη του καλού. Εκφράζουμε τα βαθύτερα συλλυπητήριά μας προς τους φίλους του Πολ, την οικογένεια Αλεν και όλους τους ανθρώπους της Microsoft», πρόσθεσε ο Τιμ Κουκ της Apple.

Περισσότερο γνωστός ως συνιδρυτής της Apple το 1975 με τον Μπιλ Γκέιτς, έκλεισε την πόρτα το 1983 αφού τσακώθηκε με τον με τον παλιό του συμμαθητή.

Ο Πολ Αλεν, με τα χαρακτηρισιτκά γυαλιά, τα γαλανά μάτια και τα ξανθά μαλλιά, τακτοποίησε τους λογαριασμούς του το 2011, στην αυτοβιογραφία του με τίτλο «Idea Man» λέγοντας ότι ο Μπιλ Γκέιτς είχε προσπαθήσει να τον «κλέψει» όταν ήταν εξασθενημένος από την αρρώστια.

Οι δυο τους είχαν ιδρύσει το 1975 την Micro-Soft αφού ένα τεστ είχε αποδείξει την αξία του προγράμματός τους BASIC και ο Πολ Αλεν είχε θεωρήσει, όπως εξηγεί στο βιβλίο του, ότι οι δυο τους θα μοιράζονταν 50-50 την εταιρεία.

«Ομως ο Μπιλ είχε άλλη ιδέα», να εξασφαλίσει για τον εαυτό του το 60% διότι είχε κάνει μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς στον προγραμματισμό, εξηγεί ο Πολ Αλεν. Το 1977, υπογράφουν συμφωνία: 64% για τον Γκέιτς, 36% για τον Αλεν.

Ομως, το 1982, συλλαμβάνει τον Μπιλ Γκέιτς να συζητά με τον Στιβ Μπάλμερ, άλλο στέλεχος του ομίλου, για το «πώς θα μπορούσαν να διαλύσουν το μερίδιό μου στην Microsoft παίρνοντας μετοχές για τους εαυτούς τους και για τους άλλους μετόχους», εξηγεί την αυτοβιογραφία του.

Παρά την εξασέλιδη επιστολή συγγνώμης του Μπιλ Γκέιτς, αποφασίζει να αποχωρήσει από την Microsoft.

Αλλά και εκεί παρουσιάζεται πρόβλημα: ο Γκέιτς θέλει να αγοράσει τις μετοχές του Αλεν έναντι 5 δολαρίων ανά μετοχή, αλλά ο Αλεν ζητά 10. Δεν συμφωνούν, και ο Αλεν φεύγει με τις μετοχές του παραμάσχαλα. Γύρω στο 2000 θα τις πουλήσει και θα γίνει πάμπλουτος. Η περιουσία του ανέρχεται σήμερα σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας